Valmentajapäivät – Kohti kehitystä

Valmentajapäivät ovat Suomen painonnostoliiton alainen tapahtuma, joka on suunnattu valmentajille.

Vielä ehdit ilmoittautua Suomisportin kautta Ilmoittautuminen SPNL Valmentajapäivät 2023

Suullisen perimätiedon mukaan valmentajapäivien tapaisia lyhyempiä tilaisuuksia on Suomen painonnoston historiassa järjestetty jo useampia vuosikymmeniä sitten muun muassa leirien tai muiden suurempien tapahtumien yhteydessä.

Nykyisessä mallissaan useamman päivän tapahtumana, jonka ovet ovat avoimet kaikille, valmentajapäiviä on järjestetty vuosina 2019 (20 osallistujaa) ja 2022 (30 osallistujaa). Valmentajapäiville ovat tervetulleita kaikki, jotka kokevat painonnoston valmentamisen olevan lähellä sydäntään. Valmentajapäivät järjestetään 29.9.-1.10.2023 Varalan Urheiluopistolla.

Valmentajapäivien perimmäisenä tarkoituksen on tarjota painonnostovalmentajille perinteisten liiton koulutusten lisäksi tapahtuma ja ympäristö, jossa kehittää itseään ja osaamistaan sekä verkostoitua. Monet valmentajat työskentelevät ilman läheisiä kollegoja, jolloin vertaisoppimista ei päivittäisessä toimintaympäristössä tapahdu. Valmentajapäivillä valmentajat pääsevät reflektoimaan omia toimintatapojaan ja ajatuksiaan siihen miten kollegat ja tapahtuman puhujat toimivat ja ajattelevat.

Valmentajapäivät sisältävät ohjattua toimintaa, puhujien vetämiä luentoja, työpajoja ja vapaamuotoista ajanviettoa.

Vuoden 2023 teemana valmentajapäivillä on urheilijalähtöinen valmentaminen. Urheilijalähtöisen valmentamisen keskiössä on urheilja ja urheilijan hyvinvointi. Kantavana ajatuksena on usein urheilijan näkeminen kokonaisuutena, johon kuuluu urheilijan kaikki ominaisuudet sekä elämän kaikki osa-alueet.

Suomen valmentajat yhdistyksen artikkelissa on jäsennelty ytimekkäästi millaisista lähtökohdista urheiljalähtöistä valmentamista on hyvä alkaa toteuttamaan:

“Ennen urheilijalähtöiseen valmennukseen siirtymistä valmentajan olisi hyvä luoda itselleen valmennusfilosofia, jossa hän pohdiskelee omia arvojaan, omia käsityksiään menestymisestä, sekä omaa ihmis- ja oppimiskäsitystään. Näiden pohjalta suoritetun pohdiskelun ja reflektion jälkeen valmentaja voi aloittaa pienin askelin siirtymisen kohti urheilijalähtöistä valmennusta.”

Koko artikkeli: Hyötyykö valmentaja urheilijalähtöisestä valmennuksesta?

 

Painonnostoliiton monitoimihenkilö Teemu Roininen on kantava voima valmentajapäivien järjestäjämisessä. Esitimme Teemulle muutaman kysymyksen valmentajapäiviin liittyen:

Teemu, vedit järjestelyitä myös viime vuonna. Mikä innosti tekemään töitä tapahtuman eteen?

Monessa yhdistys- ja harrastushommassa olen miettinyt ja kanssaihmisten kanssa puinut, että ”tällainen toiminta olisi kyllä todella tarpeen, miksi sellaista ei tehdä, miksi kukaan ei järjestä jne.” Lopulta on huomannut, että mikäli haluaa jotain saada aikaan niin salilla mussuttaminen ei auta, vaan on oltava itse aktiivinen. Koin valmentajapäivien kaltaisen tapahtuman olevan tarpeellinen askel suomalaisen painonnoston kehittämisessä. Koin sen jopa niin tarpeelliseksi että lähdin ideaa kehittelemään käytännön tasolle. Muistettava on kuitenkin, että vaikka itse olen ollut kipinänä toiminnassa, niin mukana on myös muita aktiivisia tekijöitä joita ilman tapahtumaa ei olisi.

Mikä onnistuminen ja kehityskohta jäi viime vuodesta mielen päälle?

Viime vuoden osalta palautteissa ylivoimaisesti eniten kiitosta keräsi valmentajien välinen kanssakäyminen, toisena nousi tapahtuman sisällöt. Jokainen palautteen antaja kertoi luoneensa uusia verkostoja ja toivovansa tämän tapahtuman olevan jokavuotinen osa SPNL:n kalenteria. Itselle isoimman mielihyvän toi tapahtumassa valmentajien välillä vallinnut hyvä henki. Kokeneemmat ja vähemmän aikaa lajissa mukana olleet saivat aikaan loistavia keskusteluja niin luennoilla kuin vapaamuotoisemmissakin tilaisuuksissa.

Kehityskohtana voisi mainita turhan pitkät istumisjaksot, joiden katkaisuun on nyt panostettu, sekä demoharjoituksen sisällön muokkaaminen palvelemaan paremmin valmentajia.

Valmentajapäivät löydät myös Instagramista Instagram SPNL Valmentajapäivät ja Facebookista Facebook SPNL Valmentajapäivät, jossa esittelemme tämän vuoden puhujia sekä tapahtuman sisältöä.

Tule mukaan kehittämään ja jakamaan omaa osaamistasi sekä verkostoitumaan!

Ilmoittautumaan pääset Suomisportin kautta Ilmoittautuminen SPNL Valmentajapäivät 2023