Tuomaritoiminta

Tuomarilisenssi

Tuomarit ostavat toimitsijalisenssin, joka on 15 euroa (2024) ja se tulee maksaa Suomisport palvelun kautta www.suomisport.fi.

Tuomarit voivat ilmoittautua kilpailutapahtumiin, joko suoraan kilpailujen järjestäjälle tai Suomisportissa oman linkin kautta. Löydät tapahtumat parhaiten www.suomisport.fi/events/ kirjoittamalla hakukohtaan ”painonnosto tuomari”.

Tuomaritakki

Koulutuksen läpäisseet tuomarit voivat ostaa itselleen tuomaritatkin, jonka voi tilata itse netistä Sportheavystä: https://www.sportheavy.fi/product/12229/spnl-tuomaritakki—craft-evolve-full-zip-jacket

Tuomarin polku

Kansallisten kilpailuiden toimihenkilöiltä, sekä jäsentenvälisten ja piirikunnallisten kilpailuiden tuomareilta edellytetään tuomarikorttia. Tuomarikortin luokitus on seuraava:

III-tason kansallinen tuomari

  • Seurat järjestävät yhteistyössä oman piirinsä tuomarikouluttajan kanssa tuomarikoulutuksia. Koulutuksessa käydään läpi keskeisimmät säännöt, jonka jälkeen halukkaille järjestetään tuomarikoe, jossa kysytään mm. painoluokista sekä yleisimmistä virheistä nostoissa. Kun koe on suoritettu onnistuneesti, kokelaalle myönnetään III-tason kansallisen tuomarikortti.
    Kortilla voi tuomaroida jäsentenvälisissä sekä piirikunnallisissa kilpailuissa sekä toimia kansallisessa kilpailussa ajanottajana.
  • III-tason tuomarin alaikäraja on 15 vuotta.

II-tason kansallinen tuomari

  • III-tason kansallinen tuomari voi nousta II-tasolle toimittuaan kilpailuissa vähintään vuodenajan sekä kerättyään kilpailuista vähintään viisi merkintää    tuomarikorttiinsa. II-tasontuomari voi toimia kaikissa kansallisissa kilpailuissa lukuun ottamatta yleisen sarjan SM-kilpailuita.
  • II-tason tuomarin alaikäraja on 17 vuotta.

I-tason kansallinen tuomari

  • II-tason kansallinen tuomari voi anoa pääsyä I-tason tuomarikokeeseen oman piirinsä tuomarikouluttajalta toimittuaan kilpailuissa vähintään vuoden ajan sekä kerättyään kilpailuista vähintään viisi merkintää tuomarikorttiinsa. Tuomarikokeessa kokelas tuomitsee kansallisen tason kilpailussa vähintään sata nostoa ja kokeen valvoja tarkkailee tuomioiden oikeellisuutta. Hyväksytyn kokeen jälkeen I-tason tuomari voi toimia kaikissa kansallisen tason kilpailuissa mukaan lukien yleisen sarjan SM-kilpailu.
  • I-tason tuomarin alaikäraja on 20 vuotta.

II-tason kansainvälinen tuomari

  • I-tason kansallinen tuomari voi anoa Painonnostoliitolta pääsyä II-tason kansainväliseen tuomarikokeeseen toimittuaan kilpailuissa vähintään viiden vuoden ajan. Kokelaan tulee suorittaa sekä käytännön tuomarikoe että kirjallinen kysymyslomake hyväksytysti. Kortin haltija voi toimia kaikissa kansainvälisissä tapahtumissa pois luettuina olympialaiset, nuorten olympialaiset, MM- kilpailut sekä universiadit.

I-tason kansainvälinen tuomari

  • II-tason kansainvälinen tuomari voi anoa pääsyä I-tason kansainväliseen tuomarikokeeseen toimittuaan KVII-tason tuomarina vähintään kaksi vuotta. Kokelaan tulee suorittaa sekä käytännön tuomarikoe että kirjallinen kysymyslomake hyväksytysti sekä osata englannin kieltä välttävästi. Kortin haltija voi toimia kaikissa kansainvälisissä tapahtumissa mukaan luettuna olympialaiset, nuorten olympialaiset, MM- kilpailut sekä universiadit.

Tuomarikortin korottaminen

Kansallisten tuomarikorttien korotukset anotaan lähettämällä korotettavan tuomarikortin tiedot sähköpostitse toimisto@painonnosto.fi. Kun kilpailuvastaava on hyväksynyt korotuksen, lähetetään kortin korotusta anoneelle sähköpostitse ilmoittautumis-/maksulinkki (Suomisport). Kun ilmoittautuminen/maksu on linkin kautta suoritettu, toimitetaan korotettu tuomarikortti postitse.

Kansainväliseen tuomarikokeeseen hakeminen

Kokeeseen hakevan tulee lähettää vapaamuotoinen anomus sähköpostitse toimisto@painonnosto.fi, liitteinä tulee listaus aikaisemmasta tuomaritoiminnasta ja viimeisimmän tuomarikortin tiedot. Kun kilpailuvastaava on hyväksynyt anomuksen, tullaan kokeen suorittajaan olemaan yhteydessä ja tällöin sovitaan kokeen suorituspaikka, ajankohta ja muut käytännön asiat. Hyväksytyn suorituksen jälkeen tullaan antamaan ohjeet KV-tason tuomikortin maksuista ja muista käytännön asioista.

Painonnoston säännöt

Painonnosto säännöt löytyvät Liiton säännöstösivulta täältä

Tuomareiden koulutus

Painonnostoliiton tuomarikouluttajat vastaavat kansallisen tason tuomarikoulutuksista. Koulutukset löytyvät liiton kalenterista/ Suomisportista ja seuroja pyydetään ilmoittamaan piirinsä tapahtumista aktiivisesti omissa tiedotuskanavissaan.