Punttikarnevaalit oli monelle lapselle kesän kohokohta

,

Kuva: Tapio Nykänen

PUNTTIKARNEVAALIT 27.-31.7.2020

Perinteinen painonnostoleiri Punttikarnevaalit järjestettiin nyt toisen kerran peräkkäin Santasportissa Lapin Urheiluopistolla. Punttikarnevaalit on sananmukaisesti perinteinen tapahtuma, sillä punttikarnevaalileirejä on järjestetty jo vuosikymmenen ajan, ja nykymallillaankin Juniori Cup -kisailun siivittämänä se on pyörinyt jo useita vuosia. Punttikarnevaaleille osallistui tänä vuonna 11 seuraa ja 41 leiriläistä, joista 10 valmentajia. Lisäksi uutena mahdollisuutena tuotiin Punttikarnevaaleille kaksi työharjoittelijaa Aino Luostarinen ja Hanno Keskitalo, jotka toimivat leirin aikana ohjaajina. Osa leiriläisistä oli mukana jo kuudetta kertaa peräkkäin ja kun ikää on tullut enemmän, niin nämä Punttikarnevaalien konkarit ovat siirtyneet ohjaajaksi leirillä ja hengittävät punttikarnevaalihenkeä myös nykyisiin ja tuleviin punttikarnevaalilaisiin.

Tänä vuonna jouduimme tekemään erityisjärjestelyitä sekä ottamaan monia asioita huomioon Covid-19 koronaviruksen vuoksi. Leirillä toimittiin uusin ohjein ja hygieniasta pidettiin huolta joka tilanteessa. Jaoimme ryhmän kahtia nuorempiin ja vanhempiin, harjoitukset tehtiin eri paikoissa ja ruokailuun mentiin joustaen eri aikoihin. Kädet pestiin ennen ruokailua ja sen jälkeen, harjoitusvälineet putsattiin myös käytön jälkeen, eikä harjoituksiin ollut tulemista, ennen kuin kädet oli pesty. Myös treenin päätteeksi leiriläiset ohjattiin käsienpesulle. Toivottavasti tästä saadaan myös hyvä tapa tulevaisuuteen, sillä käsien pesun myötä monet tavallisemmatkin pöpöt pysyvät poissa sairauksia aiheuttamasta.

Punttikarnevaalileiri on monelle lapselle ja nuorelle kesän kohokohta. Tänä vuonna palautetta saatiin useamman nuoren kohdalta, että leirin pitäisi kestää ainakin kaksi viikkoa. Palautetta saatiin myös hyvästä valmennuksesta. Ruoka oli hyvää ja sitä sai riittävästi. Urheilijan ruokavalioon liittyen leiriläisten annoksia kuvattiin Puhti-ravintolassa ja lautasmalliohjeita jaettiin lapsille ja nuorille niin tätä leiriä kuin tuleviakin leirejä varten. Palautteiden perusteella 21 leiriläistä lupasi tulla ensi vuonna uudestaan, 5 ilmaisi ehkä tulevansa ja vain kaksi oli päättänyt, että nyt riittää.

Punttikarnevaalileirillä on paljon erilaista tapahtumaa koko viikon ajan. Leiri alkoi Tiera-auditoriossa, jossa käytiin läpi leirin ohjelma sekä säännöt. Painonnostoaiheinen tietovisa pidettiin koululaisille tutuksi tulleella Kahoot-ohjelmalla, jonka avulla jokainen sai vastata kysymyksiin omalla kännykällään. Harjoituksia on leirillä vähintään kahdesti päivässä, ja monelle tämä oli selvästi enemmän mihin on tottunut. Niinpä sormenpäät alkoivat viimeisissä harjoituksissa olla aika herkällä, mutta taikateipillä asia korjaantui hetkessä.

Vaikka leirin harjoitusohjelmat ovat vaativia, kaikki niistä suoriutuivat tavallaan, jotkut sanoivat jalkojen tulleen kipeäksi harjoittelusta. Punttireenien lisäksi tehtiin paljon erilaisia oheisharjoituksia. Pääpaino harjoitusohjelmassa oli tekniikan osalta jalkojen käytössä ja muutamia uusia liikkeitäkin tuli opittua. Valmentajat suunnittelivat ja vetivät pareittain yhteislämmittelyt ennen painonnostoharjoituksia, ja näistä alkulämmittelyistä kimposi monta hyvää ideaa myös tuleviin harjoituksiin. Energiaa riitti harjoitusten jälkeenkin, eikä vauhti meinannut loppua: nuorimmat peuhasivat Funparkissa ja vanhemmat leiriläiset menivät porealtaisiin palautumaan. Seikkailupuisto Huima oli leirillä myös vapaaehtoisessa ohjelmassa ja sinne pääsivät halukkaat omakustannehintaan.

Makkaranpaistoa oli pariinkin otteeseen iltaohjelmissa, kun kävimme iltapalalla Santaportin Havukka-kodassa grillailemassa ja syömässä muhkeat sämpylät raikkaan mehun kanssa. Tärkeintä iltaohjelmissa oli aina tutustua toisiin ja suurin osa leiriläisistä oppi tuntemaankin toisensa nimeltä erilaisten leikkien kautta. Yhtenä iltana iltalenkki vei Ounasvaaran näköalatornille, jossa paistoimme jälleen makkaraa ja syötiin sämpylöitä. Rohkeimmat kävivät ihastelemassa Ounasvaaran ja Rovaniemen maisemia näköalatornista käsin. Ounasvaara tuli muutenkin tutuksi aamulenkkien yhteydessä.

