Urheilutoiminnan kehittämispaja

Kokoonnuimme urheilutoiminnan kehittämispajaan tiistaina 11.6.2019. Pajaan osallistuivat maajoukkueen kapteenit ja valmentajat sekä valmennuksen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja (VKA).

Päivän avasi Painonnostoliiton puheenjohtaja Tarmo Kuusisto painottaen rakentavaa ja positiivista yhteistyötä. Jatkoimme päivää maajoukkueurheilijoiden tervehdyksellä, jonka jälkeen vuorossa olivat päävalmentajan ja VKA puheenjohtajan alustukset. Puheet päätti Olympiakomitean edustaja Pasi Sarkkinen.

Päivää jatkoimme työstämällä yhdessä alustuksista ilmenneillä asioilla ja kehittämällä laadukkaan arkivalmentautumisen edellytyksiä, urheilutoiminnan keskeisten toimijoiden välistä viestintää sekä laatimalla yhteisiä toimintamalleja ja pelisääntöjä. Työstöjen innoittajana toimi urheilijan polun strategia ja sille selkeiden askelten rakentaminen. Työstöissä kuvatiin urheilutoimen nykytilaa ja sen haasteita. Nykytilan kuvauksesta esiin tulleista haasteista lähdimme kehittämään ongelmakohtia sekä luomaan uusia konkreettisia käytännön toimia.

Työstöjen vuoropuheluiden perusteella päätimme parantaa selkeyttämällä toimijoiden rooleja ja pelisääntöjä sekä kehittää maajoukkueen toimintaa leirien ja kansainvälisyyden osalta. Tästä tulevat vastaamaan maajoukkueen päävalmentaja Antti Everi, maajoukkueenkapteenit Saara Leskinen ja Teemu Roininen sekä valmennuksen ja koulutuksen asiantuntija Anna Niemelä. Konkreettisena toimena päätimme, että Rovaniemen leirin yhteydessä Anna Niemelä, Aino Linnamaa ja Pasi Sarkkinen osallistuvat leirille, jolloin työstämistä jatketaan.

Muita esiin tulleita asioita olivat urheiluakatemia toiminta ja urheilun keskittäminen, joista yhdessä päätimme tehdä esityksen johtokunnalle elokuun kokoukseen mennessä. Vahvana viestinä urheilijoilta oli toive urheilijan saada keskittyä urheiluun sekä toiminnan avoimuus ja näkyvyys. Etenkin avoimuudella ja näkyvyydellä lisättäisiin painonnoston vaikuttavuutta suurelle yleisölle.

Päivän päätimme sopimalla, että urheilutoimen kehittämispajaa jatkettaan vuosittain kokoontumalla muutaman kerran vuodessa.

Raimo Turusen mietteitä kuulemassa.