Painonnoston SM-kisat alkoivat Porissa

Painonnoston SM-kilpailuiden ensimmäisenä päivänä nostivat naiset sarjoissa 45-64 kiloa ja miehet sarjoissa 61-81 kiloa.

Naisten sarjojen suurimmat painot ja suurimmat pisteet keräsi Helsingin Herakleen Marianne Saarhelo. Saarhelo nosti nyt sarjassa 64 kiloa kun edellisessä, Rooman olympiakarsintakisassa hänen sarjansa oli 59 kiloa. Muutama lisäkilo toi tulokseen myös lisäkiloja: tempaamalla meni 92 ja työntämällä 116 kiloa. Saarhelo kokeili myös rikkoa Anni Vuohijoen työnnön SE-tulosta, mutta 120 kiloa oli tällä kertaa vielä liikaa. Yhteistulos 208 kiloa toi ylivoimavoiton ja jäi pisteissä mitaten vain vajaat kaksi pistettä Rooman tuloksesta.
Päivän toiseksi kovinta jälkeä naisissa teki Raution Kisailijoiden Anna-Maria Tokola, joka viimeistään nyt sinetöi paluunsa huipulle. Tokola nosti sarjaan 55 kiloa suomenennätykset niin tempauksessa (76 kiloa), työnnössä (99 kiloa) kuin yhteistuloksessa (175 kiloa). Pisteillä mitaten Tokola oli päivän toiseksi paras naisnostaja.
SE-tuloksiin ylsi myös pienimmän painoluokan, 45-kiloisten, Sonja Haapaniemi. Tampereen Pyrinnön riveissä nostava Haapaniemi työnsi SE-raudoiksi 73 kiloa ja kun siihen ynnätään tempauksen 57 kiloa, saadaan yhteistuloksen SE 130 kiloa.

Juniori-ikäisten SE-tuloksia nostivat myös Äänekosken Huiman Iita Kononen sarjassa 49 kiloa, Rovaniemen Reippaan Anette Kirkanen sarjassa 55 kiloa ja saman seuran Ronja Leppiaho sarjassa 59 kiloa.
Masters-ikäisistä suomenennätystilastoihin nostivat Lohja-Liftingin Tea Laakkonen 55-kiloisissa ja saman seuran Riina Saksa 64-kiloisissa.

20-kiloisella tangolla nostaneista ensimmäisen kisapäivän parasta jälkeä teki Rovaniemen Reippaan Antti Peltokangas 81-kiloisissa. Peltokangas tempaisi 121, työnsi 155 ja sai yhteistulokseksi 276 kiloa. Mainita pitää, että tempauksen voitti Joensuun Puntti-Poikien Iiro Hartikainen, 41, tuloksella 126 kiloa.
Juniorien SE-tuloksia tekivät Kuusankosken Kisan Timo Heikuksela sarjassa 73 kiloa ja Rovaniemen Reippaan Timi Niemelä 67-kiloisissa.

Marianne Saarhelo työntää 116 kiloa (kuva: Jaarli Pirkkiö)

Antti Peltokangas työntää 155 kiloa (kuva: Jaarli Pirkkiö)