Ennätyksiä, koronatestausta ja ruokapaketteja

Alle 23- ja 20-vuotiaiden painonnoston Euroopan mestaruuskisat lähestyvät puolta väliä. Kilpailut alkoivat perjantaina 24.9. ja jatkuvat sunnuntaihin 3.10. saakka. Kisat ovat sujuneet sekä urheilijoiden että järjestäjien näkökulmasta erinomaisesti, vaikka myös työtä on riittänyt.

– Näin suuren arvokilpailun järjestäminen vaatii aina valtavasti sitoutunutta väkeä, ja korona on tuonut omat lisämausteensa. Esimerkiksi joukkueiden testaaminen vie aikaa, ja he ovat usein perillä hotellissa vasta iltamyöhällä. Olemme toimittaneet huoneisiin ruokapaketteja, mitä on kiitelty kovasti, kertoo Suomen painonnostoliiton nuoriso- ja koulutuspäällikkö Jarno Tiainen. Hän vastaa kisoissa muun muassa urheilijoiden ja toimitsijoiden akkreditoinnista.

– Ruska-aika on ollut monelle kisavieraalle elämys. Urheilijat ovat lenkkeilleet ympäri Ounasvaaraa ja ihmetelleet väriloistoa, Tiainen sanoo.

Olympiavoittaja tukena ja idolina

Kisojen nimekkäin urheilija löytyy nostolavan sijaan tällä kertaa katsomosta, jossa istuu superraskaan sarjan kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanennätysmies Lasha Talakhadze. Hän on paikalla tukemassa Georgian maajoukkuetta. Talahadzen serkku Akaki Talakhadze kilpailee tulevana lauantaina alle 20-vuotiaiden sarjassa 109 kg.

– Näemme näissä kisoissa tulevia maailmanmestareita ja olympiavoittajia. Kisat ovat kuin portaat matkalla yleisen sarjan arvokisoihin, Lasha Talakhadze sanoo.

– Nuorille urheilijoille kisat ovat myös iso elämys. Olin jo itse olympiavoittaja, kun kävin vielä myös nuorten arvokisoissa, ja ne tuntuivat edelleen upeilta kokemuksilta.

Talahadze on tällä hetkellä painonnoston ylivoimaisesti suurin tähti ja monen nuoren nostajan idoli. Hänellä on lyhyt mutta ytimekäs resepti niille, jotka vielä tavoittelevat suurimpia saavutuksiaan.

– Tarvitaan rakkautta, kärsivällisyyttä ja hyvin, hyvin paljon kovaa työtä. Jokainen näistä kolmesta on välttämätön, jos haluaa menestyä.

Euroopan ennätys

Kisoissa on nähty toistaiseksi yksi Euroopan ennätys, kun Italian Giulia Imperio työnsi 101 kg naisten alle 20-vuotiaiden sarjassa 49 kg. Loppuviikosta ennätyksiä on lupa odottaa lisää, sillä lavalle nousee useita tämänhetkisten ennätysten haltijoita.

Suomen ehkä suurin mitalitoivo Aino Luostarinen on kilpailuvuorossa tiistai-iltana 28.9. Luostarinen nostaa alle 20-vuotiaiden sarjassa 71 kg.

Lisätietoja:

Marko Keskitalo
nuorten EM-kisojen pääsihteeri
+358 50 3229 447
marko.keskitalo@painonnosto.fi
ejwlc2021.fi