Pekka Kareen Muistelmateoksen julkistaminen Siuntion Artallissa 14.5.2022

Kalle Virtapohja: PEKKA KARE, RAUDAN JA RUNON MIES MUISTELEE

 

Kuvaaja: Mervi Kuusisto

 

Siuntiossa asuvan varatuomari Pekka Kareen muistelmateos kertoo Viipurin maalaiskunnassa vuonna 1931 syntyneen urheilumiehen tarinan. On kuin kohtalon ivaa, että kirja julkaistaan Ukrainan sodan varjostamissa tunnelmissa. Pekka jos kuka tietää, millaista on paeta taisteluja. Hän joutui koulupoikana kahdesti jättämään kotinsa sodan vuoksi. Lisäksi arabiterroristit iskivät murheellisen leimansa olympiahistoriaan juuri silloin, kun Pekka Kare oli Suomen joukkueen ylijohtajana Münchenissä vuonna 1972. Karmeaa välikohtausta pahensi uutispimento, sillä järjestäjät eivät pitkään aikaan tiedottaneet tapahtumista. Niinpä suomalaiset kurkkivat omasta majapaikastaan huppupäisten terroristien touhuja suhteellisen lähellä sijainneessa kerrostalossa.

Ensimmäiselle evakkomatkalleen Pekka lähti perheensä mukana karjavaunussa sen jälkeen, kun
Neuvostoliitto oli pommitanut Viipuria joulukuussa 1939. Kareet ohjattiin ensin Forssaan. Sieltä he
muuttivat Turkuun. Kun Viipuri saatiin jatkosodassa takaisin, Turusta hankittu ruotsalaistalo
myytiin ja perhe palasi Viipuriin. Koska isän rakentama kotitalo oli poltettu, Viipurin kaupungista
oli etsittävä alivuokralaisasunto.

Toinenkin evakkomatka vuonna 1944 suuntautui Forssaan. Lopulta Kareet asettuivat Valkeakoskelle. Urheilusta tuli se kanava, jonka kautta Pekka Kare kiinnittyi uudelle paikkakunnalle. Hän oli 22-vuotiaana perustamassa Valkeakosken Painonnostokerhoa ja vähitellen hän eteni ensin helsinkiläisen Herakleksen ja sen jälkeen Suomen Painonnostoliiton puheenjohtajaksi. Hän oli perustamassa Euroopan Painonnostoliittoa ja vaikutti pitkään Kansainvälisen Painonnostoliiton hallituksessa. Näiden luottamustehtävien ansiosta hän järjesti painonnoston maailmanmestaruuskilpailut Lahteen vuonna 1998.

Kuvaaja: Mervi Kuusisto

Pekka Kareen muistelmateos liikkuu maantieteellisesti lähinnä Viipurin, Valkeakosken, Helsingin ja Siuntion maisemissa. Kirjan kantava teema on urheilu. Pekka Kare toimi SVUL:n ja Suomen  olympiakomitean varapuheenjohtajana. Urheilun vastuutehtävät ja oman lakitoimiston pyörittäminen jalostivat hänestä säätiömiehen. Hän oli perustamassa Paavo Nurmen säätiötä vuonna 1968 ja Urho Kekkosen nimen suojissa perustettua Urheilijoiden ammattienedistämissäätiötä vuonna 1972. Pekka Kare vaikutti myös SVUL:n urheilusäätiön hallinnossa ja viimeksi hän oli kirjoittamassa 20 vuotta sitten Siuntiossa perustetun Pro Fanjunkars-säätiön sääntöjä.

Pekka Kare, raudan ja runon mies muistelee on omakustanne. Sen tekemistä ovat tukeneet Paavo Nurmen säätiö ja Veikkaus. Kovakantisen kirjan on taittanut Mikael Manninen. Kirja on tilattavissa Kirjavälityksen kautta esimerkiksi Suomalaisen Kirjakaupan ja Prisman verkkokaupoista. Tietokirjailija Kalle Virtapohja on filosofian tohtori ja liikuntatieteiden maisteri. Hän on ollut tekemässä yli 40 kirjaa. Pekka Kareen muistelmateos kuuluu samalle urheilun merkkimiesten jatkumolle kuin Virtapohjan kirjoittamat kirjat juoksija Paavo Nurmesta, presidentti Urho Kekkosesta, kauppaneuvos Kalle Kaiharista, vuorineuvos Juuso Waldenista ja professori Lauri ”Tahko” Pihkalasta.

Lisätietoja:

Pekka Kare 040-867 6889 tai Kalle Virtapohja 050-328 3593