Lajit

Suomen Painonnostoliitto on perustettu vuonna 1934 ja siitä lähtien se on toiminut painonnoston kotimaisena kattojärjestönä. Vuonna 1994 perustettu Suomalainen Ryhtiliike ry on vuonna 2012 siirtänyt toimintansa Suomen Painonnostoliiton alaiseksi. Tämän seurauksena liiton toimikenttään kuuluu aiempaa selkeämmin myös edistää kansalaisten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Vuodesta 2008 kahvakuulaurheilu on tullut painonnoston rinnalle liiton lajivalikoimaan.

Painonnosto

Painonnosto on kaikenikäisille sopiva urheilumuoto. Painonnosto on voimailulaji, mutta voimaominaisuuksien lisäksi menestyvältä painonnostajalta vaaditaan nopeutta, liikkuvuutta ja ketteryyttä. Painonnostoharrastus yhdessä monipuolisen oheisharjoittelun kanssa auttaa kehittämään näitä ominaisuuksia. Oikeaoppisen tekniikan omaksuminen on tärkeää heti ensimmäisillä harjoituskerroilla. Siksi kannattaa liittyä painonnostokouluun, jossa suoritustavat opetetaan aina asiantuntevassa ohjauksessa.

Kahvakuulaurheilu

Kahvakuulaurheilu, alkuperäiseltä nimeltään Girevoy Sport (GS), on urheilulaji, jossa nostetaan yhtä tai kahta kahvakuulaa mahdollisimman monta kertaa 10 minuutin aikarajan sisällä.

Se on Neuvostoliitosta alkunsa saanut tekniikkalaji, jossa tarvitaan voimaa ja kestävyyttä – mutta myöskään liikkuvuuden merkitystä ei sovi aliarvioida. Klassiset nostot ovat tempaus ja työntö, kuten painonnostossakin.

Työntö poikkeaa painonnoston työnnöstä siten, että se on itse asiassa pelkkä ylöstyöntö. Työnnössä miehet kilpailevat kahdella kuulalla, kun naiset tekevät yhden käden työnnön.

Toiminnallinen Urheilu

Urheilulajina toiminnallinen urheilu testaa urheilijan suorituskykyä ja taitoa eri osa-alueilla sekä kykyä suoriutua erilaisista liikkeistä ja liikeyhdistelmistä mahdollisimman taloudellisesti. (https://functionalfitness.sport/sport/) Lajissa esiintyy osia kestävyyslajeista, voimistelusta sekä painonnostosta ja voimannostosta.

Kuntoliikunta

Kuntoliikuntalajeina Suomen Painonnostoliiton alla toimii keppijumppa ja tankovoimistelu. Kyseiset kuntoliikuntalajit sopivat kaikenikäisille ja -kokoisille sekä ovat suosittuja ryhmäliikuntamuotoja.