Taisto Kuoppalalle liikuntaneuvoksen arvonimi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt liikuntaneuvoksen arvonimen Taisto Kuoppalalle. Kiteeläinen Kuoppala, 71, on toiminut kansainvälisen ja kansallisen painonnostourheilun parissa lähes kuusi vuosikymmentä.

Kuoppala on ollut Tampereen Pyrinnön jäsen vuodesta 1966 lähtien.

– Pyrintö-perhe on ollut sydämessäni siitä lähtien. Alkuajan suurimmat innoittajani olivat maailmanennätysmies Jaakko Kailajärvi sekä samaan aikaan Tampereen klassisessa lyseossa opiskellut Aarne Janka, Kuoppala muistelee.

Kuoppala työskenteli kaikkiaan 13 ja puoli vuotta Suomen Painonnostoliiton valmennus- ja koulutuspäällikkönä. Sen jälkeen työ painonnoston parissa on jatkunut tuomari- ja muissa hallinnollisissa tehtävissä aina olympialaisia myöten.

– Tuomaritoiminta alkoi tiiviimmin 1990-luvun lopulla. Tähän mennessä olen ollut mukana kolmissa olympialaisissa sekä kaksissa nuorten olympialaisissa. Kaikki ovat olleet todella hienoja tapahtumia, Kuoppala taustoittaa.

Arvonimen myöntämiseen vaikutti myös toiminta kansainvälisessä kehitysyhteistyössä.

– Tansanian projekti on ollut niistä kaikkein näkyvin, Kuoppala kertoo.

Sekä painonnosto- että kehitysyhteistyömatkat ovat jääneet pysyvästi mieleen.

– Vuosien varrella on tullut paljon hyviä ystäviä ympäri maailmaa, Kuoppala toteaa.

Tasavallan presidentti myönsi kaikkiaan 50 arvonimeä. Liikuntaneuvoksen arvonimen sai Kuoppalan ohella muun muassa Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen päävalmentaja Pentti Matikainen.

Liikuntaneuvos Taisto Kuoppala