Maaliskuun Johtoryhmä: Teemana valmennus- ja koulutus

Aloitimme maaliskuun Johtoryhmän kokouksen tarkastelemalla lukuja, ja totesimme, että edellisen kerran toimenpiteiden tuloksena on saatu pientä muutosta lisenssitilanteeseen. Helmi-maaliskuussa ostettiin 52 toiminnallisen urheilun lisenssiä, 41 painonnostolisenssiä ja 6 kahvakuulalisenssiä. Hienoa!

 

Parannettavaakin löytyy. Helmikuussa viestimme harrastajalisenssien tärkeydestä. Ja vaikka helmikuussa ostettiinkin 7 uutta harrastajalisenssiä, kokonaismäärä on tänä vuonna vain 37. Siksi toivommekin edelleen seuroilta aktiivisuutta harrastajalisenssien markkinoinnissa. Niiden kautta olisi huomattavasti helpompaa seurata harrastajamääriä, kuin tämänhetkisten seuratietolomakkeiden kautta. Hyödyt seurannasta olisivat moninaiset – esimerkiksi markkinointi erilaisille kumppaneille helpottuisi, jos meillä olisi täsmällisempää tietoa. Ja toki harrastajan näkökulmasta edullinen vakuutus on painava syy.

 

Toinen asia, josta juttelimme jo helmikuussa, on anti-doping -koulutus. Kilpailulisenssin ostajia on jo yli 600, mutta anti-doping -koulutuksen on tehnyt vain hiukan yli 100 henkilöä. Eli, jos olet ostanut kilpailulisenssin, niin olet sitoutunut noudattamaan anti-doping -säännöstöä. Ja ehkäpä siksi rohkaisemme kaikkia lisenssin ostajia (ja muitakin) investoimaan noin 15 minuuttia aikaa Puhtaasti Paras verkkokoulutuksen tekemiseen.

 

Numeroista ja tunnusluvuista siirryimme johtoryhmän varsinaiseen tehtävään, eli strategian toimeenpanon varmistamiseen asiantuntijaryhmien kanssa tehtävää yhteistyötä tiivistämällä. Tällä kertaa ”lauteilla” oli valmennuksen ja koulutuksen asiantuntijaryhmä. Korona puhutti, ei vähiten siksi, että tavoitteellinen valmennus liittyy olennaisesti kilpailutoimintaan – vai liittyykö? Siitä juttelimme ja löysimmekin muutamia selkeitä kehitysmahdollisuuksia. Niistä lisää seuraavassa.

 

Raimo Turusen viime vuosina luotsaamassa valmennuksen ja koulutuksen asiantuntijaryhmässä on edustajia painonnostosta ja kahvakuulaurheilusta. Hetken asiasta keskusteltuamme, totesimme, että olisi erittäin tärkeää saada toiminnallinen urheilu mukaan asiantuntijaryhmään. Näin varmistaisimme sen, että me kaikki puhallamme yhteen hiileen ja saamme aikaan mahdollisimman paljon. Päädyimmekin siihen, että voisi olla hyvä avata ryhmän ”kohdennettu haku” laajemminkin ja varmistaa, että erilaisten toimijoiden (juniorit, masters -nostajat, maajoukkueurheilijat) tarpeet otetaan mahdollisimman hyvin huomioon. Eli strategiapolulta johdettuina ymmärtäisimme, miten valmennusta pitäisi kehittää huomioiden harrastajan, seuratoimijan ja urheilijan polut. Jos haluat mukaan toimintaan, otathan pikimmiten yhteyttä toiminnanjohtajaan tai ryhmän jäseniin.

 

Ryhmän kokoonpanosta jatkoimme keskusteluun valmennuksen ja koulutuksen asiantuntijaryhmän tarkoituksesta. Strategiasta johdettuna se on suomalaisen painonnostovalmennuksen kehittäminen kokonaisuutena. Mutta mitä se tarkoittaa? Keskustelussamme pohdimme mm. seuraavia asioita ja ideoimme toimenpiteitä niiden suhteen:

 

  • Maajoukkuevalmennus (urheilijan polku) on oma selkeä kokonaisuutensa, jonka valmennustoiminta on ammattimaista. Se toimii hyvin, ja linkki valmennuksen ja koulutuksen asiantuntijaryhmään on olemassa.
  • Seuratoimijoiden näkökulma on monimuotoisempi. Seuroissa tehdään arvokasta työtä, ja yhteistyötäkin. Mutta parannettavaakin olisi, varsinkin kun huomioidaan emolajin, eli painonnoston lisäksi kahvakuulaurheilu ja toiminnallinen urheilu. Ideoiden lennellessä, totesimme, että yhteistyötä voitaisiin kehittää esimerkiksi järjestämällä valmentajatapaamisia, piirileirejä, ja organisoimalla koulutuksia uudelleen.
  • Koulutukset ovat tärkeä osa valmennustoimintaa. Eri lajien yhdistäminen ja esimerkiksi valmennuskoulutuksen tarjoaminen myös lajin ulkopuolisille tahoille voisi viedä lajia ja harrastajamääriä eteenpäin.

 

Keskustelun kuluessa ideoimme selkeitä parannusehdotuksia. Samalla pohdimme, miten niitä saataisiin vietyä eteenpäin. Raimo Turusen aloitteesta asiantuntijaryhmän puheenjohtaja vaihtui, Raimo luopui puheenjohtajuudesta ja Ryhmä Rovaniemen vastuuvalmentajana aloittanut Teemu Roininen lupasi ottaa vetovastuun. Teemu ryhtyy kartoittamaan kenttää, ja houkuttelemaan mukaan aktiivisia seuratoimijoita myös toiminnallisen urheilun parista. Kirsi Ala-Nikkilä lupasi selvittää kahvakuulaurheilun kentän tilanteen. Näiden lisäksi sovittiin, että Raimo Turunen jatkavaa asiantuntijajäseninä.

 

Jotta pääsisimme sanoista tekoihin, pohdimme lopuksi aikataulua. Teemu lupasi ottaa asian työn alle hetimiten, eli käytännössä koota laajennetun asiantuntijaryhmän ja työstää yhdessä tiimin kanssa ensimmäisen version valmennuksen ja koulutuksen asiantuntijaryhmän tarkoituksesta, tavoitteista ja toimenpiteistä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – joten jos suunnitelma on valmis maaliskuussa, on odotettavissa aktiivista toimintaa loppuvuodesta. Se luo vahvaa uskoa siihen, että suomalainen painonnosto on vahvassa myötätuulessa – korona tai ei!

 

PS. Ja niistä koulutuksista. Jarno Tiainen on tehnyt upeaa työtä koulutusten viemisessä Howspace -alustalle. Koronasta huolimatta koulutuksia on toteutettu laadukkaasti, ja palaute sekä seuroilta ja osallistujilta on ollut erinomaista!