Raimo Turunen on poissa

Suomen Painonnostoliiton varapuheenjohtaja Raimo Turunen on kuollut. Hän oli syntynyt 17. marraskuuta 1956 Rautavaaralla ja menehtyi 66-vuotiaana vaikeaan ja nopeasti edenneeseen sairauteen tiistaina Helsingissä.

Turunen tunnettiin painonnostoväen keskuudessa laajasti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hän tuli lajin pariin ensin urheilijana sekä myöhemmin ansioituneena valmentajana ja arvostettuna kilpailujen teknisenä toimihenkilönä sekä Painonnostoliiton työntekijänä ja luottamushenkilönä. Turunen vietti lapsuutensa ja nuoruutensa pienessä Rautavaaran kunnassa, Pohjois-Savossa. Hän muutti pääkaupunkiseudulle jo 15-vuotiaana ja asui siellä kuolemaansa saakka. Turunen edusti koko urheilu- ja toimitsijauransa Keravan Bodonosta. Hän saavutti seurajoukkueiden SM-pronssia Bodonoksen riveissä vuosina 1986 ja 1987. Omaa urheilu-uraansa kiinnostavampana hän kuitenkin piti painonnostajien valmentamista sekä myöhemmin painonnoston hallinto- ja tuomaritehtäviä.
Raimo Turunen toimi tuomarina ja juryn jäsenenä lukuisissa kansainvälisissä arvokilpailuissa. Kuva 20- ja 23-vuotiaiden EM-kilpailuista Israelin Eilatista joulukuulta 2016

Raimo Turunen toimi tuomarina ja juryn jäsenenä lukuisissa kansainvälisissä arvokilpailuissa. Kuva 20- ja 23-vuotiaiden EM-kilpailuista Israelin Eilatista joulukuulta 2016

Järjestötehtävät alkoivat Suomen Työväen Urheiluliitossa (TUL) 1980- ja 1990-lukujen taitteessa.  Turunen toimi valmentajana TUL:n kansainvälisillä kilpailumatkoilla sekä oli paikallisesti järjestämässä kovatasoisia kansainvälisiä painonnostokilpailuja Keravalla. Niitä kilpailuja oli tähdittämässä olympiavoittajia, maailmanmestareita, arvokisamitalisteja ja ME-nostajia, ja sitä kautta Turunen loi ensimmäiset kansainväliset suhteensa painonnoston parissa. Suomen Painonnostoliitto (SPNL) pestasi Turusen ensimmäistä kertaa vuonna 1995, jolloin hänet nimettiin tyttöjen ja poikien vastuuvalmentajaksi. Pari vuotta myöhemmin hän otti siipiensä suojiin nuorten maajoukkueeseen. Vuosi 1998 oli Turuselle merkittävä, sillä hänet palkattiin Painonnostoliiton koulutus- ja valmennuspäälliköksi. Lahdessa järjestettiin samana vuonna – toistaiseksi ainoan kerran Suomessa – painonnoston yleisen sarjan maailmanmestaruuskilpailut, ja rakennusalan huippuosaajana Turusella oli merkittävä rooli kilpailuareenan rakentamisessa Lahden suurhalliin.
Vuosituhannen vaihteessa Turunen alkoi kiertää kansainvälisiä arvokilpailuja valmentajan roolissa. Turunen toimi valmentajana lähinnä nuorten MM- ja EM-kilpailuissa, mutta hän oli Suomen joukkueen valmentajana myös yleisen sarjan MM-kilpailuissa 2001. Turusen valmennusvastuukaudella suomalaiset juniorinostajat saavuttivat kymmeniä MM- ja EM-mitaleita. Palkintopallille asti ylsivät muun muassa Benjamin Pirkkiö, Ali Oksala, Katja Greus, Heidi Harju ja Katri Suominen. Valmentajana Turunen koulutti koko ajan itseään ja suoritti viimeisimpänä ammattivalmentajatutkinnon Jyväskylän yliopistossa. Valmentajan roolista Turunen siirtyi ketterästi Painonnostoliiton johtotehtäviin sekä painonnostokilpailujen tekniseksi toimihenkilöksi. Tuomarikortin korotusten myötä hän nousi vakiohenkilöksi SM-kisojen juryssa ja toimi siinä roolissa usein myös kansainvälisissä kilpailuissa.
Painonnostoliiton johtokuntaan Turunen kuului lähes koko 2000-luvun ajan. Hänet valittiin varapuheenjohtajaksi ensimmäisen kerran 2014, ja sitä tehtävää hän hoiti kuolemaansa saakka. Johtokuntaedustuksensa aikana Turunen toimi pitkään ensin teknisessä valiokunnassa (nykyinen kilpailutoiminnan asiantuntijaryhmä), valmennus- ja koulutusvaliokunnassa sekä nykyisessä valmennuksen ja koulutuksen asiantuntijaryhmässä.
Turusen teknisen toimihenkilön uralla suurin haave oli päästä tuomariksi Tokion 2020 olympialaisiin. Se jäi valitettavasti toteutumatta, mutta tuomarina, kongressiedustajana ja juryn jäsenenä hän ehti kiertää lukuisissa eri maissa. Suomen Painonnostoliitto palkitsi Turusen Vuoden tuomarina 2021 ja 2022 sekä aktiivisimpana tuomarina 2019.
Ihmisenä Turunen oli eri sukupolvien keskuudessa pidetty, sympaattinen ja helposti lähestyttävä. Hänet tunnettiinkin tuttavallisemmin nimellä Rami. Rami otettiin mielellään vastaan, kun hän kävi opastamassa seuraväkeä ympäri Suomen. Painonnoston kautta Turunen sai ystäviä ympäri maailman. Erityisen liikuttava hetki oli, kun Keravan Bodonosta edustava Janette Ylisoini saavutti 17-vuotiaiden MM-hopeaa viime vuoden kesäkuussa Meksikon Leonissa. Ylisoini sai lajimitalit huomioituna kolme mitalia, jotka ovat laatuaan ensimmäisiä suomalaisnostajan saavuttamia kyseisissä kilpailuissa. Turunen oli Meksikossa teknisenä toimihenkilönä. Ylisoinin valmentajana kisoissa toimi Juha Kukkonen, jota Turunen oli tämän aktiiviuralla valmentanut. Turusen omista valmennettavista Juha Kukkosen lisäksi miesten SM-kisoissa aikoinaan kunnostautui muun muassa Pekka Reponen.
Turusella olisi ollut vielä paljon annettavaa painonnostolle, mutta hän sai keväällä pysäyttävän diagnoosin – elinaikaa oli jäljellä viikkoja eikä aggressiivisesti ja nopeasti edenneen sairauden seurauksena ollut mitään tehtävissä.
Turusta jäivät kaipaamaan läheiset sekä laaja kansainvälinen painonnostoyhteisö.

Kuva ja teksti, Jaarli Pirkkiö