Päivitetty seuratiominnan osalta 6.5. PAINONNOSTOLIITON TIEDOTE KORONAVIRUS

,

Tiedote 21.4.2020

Suomen hallitus on linjannut erilaisista toimenpiteistä koronavirustilanteen hillitsemiseksi.

Linjausten myötä julkiset kokoontumiset on rajoitettu kymmeneen henkilöön. Lisäksi tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään, ja monenlaiset valtion ja kuntien harrastuspaikat ja -tilat sekä järjestöjen kokoontumistilat on suljettu. Kokoontumisrajoitusten voimassaoloa on pidennetty 13.5.2020 saakka.

Jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa, on ihmiset ohjeistettu välttämään sosiaalista kanssakäymistä mahdollisimman paljon. Näin suojataan riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä ja edistetään sitä, ettei terveydenhuoltojärjestelmä ylikuormittuisi.

#pysykotona

SPNL kehottaa noudattamaan oman maan ja paikallisviranomaisten määräyksiä.

Myös Suomen valtionhallinnon arvoviesti on, että nyt on syytä pysytellä kotona sekä välttää sosiaalista kanssakäymistä. SPNL suosittelee sekä maan viranomaisten suositusten ja SPNL:n vetoomuksen valossa kaikkia lajin harrastajia toimimaan näin.

SPNL on mukana käynnissä olevissa ‪#etäurheilu, #etätreenit – kampanjoissa, joissa kannustetaan vallitsevan, maailmanlaajuisen virustilanteen vuoksi nostajia harjoittelemaan salien sijasta kotosalla. Omat kotitreenit voi jakaa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #etäurheilu, #SPNL.

SPNL:n viestintään liittyvistä asioista voi ottaa yhteyttä toimisto@painonnosto.fi ja katsoa mallivideoita mitä muut seurat ovat laittaneet SPNL-Facebook-sivuila

Epidemian vaikutus seuratoimintaan

Seurojen on tärkeää noudattaa valtiohallinnon, THL:n ja oman toimialueen kuntien asettamia ohjeita ja rajoituksia kokoontumiseen, sekä muuhun toimintaan. SPNL suosittelee vahvasti kaikkia seuroja olemaan järjestämättä minkäänlaisia yhteisiä kokoontumisia (mm. kilpailut, harjoitukset).

Oikeusministeriön sivuille päivitetään kattavaa Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja kokoontumisista -osiota:

Hallitus on kieltänyt sellaisten julkisten kokoontumisten järjestämisen, johon osallistuu yli 10 henkeä. Millaisia tilaisuuksia tämä tarkoittaa?

Yli 10 hengen kansalaistilaisuuksien koollekutsuminen on kielletty. Kielto koskee yleisölle järjestettävää avointa kokousta riippumatta siitä, pidetäänkö se sisätiloissa tai ulkona. Kielto koskee sekä yleisiä kokouksia että yleisötilaisuuksia.

 • Yleinen kokous tarkoittaa tilaisuutta, johon muutkin kuin nimenomaisesti kutsutut voivat osallistua tai jota he voivat seurata.
 • Yleisötilaisuus on pääsääntöisesti yli 10 hengen tilaisuus, johon osallistuja osallistuu omasta aloitteestaan. Tällaisia tilaisuuksia ovat mm. yleisölle avoimet huvitilaisuudet, näytökset, kilpailut ja muut niihin rinnastuvat tilaisuudet, kuten teatteri-, ooppera- ja elokuvanäytökset sekä konsertit ja näyttelyt, samoin kuin messut, kilpailut ja urheilutapahtumat.

SPNL-kilpailut ja muut tapahtumat

Koronatilanteen vuoksi SPNL:n alaisia, Suomessa järjestettäviä kilpailuja on jouduttu perumaan tai siirtämään myöhempään ajankohtaan. Lista peruutetuista/siirretyistä kilpailuista löytyy alempaa tältä sivulta. Kilpailuja on nyt peruttu 13.5.2020 saakka perustuen Valtioneuvoston 30.3.2020 tekemään ilmoitukseen koronatoimenpiteiden jatkumisesta. Myös osa tapahtumista on peruttu tapahtumapaikkojen sulkemisella aina toukokuun loppuun.

