Saara Retulainen 11. ja Marianne Saarhelo 19.

Suomalaisista Saara Retulainen ja Marianne Saarhelo saivat omalta osaltaan kilpailut päätökseen 11.12.2021 Tashkentin MM-lavalla. Molemmat nostajat saivat selviytyivät urakastaan kunnialla, vaikka kokivat parantamiseen varaa vielä löytyvän.

Saara Retulainen

(87+108=195, 11. sija)

”Tempaus on valitettavasti ollut treeneissä vähän hukassa ja se näkyi tänään myös lavalla. Viimeisellä saatiin kuitenkin varmistettua tulos ja työnnössä oli varmempi fiilis. Aloitusraudolla varmistettiin OK tulos, 113 lähdettiin hakemaan kovempaa sijoitus ja oltiin kyllä ihan millin päässä siitä. Valitettavasti tällä kertaa aika minimitulos vaikka kunto on parempi kuin koskaan, mutta sitä painonnosto välillä on. Nyt takaisin hommiin ja ensi vuonna näytetään parempaa kuntoa isoilla lavoilla.”

Marianne Saarehelo

(79+107=186, 19. sija)

”Nostot kuvasti mitä treeneissä on pystynyt tekemään dieetin aikana ja tempauksessa kävi vähän huono tuuri tänään, sehän on herkkä laji. Yleisesti ottaen tavoitteena oli että halusin saada paremman tuloksen kun Calissa ja siinä onnistuttiin”

Hannes Keskitalo sijalle 11

Keskitalo nosti Tashkentin MM-kilpailuissa 16.12.21 109 kg B ryhmässä, sijoittuen sijalle 11. Hannekselle sijoitus on MM-tasolla tähän mennessä paras ja hän oli sarjansa Euroopalaisista nostajista neljäs.

Hannes Keskitalo

(150 + 199 = 349 kg, 11. sija)

”Hyvin nihkeää oli kieltämättä, tempauksessa päästiin perus rautoihin mutta yli siitä ei päästy. Työnnössä näky voiman puute vieläkin enemmän, mutta onneksi pääsi hieman lämpeemään viimisiin työntöihin. Hieman yllätyksenä tuli hylky, ehkä. Huolimaton työntö, onneksi ei jäänyt tulos kuitenkaan siihen.”

Suomen päävalmentaja Antti Everi summaa kilpailut seuraavasta:

”Kokonaisuutena kilpailut jatkoivat samaa trendiä mikä on toistunut jo muutaman vuoden. Taso tiivistyy ja kärjen ero keskikastiin tasoittuu muutamia supertähtiä lukuunottamatta. Erittäin ilahduttavaa oli myös Ruotsin ja Norjan saavuttamat mitalit, jotka todistavat, että myös Pohjoismaalaisista lähtökohdista voi 2020-luvulla päästä maailman huipulle. 

Tiivistynyt taso luo myös painetta nostajille sopeuttaa harjoittelua vaihtelevaan kilpailutilanteeseen. Vaikka ensimmäinen nosto saataisiinkin ajoitettua juuri nostajalle sopivassa rytmissä tulee entistä varmemmin kilpailutilanteessa taukoja, jotka voivat olla minuutista (vastustajan pelatessa minuutin pois peräkkäisestä nostosta) pitkälle päälle kymmeneen minuuttiin. Tähän on hyvä varautua ennakkoon sekä henkisesti että ennen kaikkea harjoittelussa kotisalilla.

Arvokilpailut jatkuvat ensi huhtikuussa Sofian EM-lavalla ja ensi vuoden MM:t pitäisi olla Kiinassa. Norja on hakemassa MM-kilpailuja mahdollisesti 2025 ja päätöksiä muutenkin tulevista MM-kilpailuista saattaa tulla jo tulevan viikonlopun kongressissa. Vaikka lajin olympiastatus onkin nyt uhattuna, niin tekemällä yhdessä asiat oikein kaikilla tasoilla saamme sen varmasti säilytettyä!”