Kansainvälisen painonnostoliiton (IWF) valintakongressi 25.-26.6.2022 Tirana, Albania

Painonnostomaailma kokoontui helteiseen Tiranaan juhannusviikonloppuna, jossa Suomea edustivat Karoliina Lundahl ja Taisto Kuoppala. Vaalit olivat viimeinen tärkeä virstanpylväs lajin uudistusprosessissa, jota ennen uudet toimintasäännöt ja lajin ulkopuolinen anti-dopingtyö oli jo saavutettu. Ennen valintakongressia Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) on virallisesti esittänyt uusia ihmisiä lajin kansainväliseen johtoon. Vaalit oli siirretty jo kaksi kertaa aikaisemmin. Ensimmäinen kerta johtui osittain pandemiasta, kun Tokion olympialaiset siirtyivät vuodella eteenpäin. Toisen kerran siirto tehtiin uusissa toimintasäännöissä ilmenneiden ongelmien takia.

Julkisuudessa on spekuloitu uusia nimiä lajin johtoon.  Vaalit kuitenkin voitti dramaattisella tavalla IWF:n istuva pääsihteeri Mohammed Jalood. Salin oikealla puolella istuvat delegaatiot näkivät ja kuulivat Jaloodin vetäytyneen kaksi kertaa äänestyksestä. Jostain syystä nämä vetäytymiset eivät kuitenkaan kantaneet salin vasemmalle puolelle. Äänestyksestä vastaavat tahot eivät myöskään kuulleet vetäytymistä. Tästä aiheutuneen sekaannuksen selvittämisen jälkeen äänestys päätettiin kuitenkin viedä loppuun asti. Ennen kuin äänestyslappuja ehdittiin laskea Qatarin Al Mana vetäytyi ehdokkuudesta ja Jalood julistettiin uudeksi IWF:n puheenjohtajaksi. Jaloodin tukema José Quiñones (PER) voitti äänestyksen pääsihteeriksi, jossa hänelle oli vastaehdokkaana Euroopan liiton kunniapuheenjohtaja Antonio Urso (ITA). Hallituksen varapuheenjohtajavaalissa eniten ääniä saalisti Ursula Papandrea (USA) ja hän on nyt IWF:n valtajärjestyksessä toisena.

Karoliina Lundahl

Taisto Kuoppala ja Mike Irani

Suomen Karoliina Lundahl oli asettautuneena ehdolle useisiin tehtäviin, mutta vetäytyi kaikista muista paitsi varapuheenjohtaja- ja hallitusvaalista. Kriittisestä kannastaan lajin hitaaseen uudistustustahtiin tunnettu Lundahl ei saanut kannatusta kumpaankaan tehtävään. Tämä oli odotettavissa Karoliinan jäätyä vähemmistöön Papandrean ja Urson erottua IWF:n hallituksesta vuoden 2020 lopulla. Molempien eron syynä oli vastalause hitaalle uudistustahdille. Taisto Kuoppala oli ehdolla tekniseen komiteaan, sekä valmennus- ja tutkimuskomiteaan. Taistolle ei saatu tarpeeksi kannatusta valituksi tulemiseen, vaikka häneltä löytyy paljon kokemusta korkean tason kilpailuista (viidet olympialaiset ja 37 MM-tason kilpailua teknisenä toimihenkilönä).

Miten mahtaa käydä lajin olympiakelpoisuuden kanssa nyt kun Kansainvälisen Olympiakomitean kaikki kolme virstanpylvästä on saavutettu? Onko kolmen kärki – puheenjohtaja Jalood, 1. varapuheenjohtaja Papandrea ja pääsihteeri Quiñones – riittävän suuri muutos, jotta KOK palauttaa painonnoston 2028 olympiakilpailuiden lajivalintaan? Olympialiike tuo uusia lajeja olympialaisiin ja painonnosto on modernin viisiottelun kanssa eniten uhattuna, jopa nyrkkeily lienee turvassa koska lajin kansainväliseltä liitolta on otettu pois järjestysoikeus olympiakarsintaan ja itse kilpailuihin. Tässä vaiheessa lienee kuitenkin varmaa, että painonnostajat nostavat Pariisissa 2024.

Uuden hallituksen ensimmäinen tärkeä tehtävä on palauttaa luottamus lajin johdon ja KOK:n välillä, jotta rakentava keskustelu lajin tulevaisuudesta saadaan painonnostajien – itse urheilijoiden kannalta – oikeille raiteille. Tätä tukee uusi hallitus, johon saatiin kymmenen uutta jäsentä, joista jopa kuusi ovat naispuolisia.