Aikavälillä 14.5.-31.5. järjestettävien kilpailuiden osalta SPNL seuraa ja arvioi erittäin kiinteästi tilanteen etenemistä ja aiheesta annettavaa viranomaistiedotusta. Mahdollisista rajoituksista tiedotetaan seuroja ja muita kilpailunjärjestäjiä, sekä yleisesti liiton nettisivuilla välittömästi.

SPNL on toistaiseksi keskeyttänyt uusien liiton alaisten kilpailuhakemusten käsittelyn. Arvioimme tilannetta, ja käsittely avataan uudelleen viranomaistiedotuksen ja Olympiakomitean ohjeistusten mukaan.

Toimintaohjeet kilpailunjärjestäjille:

Kilpailuja on nyt peruttu 31.5. asti, mikäli järjestäjä haluaa uuden päivämäärän kilpailluilleen voi siitä olla yhteydessä toimisto@painonnosto.fi.

Seurojen tulee ottaa yhteyttä kilpailuun ilmoittautuneisiin ja kertoa perumisesta tai siirtämisestä.

Peruttujen kilpailuiden osallistumismaksut tulisi palauttaa osanottajille. Mikäli kilpailua ei peruta vaan se siirretään, ilmoittautumismaksulle ei tarvitse palauttaa.

Seurajoukkuekilpailu

Seurajoukkue kilpailun kevät kierrosta on pidennetty kesäkuun loppuun saakka. Tulokset tulee palauttaa liittoon 4.7.2020 menneessä.

Suomen Cup 2019 & 2020

Koska koronaviruksen takia kaksi viimeistä Suomen Cupin osakilpailua jäävät käymättä, eikä yhdellekään nostajalle tule säännöissä vaadittua kolme kilpailua, jää Cupin finaali 13.6.2020 nostamatta.

Koska Cupin loppukilpailu 2020 jää nostamatta, huomioidaan 2019 – 2020 kilpailukaudella nostetut tulokset ja osanottomaksuista kerääntynyt rahamäärä mukaan 2020 – 2021 kilpailukaudelle.

Perutut/siirretyt kilpailut:

Kansainväliset tapahtumat

 • Nuorten (20-v.) MM-kilpailut, Egypti
 • 21.6.2020 EM-kilpailut, Moskova, Venäjä
 • 28.8.-5.9.2020 Masters MM-kilpailut, Orlando Florida (PERUTTU)
 • 11.-5.12.2020 Masters EM-kilpailut, Hollanti
 • 10.2020 Opiskelijoiden painonnoston ja voimanoston mestaruuskilpailut 2020(TP)
 • -25.10.2020 17th International Women Gran Prix, Luxemburg
 • 07-08.08.2021 2020 Olympialaiset, Tokio, Japani (SIIRRETTY)

Kansalliset tapahtumat

SM-kilpailut

Molempien SM-kilpailujen ajankohta siirretään syksyyn ja samalle ilmoittautumisen takaraja siirtyy heinäkuulle 2020. Tarkempi aikaraja ilmoitetaan, kun tiedetään milloin kisat voidaan pitää.

