Raportti MM-kilpailuiden johtokunnan kokouksesta ja kongressista 29.-31.10.2018

Paikka:                                            Ashgabat, Turkmenistan
Johtokunnan kokous:               29.-30.10.2018
IWF kongressi:                            31.10.2018
Suomen edustaja:                       Karoliina Lundahl

Eksoottinen Ashgabatin urheilukaupunki Turkmenistanissa toivotti Kansainvälisen painonnostoliiton (IWF) tervetulleeksi valkoiseen marmorikaupunkiinsa. Kaupunginosassa jossa kilpailut järjestetään ei asu paikallisia, vaan se on varattu täysin urheilukäyttöön. Kadut ovat melkein tyhjiä, vain katupoliisit ja kadunlakaisijat näkyvät katukuvassa. Turvatarkastukset ovat tiukat, hotellin ulkopuolella käyvät joutuvat palaamaan takaisin lentokentänomaisen turvatarkastuksen läpi. Kisapassi on syytä olla näkyvissä koko ajan! Internet toimii kohtalaisesti, mutta sen varaan ei voi täysin turvautua.

IWF:n johtokunta istui kaksi pitkää päivää kokouksissa. Johtokunnassa taistellaan lajin olympiakelpoisuudesta ja millä toimin siihen lopputulokseen päästään. Johtokunnan suunta on sama, mutta erimielisyyksiä syntyy missä järjestyksessä ja millä aikataululla asioita tehdään. Suurta keskustelua käytiin painonnoston näkyvyydestä Eurosportissa: kuten jo keväällä tiedotettiin, lajit joutuvat maksamaan suuria summia Eurosportille jotta laji näkyisi televisiossa. Johtokunta äänesti Eurosportia vastaan suurten kulujen takia. Sen sijaan se varmisti lajin näkyvyyden useissa maissa eri TV-kanavien kanssa. Suomea lähin kanava kisoille on Virossa näkyvä Viasat Baltic, josta näkee A-ryhmät, mutta netistä pääsee seuraamaan muita ryhmiä kisajärjestäjän kotisivuilta.

IWF:n lääketieteellinen komitea kertoi johtokunnalle ja kongressille uunituoreista Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) säännöistä transsukupuolisten urheilijoiden osalta. Ongelmana on ollut, ettei transsukupuolisille urheilijoille ole ollut lääketieteellistä määritelmää, KOK on hyväksynyt käytännön että urheilijan passi kertoo urheilijan sukupuolen. Nyt KOK:n sääntö on muutettu, että naisten sarjassa saavat osallistua urheilijat, joiden testosteronin ja estrogeenin suhdeluku on alle 5, ja miesten sarjassa suhdeluku on 10. Meidän lajillemme tämä määrite on korkea, mutta sen muuttaminen alhaisemmaksi vaatii laajempia lääketieteellisiä tutkimuksia. Lääketieteellinen komitea suositteli johtokunnalle ja kongressille, että IWF seuraa KOK:n sääntöä asiassa, ja tämä vahvistettiin päätöselimissä.

Nuorten Olympiakilpailut Buenos Airesissa olivat onnistuneet, kun 53 tyttöä ja 49 poikaa kilpailivat 63 eri maasta. Kisajärjestäjät olivat päättäneet pitää avaijaiset yleisellä torilla, joka täyttyi ääriään myöten innokkaista katsojista. Liput katsomoihin sai varata ilmaiseksi ja näin ollen kaikki kilpailut olivat ’loppuun myytyjä’. Painonnostoon oli sadan metrin jono innokkaita katsojia odottamassa mahdollista pääsyä kilpailuihin. Lajimme kannalta tärkeintä on marraskuussa julkistettavat dopingtestauksen lopputulokset, koska tämä on tärkeä kriteeri KOK:lle kun se arvioi lajimme olympiakelpoisuutta marraskuun lopulla pidettävässä kokouksessaan.

Myös Ashgabatin testaustulokset ovat KOK:n valvonnan alla ja sen takia IWF on seurannut tarkasti koko vuoden ajan urheilijoiden olinpaikkalistoja Adamsissa. Näistä MM-kilpailuista on suljettu 72 urheilijaa 26 maasta kilpailuiden ulkopuolelle, koska he eivät ole täyttäneet olinpaikkatietojaan ajoissa, eli 1.8.2018 mennessä. Kritiikkiä syntyi, koska jopa parin päivän myöhästyminen aiheutti poissulkemisen. Kisajärjestäjä Turkmenistan anoi johtokunnalta kilpailulupaa 7 urheilijalle, jotka eivät olleet täyttäneet olinpaikkalistojaan, ja 14 johtokunnan jäsentä äänesti heidän puolestaan. Näin ollen osa Turkmenistanin joukkueesta osallistuu kilpailuihin kilpailuiden ulkopuolella C- tai D-ryhmissä, eli heidän tuloksensa eivät ole tilastokelpoisia eivätkä heidän nimensä näy lopputuloksissa. Puoltavat johtokunnan jäsenet kokivat, että kisajärjestäjä saa yleensä kilpailuttaa kotikilpailuissaan urheilijoita, jotka eivät ole saaneet paikkaa karsintojen kautta. Itse äänestin heidän osallistumistaan vastaan, koska tämä on urheilijan kannalta anti-dopingtyön peruspilari. On huomioitavaa, että Turkmenistanin parhaat nostajat ovat kilpailukelpoisia ja he osallistuvat muiden kilpailijoiden tavoin Tokion olympiakarsintaan.

