Retulainen Suomen ja pohjoismaiden ennätyksiin

Pohjoismaiset mestaruuskilpailut
Kööpenhamina 12.-13.11.2021

Saara Retulainen ennätysvauhdissa

Koronatauon jälkeen Pohjoismaat kerääntyivät ensimmäisen kerran yhteen Tanskaan ottamaan mittaa Pohjolan vahvimman maan tittelistä. Perinteiset viikonloppukilpailut nostetaan ensimmäistä kertaa perjantain iltakilpailuna ja lauantaina koko päivänä. Mestaruuskilpailut kruunaa banketti, johon myös raskaimman sarjan nostajat saavat osallistua rauhassa, koska mestaruudet on jo ratkottu.

Perjantain ensimmäisessä ryhmässä Suomen naiset astuivat lavalle sarjoissa 49 kg ja 55 kg. Kevyimmässä sarjassa nosti Marianna Polvi Alppilan Puntti-Weikoista onnistuen niin tempauksessa kuin työnnössä kadessa ensimmäisessä nostossaan. Pohjoismaiden mestaruuskilpailuiden hopea irtosi 52 kilon tempauksella ja 71 kilon työnnöllä, ja tempauksen 55 kg oli lähellä! Ruotsin Surya Sundqvist keräsi yhteistuloksen 147 kg onnistuen kaikissa kolmessa työntönostossaan ja nostaen näiden mestaruuskisojen ensimmäisen mestaruuden Ruotsiin.

Vilma Väisänen (Kasitonnisen Urheilijat) nosti myös neljä onnistunutta nostoa ja sai kaulaansa NTF:n pronssimitalin. Tiukassa tuomarilinjassa Vilman nostot olivat helppo tuomita, kun taas Norjan ennakkosuosikilla oli epäonnea tempauksessa ja hän jäi ilman tulosta. Tanskan Katrine Bruhn ja Norjan Rebekka Jacobsen kävivät kovan taiston mestaruudesta ja eroa tuli lopulta vain kilon verran. Mestaruus meni Norjaan ja kotiyleisön tanskalainen suosikki oli tyytyväinen hopeaansa.

Ensimmäinen kilpailupäivä päättyi naisten 59 kg:n ja 64 kg:n painoluokkiin. Suomella oli kaksi edustajaa sarjassa 59 kiloa, mutta ei yhtään edustajaa sarjassa 64 kg. Siinä ylivoimaisen voiton vei Norjan Ine Andersson (87 kg + 116 kg = 203 kg) ennen Tanskan Helena Ronnebaekia (81 kg + 106 kg = 187 kg) ja Islannin Katla Björk Kjetilsdottiria (81 kg + 103 kg). Suomen edustajista Heidi Kuparilla (Lappeenrannan Painonnostajat) oli epäonnea työnnössä ja hän sai vain yhden onnistuneen noston tempauksessa. Kisa lähti hyvin käyntiin onnistuneella avausnostolla 61 kilosta, mutta sitten tuli seinä vastaan.

Sen sijaan Turun Atleettiklubin Saara Retulainen onnistui niin työnnössä kuin tempauksessa nostaen kaksi Suomen ennätystä. Tempauksessa hän paransi omaa Suomen ennätystään yhdellä kilolla päätyen 91 kiloon, joka yhdessä työnnön 109 kilon kanssa rikkoi maagisen 200 kilon rajan yhteistuloksessa, joka kirjataan nyt uudeksi sarjan Suomen ennätykseksi. Pohjoismaiden mestaruus, tempauksen pohjoismainen ennätys ja uuden rajapyykin saavutus olivat nostajalle hyvä päätös päivälle.

Lauantaina 13.11. nostetaan loput naisten sarjat sekä kaikki miesten sarjat. Kilpailuihin on live stream: https://www.youtube.com/channel/UC9FsPdZ7YrqDhWlf17swTDA/live