 • Masters SM-kilpailut, Jyväskylä (KelVi)
 • 15- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailut, Kerava (Bod)
Muut kilpailut
 • 03.2020 Piiriottelu Keski-Suomi – Etelä-Pohjanmaa – Keski-Pohjanmaa (ks) PERUTTU!
 • 03.2020 Kansalliset, Rovaniemi(OAK) PERUTTU!
 • 03.2020Kansallinen kilpailu, Lohja (LoLif) PERUTTU
 • 21-22.3.2020 Painonnoston ohjaajakoulutus 2 Tampere SIIRRETTY!
 • 03.2020 Keski-Pohjanmaan masters pm-kilpailut, Kalajoki(KJ) PERUTTU
 • 3.2020 Porin kansallinen kilpailu(PuKa) PERUTTU!
 • 3.2020 Kansalliset, Rovaniemi(RoRe), PERUTTU
 • 03.2020 Itä- ja Kaakkois-Suomen piirien yhteinen piirileiri Tanhuvaarassa 27.-29.3.2020 SIIRRETÄÄN!
 • 03.2020 Leader Cup 2/2020, Tampere (TP), PERUTTU
 • 03.2020 Keravan kansalliset kilpailut(Bod) PERUTTU!
 • 04.2020 Keski-Pohjanmaan 15-, 17-, 20- ja 23-v. piirinmestaruuskilpailut, kansalliset (RK) PERUTTU!
 • -09.04.2020 Yläkoululeiritys 4 Vierumäki PERUTTU!
 • 04-19.04.2020 Masters SM-kilpailut, Jyväskylä (KelVi) SIIRRETÄÄN
 • 04.2020 Sarjakilpailu Kiirunassa, Ruotsi PERUTTU
 • 04.2020 Juniori Cup (2/4) Pohjois-Suomen kevätkisa(OAK) PERUTTU!
 • 04.2020 Juniori Cup (2/4) Etelä-Suomen kevätkisa(NuVo) PERUTTU!
 • 04.2020 Kansalliset Atleeetti Cup, Rovaniemi(OAK) PERUTTU!
 • 05.2020 Suomen Cup-5. osakilpailu Helsinki, PERUTTU!
 • 5.2020 Suomen Cup-6. osakilpailu Rovaniemi(PERUTTU)
 • 06.2020 Suomen Cup Finaali, Turku(PERUTTU)
 • Elokuu 2020 15- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailut, Kerava (Bod)

Liiton kevätkokous

SPNL:n sääntömääräinen kevätkokous on siirretty myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan. Kokous oli tarkoitus järjestää Master SM-kisojen yhteydessä huhtikuussa. Syynä siirtoon ovat koronavirustilanteen aiheuttama terveysriski ja viranomaisten linjaukset. Lisäksi etäyhteyden käyttäminen kokouksessa vaatii oman sääntökirjauksensa eli jos sitä ei ole, kokousta ei voi järjestää etäyhteyden kautta. Aiheeseen liittyen ohjeistusta lajiliitoille ja seuroille muun muassa sääntömääräisten kokousten osalta tarjoaa muun muassa Olympiakomitean tiedote.

Tilannetta tarkastellaan 13.5.2020 jälkeen uudelleen ja pyritään päättämään tällöin kokoukselle uusi ajankohta. Kokous kutsutaan koolle viimeistään neljä (4) viikkoa ennen kokousajankohtaa liiton verkkosivuilla.

Tiedote 1.4.2020

Suomen hallituksen ohjeistusta noudattaen Painonnostoliiton johtokunta on päätänyt siirtää Master SM-kilpailujen ajankohtaa kesäkuulle 2020. Tarkempi päivämäärä kilpailuille ja imoittautumisen uusi takaraja ilmoitetaan myöhemmin, tähän mennessä kilpailuun tehdyt ilmoittautumiset ovat voimassa.

15-17-vuotiaiden SM-kilpailut siirretään suunnitellusta 24.5. – 25.5.2020 ajankohdasta pidettäväksi elokuussa. Tarkempi päivämäärä kilpailuille ja ilmoittautumiselle ilmoitetaan myöhemmin. Tähän mennessä tehdyt ilmoittautumiset ovat voimassa.

Tilannetta seurataan tarkasti ja kilpailujen järjestämisen osalta seurataan yleisiä linjauksia ja suosituksia. Liitto ei tällä hetkellä ota vastaan lainkaan kilpailuanomuksia.

Liiton koulutustoiminta on pysäytetty toistaiseksi, koulutuksille pyritään saamaan uudet päivämäärät ja tarpeen vaatiessa niitä perutaan. Jokaisesta koulutustapahtumasta viestitään ilmoittautuneille erikseen.

