Maailman ensimmäisiä IWF -valmentajakoulutuskokonaisuuksia Suomessa

Maailman ensimmäisen IWF -valmentajakoulutuskokonaisuuden alkuosa, IWF Level 1-koulutus, järjestettiin viime viikonloppuna 27.-28. heinäkuuta Varalan Urheiluopistolla Tampereelle. Kansainvälisen Painonnostoliiton organisoimaa valmentajakoulutusta ei ole ennen järjestetty tässä muodossa, joten suomalaiset painonnostovalmentajat pääsivät ensimmäisten joukossa osallistumaan tähän toistaiseksi ainutkertaiseen koulutuskokonaisuuteen.

IWF valmentajakoulutukseen osallistui yhteensä yhdeksän valmentajaa: Juha-Matti Mikkola, Ari Moilanen, Jouni Rosenlöf, Terho Isola, Anna Niemelä, Leena Vartiainen, Jarkko Welling, Sari Anria ja Teemu Roininen. Valmentajakoulutuksen kouluttajana toimi Karoliina Lundahl.

– Kahden vuoden työskentely IWF:n valmennus- ja tutkimuskomiteassa on auttanut minua ymmärtämään miten hyvin asiat ovat meillä Suomessa koulutuksen suhteen. Valmentajat pystyvät syvälliseen keskusteluun lajin biomekaanikasta ja fysiologiasta, ja meillä ymmärretään harjoitusmäärien merkitys, kertoo Karoliina Lundahl.

– Niin miesten ja naisten puolella meillä on viedä A-ryhmän tasoisia nostajia EM-kilpailuihin. Ikävä kyllä emme vielä pysty tarjoamaan huipuillemme valmista pakettia harjoittelun osalta, johon kuuluu täysi keskittyminen vain huippu-urheiluun sekä tukiverkoston paikallaolo harjoittelussa. Jokainen joutuu omalta osaltaan parsimaan kokoon kokonaisuuden – kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia harjoittelun priorisoimiseen, jatkaa Lundahl.

– Me suomalaiset emme ole geeneiltämme yhtään sen heikompia kuin muutkaat, kyse on vain siitä, että luomme olosuhteet ja uskomme omaan tekemiseen. Urheilijan oma asennoituminen treeneihin vaikuttaa myös lopputulokseen: kun teet treenin uskotko, että sillä nostetaan mitalit, vai koetko koko ajan, että muut tekevät jotain ihmeellisempää treeneissä? Kerron salaisuuden: ei ole ihmeitä, vain hyvin suunniteltuja ja hyvin vedettyjä treenejä. Uskotaan omiin kykyihimme!, kannustaa Lundahl.

Level 1-koulutuksia on pidetty IWF:n valmennus- ja tutkimuskomitean jäsenen Kyle Piercin toimesta lähinnä Afrikassa, mutta tuleva Level 2-koulutus marraskuun lopulla on ensimmäisiä maailmassa. Level 2-koulutukseen saavat osallistua vain ne valmentajat, jotka ovat osallistuneet IWF Level 1-koulutukseen, ja joilla on vähintään SPNL:n Tason 2 valmentajakoulutus käytynä.

Jos jäit viikonlopun koulutuksesta paitsi mutta haluaisit Level 2-koulutukseen, ota välittömästi yhteyttä Karoliinaan. Elokuun 10.-11. viikonloppuna järjestetään toinen IWF Level 1-koulutus Upplands Väsbyssä Tukholman seudulla, ja sen toinen osa, IWF Level 2, pidetään 9.-10. marraskuuta ennen Suomen IWF Level 2-koulutusta. Tukholman koulutuksen kohteena ovat Pohjoismaiset valmentajat ja kurssilla on vielä tilaa.

Liitetiedostot