Kisaraportti: Masters EM-kilpailut, Haugesund, Norja

,

Kilpailupäivä 15.6.2024

Kilpailuiden avaijaispäivänä Suomi sai ensimmäiset Euroopan Mestarinsa kun Teija Kortelainen nosti mestariksi 70-vuotiaiden naisten 71-kilon sarjassa. Teija kruunattiin päivän parhaaksi naisnostajaksi 264.676 SHMF-pisteillä mitattuna.

75-vuotiaiden ikäryhmässä miehissä Euroopan mestariksi nosti Timo Koivunen 75-vuotiaiden 73-kilon sarjassa ja Lasse Törmikoski hopealle samassa sarjassa. Jouni Särkijärvi otti myös EM-hopeaa 102-kiloisten sarjassa

70-vuotiaissa Euroopan mestariksi tuli kovan kilpailun jälkeen vain yhden kilon erolla Erkki Laine 109-kilon sarjassa. EM-hopeaa Arto Rainiolle 89-kilon sarjassa. Uolevi Kahelin nosti Euroopan mestariksi kovalla tuloksella 61-kilon sarjassa ja oli 410.174 SHMF-pisteillä päivän kolmanneksi vahvin miesnostaja. Uolevi edusti Suomea myös Los Angelesin Olympialaisissa vuonna 1984, tullen silloin kahdeksanneksi.

Kilpailupäivä 16.6.2024

Toisena kilpailupäivänä naisten 60-vuotiaiden ikäryhmässä EM-pronssia otti Hanna Pinomaa 55-kilon sarjassa ja EM-hopeaa Irene Seppänen.

Miesten 65-vuotiaiden ikäryhmässä EM-pronssia nosti Jyri Ikonen 73-kiloisten sarjassa, Juha Lantto 96-kilon sarjassa oli lähellä voittoa viimeisellä nostollaan, mutta tällä kertaa oli tyytyminen EM-hopeaan.

Miesten 60-vuotiaden ikäryhmässä EM-pronssille Ismo Hietanen 73-kiloisten sarjassa.

Kilpailupäivä 17.6.2024

Naisten 55-vuotiaiden ja 55-kilon sarjassa Euroopan mestariksi kruunattiin Satu Niemelä. Barbara Lybeck kävi tiukkaa kamppailua mitaleista jättäen kilpasisaret kilon erolla ja ottaen EM-pronssia.Pia Heinonen oli lähellä ottaa mitalin, mutta mitali jäi kolmen kilon päähän, Pia sijoittui neljänneksi. Arja Lohi otti kelpotuloksella EM-hopeaa, kultamitali vei britti 5 kilon turvin.

50-vuotiaiden Euroopan mestariksi nosti 49-kilon sarjassa Susanna Rinne.

Tänään miesedustajat olivat runsain joukoin myös lavalla ja 60-vuotiaissa 96-kilon sarjassa Tapio Vuolinko nappasi neljännen sijan, jääden mitalisiasta 11 kiloa. Timo Pietilä otti 109-kilon sarjassa EM-pronssia. EM-hopeamitali laitettiin Mika Hirvosen kaulaan superraskaassa sarjassa.

Miesten 55-vuotiaissa 67-kilon sarjassa otti EM-hopeamitalin Jari Huuskonen. Janne Kaisto kilpaili kävi kovaa kilpailua ja tavoitteli mitalia kovatasoisessa 89-kilon sarjassa, lopulta vain tempausnosto jäi ainoaksi onnistuneeksi tulokseksi ja hän jäi ilman tulosta työntönostojen epäonnistuessa. Sarjassa 96-kilon sarjassa nähtiin suomalaisten kesken kova kamppailu EM-pronssimitalista, jonka lopulta Jouni Lohi nappasi mukaansa. Vesa Menlös jäi lopulta viidenneksi.

Kilpailupäivä 18.6.2024

50-vuotiaissa naisissa EM-pronssille 59-kilon sarjassa Nina Uurtamo ja Euroopan mestariksi 64-kilon sarjassa uusilla Euroopan ennätyksillä Johanna Husa-Russell. Johanna palkittiin myös parhaana naisnostajana 272.076 SHMF-pisteillä.

Samassa ikäryhmässä 50-vuotiassa miehissä EM-hopeamitalin otti Pasi Hälikkä 73-kilon sarjassa. Juha Vähäkoski taisteli superraskaassa sarjassa neljänneksi, mitalisija jäi Juhalla vain 9 kilon päähän.

Kilpailupäivä 19.6.2024

45- vuotiaden naisten kilpailuissa EM-hopealle 64-kilon sarjassa Tuula Holappa, Tuula oli päivän ainut suomalainen naisnostaja.

45-vuotiaissa miehissä nähtiin päivän ainoa suomalainen miesnostaja Jani Pihlajamäki, joka onnistui hyvien nostojen ansiosta ottamaan EM-hopeaa 81-kilon sarjassa.

Kilpailupäivä 20.6.2024

Naisten 40-vuotiaiden sarjassa Euroopan mestariksi tuli erinomaisella tuloksella 64-kilon sarjassa Niina Laine, Niina teki myös kovan pistetuloksen SHMF 234.736

Miesten 45-vuotiassa jännitystä loppuun asti piti Pasi Vierelä, joka viimeisellä työntönostollaan olisi ollut mitalissa kiinni, mutta hurjan taistelun ja taktikoinnin jälleen, mitali jäi lopulta muutaman kilon päähän ja sijoitus neljäs.

Riku Ruoti puolestaan kävi EM-lavalla nappaamassa viidennen sijan superraskaassa sarjassa.

*SHMF=Sinclair-Huebner -Meltzer-Faber Huomioidaan ikäkerroin ja henkilön paino suhteessa yhteistulokseen.

Suomella jälleen vahva 50 hengen joukkue mukana Masters EM-kisoissa Norjassa.