Suomesta kymmenen nostajan joukkue nuorten EM-lavalle Puolaan

Suomi osallistuu kymmenen nostajan ryhmällä lauantaina 20.10. Puolan Zamośćissa käynnistyviin painonnoston 20- ja 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuskilpailuihin.
Suomi on perinteisesti ollut mukana isolla joukkueella nuorten EM-lavalla.
– EM-kisat kuuluvat nuorten maajoukkuetoiminnassa painopistealueisiin PM-kilpailujen ohella. Useille maajoukkueurheilijoille juuri nuorten EM-kilpailut ovat kauden tärkein tavoite, suomalaisnostajia Puolassa luotsaava Minna Nauha toteaa.
Nuorille suomalaisnostajille onkin lohjennut viime aikoina mukavasti menestystä. Nauha toimi valmentajana viime viikonloppuna Kööpenhaminassa käydyissä nuorten PM-kilpailuissa, joissa Suomi oli paras maa kaikissa ikäluokissa (17-vuotiaat tytöt ja pojat sekä 20-vuotiaat naiset ja miehet).

Kööpenhaminassa nostaneista urheilijoista Suvi Talasterä, Jutta Selin ja Samuel Kaikkonen voivat hengähtää kotona muutaman päivän ja pakata kisakassin uudestaan Zamośćin-matkaa varten.
– Euroopan huipputaso nuorten ikäluokissa on tällä hetkellä erittäin kova, Nauha muistuttaa.
– Urheilija voi luonnollisesti olla tyytyväinen, mikäli pystyy tekemään henkilökohtaisen ennätyksensä arvokisoissa. Myös onnistuneet nostoyritykset ovat tiukassa kisailussa arvokkaita. Isoille kisoille on tyypillistä, että hyväksytty suoritus nostaa myös lopullista sijoitusta, Nauha jatkaa.
EM-kisojen ensikertaisia ovat Jutta Selin, Jasmin Tuovinen ja Antti Peltokangas. Peltokangas on myös seuransa Alahärmän Kisan kautta aikojen ensimmäinen edustaja painonnoston EM-lavalla.

Suomalaisten urakan aloittaa perinteisesti Kirsi-Marja Mukkala, joka kilpailee 20-vuotiaiden sarjassa 48 kiloa. Mukkala on parantanut tänä syksynä tempauksen naisten Suomen ennätystä pariinkin otteeseen.
Mukkala, 18, ja Talasterä, 19, ovat nuoresta iästään huolimatta EM-joukkueen kokeneimmat urheilijat. He ovat kiertäneet eri ikäluokkien EM-kisoja jo vuodesta 2013 lähtien.
Mukkalalla ja Talasterällä on viimeinen mahdollisuus parannella Suomen ennätyksiä nykyisissä painoluokissa, sillä Zamośćin kisat jäävät siinä mielessä historiaan.

Parin viikon kuluttua, 1. marraskuuta painonnostossa siirrytään uusiin painoluokkiin. Ne ovat käytössä jo tulevissa yleisen sarjan MM-kilpailuissa Turkmenistanin Ashgabatissa.

Nuorten Suomen ennätykset ovat myös Roni Peltosen kiikarissa. Hän kesyttää rautaa 20-vuotiaiden sarjassa 105 kiloa. Vastaavassa 23-vuotiaiden painoluokassa nostaa Hannes Keskitalo, joka on valittu Suomen edustajaksi myös yleisen sarjan MM-kisoihin.
Samuel Kaikkonen, Sonja Hartio ja Emma Gleisner kävivät haistelemassa EM-kisojen tunnelmaa jo vuosi sitten Albanian Durrësissa, joten kuviot ovat siltä osin tuttuja.

Kilpailupaikkakuntana lähellä Ukrainan rajaa, Lublinin voivodikunnassa sijaitseva Zamość on uusi tuttavuus. Puola on kuitenkin perinteisenä painonnostomaana aktiivinen arvokilpailujen järjestäjä, joten puitteet ovat varmasti EM-kisojen arvoiset.

Suomen joukkue painonnoston 20- ja 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuskilpailuissa Zamośćissa, Puolassa 20.-27. lokakuuta (suluissa kyseisen sarjan A- ja B-ryhmien nostoajat Suomen aikaa):

Naiset 20-vuotiaat:
48 kg: Kirsi-Marja Mukkala Rovaniemen Reipas ( A 20.10. klo 13)
63 kg: Suvi Talasterä Puntti-Karhut (Pori) (B 22.10. klo 10:30)
69 kg: Jutta Selin Tampereen Pyrintö (A 23.10. klo 16:30)

Miehet 20-vuotiaat:
77 kg: Samuel Kaikkonen Parkanon Puntti (B 22.10. klo 12:30)
105 kg: Roni Peltonen Porlammin Pamaus (A 26.10. klo 17)

Naiset 23-vuotiaat:
63 kg: Sonja Hartio Vihtavuoren Pamaus (A 23.10. klo 10:30)
69 kg: Emma Gleisner Lempäälän Kisa (A 24.10. klo 17)
69 kg: Jasmin Tuovinen Turun Atleettiklubi (A 24.10. klo 17)

Miehet 23-vuotiaat:
85 kg: Antti Peltokangas Alahärmän Kisa (B 24.10. klo 12)
105 kg: Hannes Keskitalo Ounasvaaran Atleetti Klubi (Rovaniemi) (A 27.10. klo 12)

Valmentajat: Minna Nauha ja Petri Tanninen

EM-kisat Euroopan Painonnostoliiton sivulla: http://www.ewfed.com/ewf-junioru23-weightlifting-championships-20-27-october-2018-zamosc-pol.html

EM-kisojen internetsivu: http://ewc2018.ksagros.pl/

Nostajakuvat: Jaarli Pirkkiö paitsi Jasmin Tuovinen (TP)

Suvi Talasterä

Emma Gleisner

Samuel Kaikkonen

Roni Peltonen

Jasmin Tuovinen

Jutta Selin

Sonja Hartio

Antti Peltokangas

Hannes Keskitalo

Kirsi-Marja Mukkala

 

Liitetiedostot