Painonnoston alkeita ja hyötyjä kaikille!

,

MITÄ?

SoveLi pääsi yhdessä jäsenjärjestöjensä edustajien kanssa kokeilemaan, mitä matalan kynnyksen soveltava painonnostoharjoittelu voi olla, keppijumpan muodossa. Lajiesittely toteutettiin Painonnostoliiton toimesta.

Tunnilla harjoiteltiin perinteisten painonnostoliikkeiden osa-alueita puisten keppien kanssa, ja käytiin läpi painonnoston tekniikoiden alkeita ammattilaisten opastuksessa.

Rautaisiin kiekkoihin tai tankoihin ei koskettu lainkaan, mutta keppienkin kanssa heiluessa sai kunnolla hien pintaan, sillä monet painonnoston alkeisliikkeet kuormittavat tehokkaasti isoja lihasryhmiä.

Yllättävää oli se, kuinka toiminnallisia painonnoston liikeradat ovat, ja kuinka tärkeitä liikehallintaa kehittäviä liikkeitä painonnoston alkeisharjoitteluun kuuluu.

Perinteisesti painonnostossa on kaksi pääliikettä, tempaus ja työntö. Liikkeissä nostetaan tanko tai keppi rinnalle, tai työnnetään se pään yläpuolelle. Näistä kahdesta pääliikkeestä on kuitenkin mahdollisuus pilkkoa ja soveltaa loputon määrä erilaisia kevennettyjä variaatioita tai osa-liikkeitä.

KENELLE?

Soveltavaa painonnostoa voi harjoitella lähes kuka tahansa, ja Painonnostoliitto onkin kiinnostunut lisäämään matalan kynnyksen toimintaansa ja avaamaan painonnoston mahdollisuuksia kaikille – toimintakykyyn katsomatta.

Painonnoston liikkeitä kepin kanssa voi soveltaa myös istuen tehtäväksi. Toisaalta perusliikkeistä voi varioida tai pilkkoa myös sovellettuja, esimerkiksi vähemmän liikkuvuutta vaativia liikkeitä.

KIINNOSTUITKO?

Lisätietoa keppijumpan muodossa tehtävästä painonnoston alkeisharjoittelusta saat paikkakuntasi painonnostoseurasta, tai ottamalla yhteyden suoraan Suomen Painonnostoliittoon.

Tietoa seurojen tilojen esteettömyydestä saa myös edellä mainituilta tahoilta.

Painonnostoliiton yhteyshenkilö:
Jarno Tiainen, harraste- ja seuratoiminnan asiantuntija, sähköposti: jarno.tiainen@painnonosto.fi, puhelin: 0504680068

 

Kirjoittaja: Anna Holmberg, Sovelta Liikunta SoveLi ry 

Soveltava Liikunta SoveLi ry on valtakunnallinen liikuntajärjestö, jonka jäsenenä on 20 valtakunnallista kansanterveys-, vammais- ja liikuntajärjestöä. SoveLin toiminnan tavoitteena on, että pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten mahdollisuudet terveyttä ja hyvinvointia edistävään liikuntaan, soveltavaan liikuntaan sekä aktiiviseen elämäntapaan paranevat.

Liitetiedostot