Maaottelujen urakoitsija, Tauno Kare 1934–2023

Ennätykselliset 43 kertaa Suomea painonnoston maaotteluissa edustanut Tauno Kare (alk. Karelberg) kuoli Helsingissä 88-vuotiaana 1.5.2023. Hän oli syntynyt Viipurin maalaiskunnan Perojoella 22.8.1934.

”Tanen” maaottelu-ura alkoi 1950-luvulla ja kesti 1970-luvulle asti. Ensimmäinen Ranska-maaottelu käytiin Pariisissa sattumoisin samassa sirkuksessa vuonna 1956, jossa Tane oli vain vähän aikaisemmin ollut töissä.

Parhaimmillaan maailmanennätys jäi vain viiden kilon päähän. Tane voitti kuusi Pohjoismaiden ja yhdeksän Suomen mestaruutta ja sijoittui MM-kisoissa viidenneksi. Hän oli ensimmäinen suomalainen, joka ylsi 400 kg:n yhteistulokseen.

Tane oli nuorin kolmesta sisaruksesta. Isoveli Pekka Kare, joka oli Suomen Painonnostoliiton kunniapuheenjohtaja, menehtyi vain puoli vuotta sitten. Sisarukset kuuluivat niiden yli 400 000 suomalaisen joukkoon, joiden koti jäi rajan taakse. Tanen ensimmäinen evakkotaival alkoi 5-vuotiaana. Perhe palasi Viipuriin, mutta sieltä piti ennen pitkää lähteä uudelleen pois rintamalinjan alkaessa lähestyä kaupunkia jatkosodan loppuvaiheessa. Viisihenkinen perhe kotiutui Valkeakoskelle, missä Tanesta kehittyi ensin taitava voimistelija ja akrobaatti.

Tauno Kare teki 1950-luvulla monia tarinoita synnyttäneen matkan Eurooppaan. Pariisissa hän pestautui Bouglionen sirkukseen, ja oltuaan siellä aikansa töissä, hän liittyi muukalaislegioonaan. Kotimaahansa boheemi seikkailija palasi vain vähän ennen kuin legioonalaiset lähetettiin Algeriaan.

Rakennusyrittäjänä pitkän päivätyön tehnyt Kare aloitti rakennuksilla ajamalla 1950-luvulla Maa ja Kallio Oy:n kuorma-autoa. Helsingissä käytännössä koko työuransa toimineella Tanella oli laaja ystäväpiiri, joka nautti reilun kaverin värikkäistä jutuista.

Viime syksynä Tane pääsi kunniavieraana katsomaan omasta elämästään tehtyä monologia, jossa hänen tyttärentyttärensä Oona Kare teki vahvan roolisuorituksen. Näytelmän nimi oli enteellisesti ”Saako taivaassa punaviiniä”.

Viimeiset vuotensa Tane asui Lauttasaaren senioritalossa. Lopussa vain muutama päivä meni sairaalassa. Poislähtö tapahtui rauhallisesti ja kauniisti, kun oma tytär Johanna sai pitää isäänsä kädestä.

Tauno Kareen siunaustilaisuus järjestetään Helsingin Vanhassa kirkossa sunnuntaina 14.5. klo 15.00. Kirkkoon ovat kaikki ystävät tervetulleita.

Kalle Virtapohja