Leiripaikkana Santasport mahdollistaa turvallisen ja erittäin toimivan sekä monipuolisen harjoitteluympäristön. Punttikarnevaalit varmasti paisuu entisestään ensi vuonna, kun saadaan koronarajoitukset purettua. Muun muassa kaikki Pohjoismaat ovat osoittaneet kiinnostusta osallistua Punttikarnevaaleille ja myös Brittein saarilta saadaan alustavan tiedon mukaan porukkaa. Kotimaisia painonnostoseuroja tuetetaan jatkossakin ja kannustetaan yhä kasvavaa valmennusporukkaa tulemaan mukaan Punttikarnevaaleille.

Keskiviikkona järjestetty Punttikarnevaalikisa oli jälleen menestys: nuoret tahkosivat ennätyksiään ja viime vuoden kenttälajitulokset olivat monella parantuneet. Etenkin kolmitassuhyppyjen tulokset paranivat joillain leiriläisillä tuntuvasti ja 20 metrin juoksussa nähtiin tytöissä jo useita 3 sekunnin ajan alittaneita. Punnerruksia osa myönsi harjoitelleensa pelkästään Punttikarnevaalia varten. Tämä oli siksikin mieluista kuulla, että kotona on tehty jo ennen leiriä lisäharjoituksia Punttikarnevaalikisan tulosten parantamiseksi. Punttikarnevaalikisan tekee mielenkiintoiseksi se, että sijoitukset voivat vaihdella painonnostokisan ja kokonaiskisan välillä, kun kokonaiskisassa painonnostotuloksiin lisätään kenttälajeista saadut pisteet. Painonnostotulosten lisäksi kokonaiskisan loppupisteisiin vaikuttavat myös onnistuneiden nostojen määrä sekä uudet omat Juniori Cupin ennätykset.

Tytöillä yhteistulokset olivat parantuneet kaikilla osallistujilla ja paljon nähtiin myös onnistuneita nostoja. Parhaasta tulosparannuksesta vastasi Jenna Timonen-Nissi, joka paransi omaa yhteistulostaan 21 kilolla 111 kiloon. Pojilla tuloskehitykset olivat sitäkin hurjempia, kun useampi nuorukainen kokosi noin 30 kilon tulosparannuksia yhteistuloksiin. Poikien parhaan tulosparannuksen (33 kiloa) teki Jaakko Kemppe. Huomioitavaa näissä kahdessa nuoressa on, että molemmat käyvät parhaillaan Lapin Urheiluopiston yläkouluakatemiaa.

Kilpailun upeassa palkintotilaisuudessa, joka järjestettiin kilpailupäivän jälkeisenä päivänä torstai-iltana hohtokeilailun jälkeen, palkittiin leiriläiset ja kisapäivään osallistuneet. Palkinnot jaettiin erikseen painonnostokilpailuissa pärjänneille sekä koko Punttikarnevaalikisan kokonaispisteiden mukaan. Lisäksi palkittiin kaksi esimerkillistä leiriläisistä hyvästä käytöksestä muita leiriläisiä kohtaan ja reippaasta asenteesta harjoituksissa. Pojista palkittiin Torbjørn Russell Ounasvaaran Atleetti Klubista sekä tytöistä Iiris Savolainen Lempäälän Kisasta. Myös Juniori Cupin osakilpailuissa saavutettu luokkarajamerkki annettiin kaikille rajan rikkoneille ja he saivat erikseen myös sähköisen meriitin Suomisport-profiiliinsa.

Leirin päätteeksi kaikki osallistuneet saivat leiristä Painonnostoliiton diplomin. Aino ja Hanno saivat työtodistukseksikin käyvän todistuksen leiriohjaajina toimimisesta, ja kaikille muillekin valmentajille toimitetaan oma todistus vajaan viikon kestäneestä leiristä.

Punttikarnevaalit tarvitsee kasvaessaan entistä enemmän ohjaajia ja valmentajia mukaan, jotta voimme toteuttaa yhdessä ikimuistoisen leirin näille fiksuille nuorille painonnostajille. Ensi vuoden leiriä varten saimme useita hyviä parannusehdotuksia. Alle 12-vuotialle toivottiin leikkimielisempää ohjelmaa sekä toisaalta vaatimusten lisäämistä 13-16-vuotiaiden osalta.

Naurun ja ilon määrää ei voi tähän liikaa kirjoitella ja korostaa, Punttikarnevaalit jatkuu edelleen tulevina vuosina monipuolisena leirinä ja uusia ulottuvuuksia lisätään sitä mukaa kuin löytyy uusia ideoita ja hyviä käytäntöjä. Tällä kertaa otimme jo kännykät leiriläisiltä pois yön ajaksi, ja siitä varmasti tulee pysyvä toimintatapa myös tuleville leireille. Levon määrää tullaan tarkkailemaan entistä enemmän. Vaikka leirillä myös aina sattuu ja tapahtuu, toimintaympäristö pidetään leirivalmentajien toimesta turvallisena. Pääasia on kasvattaa leiriläisistä toisiaan tukevia nuoria ja kannustaa heitä yhdessä huippusuorituksiin! Ensi vuoden teemaksi on kaavailtu keskivartaloon painottamista.

”Tämä on paras leiri mihin olen koskaan osallistunut!”