Adamsin toimivuus sai myös kritiikkiä, koska sisäänkirjatumisessa on käytössä sähköinen salasana, ja koska systeemi pukkaa käyttäjän ulos kesken kaiken. IWF ei ole vastuussa Adamsin toimivuudesta, vaan siitä vastaa WADA (World Anti-Doping Agency). Virheistä pyydetään lähettämään ilmoitus IWF:ään. Huomioidaan myös että olinpaikkalistojen täyttämistä ei kannata jättää viimeiseen iltaan. Yleensä ne voi täyttää kuukautta aikaisemmin, koska perustiedot pysyvät yleensä samana. Jos täyttämisessä on ongelmia, viimeisenä keinona on lähettää tiedot ajoissa sähköpostitse IWF:ään. Tee ilmoituksesta Excel-tiedosta, jossa näkyy urheilijan nimi, tunnin testausikkuna, yöpymisosoite sekä urheilijan puhelinnumero ja osoite. IWF on lähettänyt sähköpostitse 14 muistutusta vuoden aikana jäsenmaille huomautuksena että olinpaikkalistat tulee täyttää. Vuoden 2019 MM-kilpailuihin ilmoittautumisjärjestelmä tulee muuttumaan niin, että final entryyn kelpaavat vain ne urheilijat, jotka olivat alustavissa ilmoituksissa.

Hyvä hallinto (Good Governance) on tärkeää jokaisessa järjestössä ja tämä on myös yksi osa-alue, jossa KOK valvoo lajimme toimintaa. Kesälajien olympiaryhmän hallinnollinen johtaja James Carr kertoi IWF:stä tehtyihin selvityksiin v. 2015 ja 2017. Olemme 12. sijalla 33 kesälajin vertailussa, joka on hieman keskivertoa parempi sijoitus, ja kuulumme pieniin lajeihin, koska IWF:n henkilöstöä on alle 20. Yleensä isot lajit, joiden henkilöstönumerot nousevat yli 50 hengen, saavat korkeimpia pisteitä siitä syystä että heillä on enemmän henkilökuntaa hoitamaan eri osa-alueita. Hyvän hallinnon viisi avainasiaa ovat järjestön läpinäkyvyys sen toimintatavoissa, demokratia, rehellisyys, kehitys ja solidaarisuus sekä valvontamekanismit. Joulukuussa IWF jatkaa perustuslakiensa modernisointia työryhmän kanssa, johon on valittu Suomen Karoliina Lundahl. Työryhmän lopputulos esitellään ja vahvistetaan syyskuussa 2019 Pattayan MM-kilpailuiden kongressissa.

Kongressissa esiteltiin perusteellisesti IWF:n medianäkyvyys, jossa pyritään vetoamaan nuoriin sähköisten internet-toimintojen kautta. Tämä on yksi tärkeä osa-alue, jossa KOK vahtii perinteisiä lajeja että miten he kohtaavat nykymaailman. Voit auttaa lajiamme käymällä IWF:n FB-sivuilla, Twitterissä ja jakamalla näitä sähköisessä mediassa. Tulevaisuudessa tullaan panostamaan enemmän YouTube-lähetyksiin ja uusiin nettisivuihin, jotta lajimme saa käyttöönsä nykyaikaisen mobiilisovelluksen.

Johtokunnan viimeisenä asiana oli lajimme anti-dopingtyön siirtäminen lajiliitosta KOK:n tukemalle Independent Testing Agency:lle (ITA). Tämä on yksi KOK:n vakavimpia vaatimuksia lajillemme, että kaikki anti-dopingtyö siirtyy pois lajiliitosta itsenäiseen testausyksikköön. Sopimus tullaan allekirjoittamaan lähiaikoina niin että kun KOK:n johtokunta kokoontuu marraskuun lopulla, toivomme että he nyt voivat sinetöidä olympiakelpoisuutemme Pariisiin, Los Angelesiin ja muihin tulevaisuuden olympiakilpailuihin.

Terveisiä koko painonnostoväelle!

Karoliina Lundahl

Liitetiedostot