Ohjeita ja suosituksia seuroille

Päivitys 6.5.2020

Suomen Painonnostoliitto noudattaa Olympiakomitean, Suomen hallituksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja ulkoministeriön linjauksia.

Seuratoiminta

Painonnonnostoliitto suosittaa seuroja järjestämään harjoitustoimintaa 31.5.2020 asti ulkoliikuntapaikoilla lähikontakteja välttäen. Harjoitustoiminnan tulisi tapahtua alle 10 hengen ryhmissä. Kilpailuja tai muita avoimia yli 10 hengen yleisötilaisuudeksi muodostuvia tapahtumia ei saa järjestää 31.5.2020 asti.

Harjoitustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota käsihygieniaan. Kädet on pestävä huolellisesti ennen ja jälkeen harjoituksen. Käsidesiä on suositeltavaa olla saatavilla harjoituksen aikana.

Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää erityisjärjestelyin 1.6. alkaen.

Seurojen harjoitustoimintaa voi järjestää sisäliikuntapaikoilla 1.6.2020 alkaen lähikontakteja välttäen. Ulko- ja sisäliikuntapaikoilla harjoitustoiminnan tulee tapahtua alle 50 hengen ryhmissä.

Seuroja pyydetään pidättymään tekemästi omia tulkintoja uusista ohjeistuksista. Lisätietoa ja ohjeita tullaan saamaa lähiaikoina, tästä tiedotetaan erikseen liiton sivuilla.

Lisätietoa ValtioneuvostonTHL:n ja AVI:n sivuilla.

Seurat päättävät järjestämästään harjoitus- ja muusta toiminnasta itsenäisesti riskiarvioiden pohjalta. Hallituksen 30.3. pitämän tiedotustilausuuden pohjalta Painonnostoliitto suosittaa seuroja perumaan kilpailut ja harjoitukset 13. toukokuuta 2020 asti.

Johtokunta suosittaa luopumista muusta kuin välttämättömästä matkustamisesta. Ulkomailta palaavien tulisi sopia harjoituksiin paluunsa ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä seuran edustajien kanssa.

Kotimaan tapahtumien osalta ( leirit, kotimaiset kilpailut) tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti ja päätöksiä tehdään THL:n ja muiden viranomaisten suositusten mukaisesti.

Seuroille  ei suositella tällä hetkellä matkustamista ulkomaille turnauksiin tai leireille. Tilanne muuttuu tällä hetkellä niin nopeasti, että kiellot ja rajoitukset liikkumisen suhteen muuttuvat jopa tunneissa, joten sairastumisen lisäksi on olemassa riski, että rajoituksien suhteen voi joutua tahtomattaan jäämään karanteeniin toiseen maahaan.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi paikallisten terveydenhuoltoviranomaisten ja THL:n ohjeiden mukaisesti ottamalla yhteyttä paikalliseen viranomaiseen ennen päivystykseen hakeutumista. Toimi näin myös, jos olet ollut läheisessä kontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen henkilöön.

THL:n sivuilta löytyvät päivitetyt tiedot epidemia-alueesta. THL:n tiedotusta koronavirustilanteesta voi seurata täältä >>

Ulkoministeriön verkkosivuilta löytyvät uusimmat matkustustiedotteet. UM:n uusimmat matkustustiedotteet >>

Yleiset ohjeet

Sairaana/oireisena harjoittelemisesta on pidättäydyttävä ja yleisestä hygieniasta huolehdittava. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien sekä lasten ja nuorten suojelemiseksi.

Virustartuntoja voidaan ehkäistä tehokkaasti noudattamalla käsienpesu- ja yskimisohjeita. Lisätietoja koronaviruksesta ja käsienpesu- ja yskimisohjeet löytyvät THL:n www-sivustolta seuraavista osoitteista:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

Lisätiedot ja kysymykset: toimisto@painonnosto.fi