Lapin urheiluopisto jälleen raskaiden rautojen näyttämönä – PM-mitalit ratkeavat lokakuussa Rovaniemellä

Lapin urheiluopisto ja erityisesti sen urheiluhallin iso areena ovat tulleet vuosien varrella tutuksi kotimaiselle ja myös kansainväliselle painonnostoväelle. Isolle areenalle rakennetaan jälleen puitteet raskaiden rautojen käsittelyyn, kun Pohjoismaiden parhaat painonnostajat kokoontuvat lokakuussa Rovaniemelle mittelemään titteleistä.

Naisten ja miesten PM-kilpailut nostetaan 8.-9. lokakuuta. Paikallisena järjestäjänä on ensimmäistä kertaa Rovaniemen Reipas yhteistyössä Suomen Painonnostoliiton kanssa.

Suomen joukkue valitaan tulevana viikonloppuna käytävien Pohjois-Suomen ja Etelä-Suomen mestaruuskilpailujen jälkeen. Pohjois-Suomen kisat ovat lauantaina Rovaniemellä ja Etelä-Suomen kisat samana päivänä Porissa.

Urheilijat ovat voineet antaa näyttöjä vuoden alusta lähtien. Valinnoissa painavat ensisijaisesti kilpailusarjaan tehdyt kilomääräiset tulokset. Lisäksi huomioidaan nostajan yleinen taso ja mahdollinen sijoitusennuste.

Kilpailupäivät ovat lauantai 8.10. ja sunnuntai 9.10. Molempina päivinä punnitus on kello 8-9, ja tositoimiin kisalavalle päästään alkaen kello 10. Avauspäivänä lauantaina nostavat naiset sarjoissa 45-76 kiloa sekä miehet sarjoissa 55-96 kiloa. Loput painoluokat käydään sunnuntaina.

Kisoissa tehdään historiaa, sillä Pohjoismaiden Painonnostoliiton uusin jäsen Färsaaret on mukana ensimmäistä kertaa PM-tasolla. Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä osallistuu nykyisin omana joukkueena moneen muuhunkin urheilulajiin kuin painonnostoon.

Painonnoston yleisen sarjan Pohjoismaiden mestaruuskilpailut on järjestetty 11 kertaa Suomessa, ensimmäisen kerran Oulussa 1951. Viimeksi Suomessa on kisailtu PM-mitaleista samassa paikassa kuin nytkin eli Lapin urheiluopistolla vuonna 2016. Silloin paikallisena järjestäjänä oli Ounasvaaran Atleetti Klubi.

PM-kilpailujen rytmitys on hieman vaihdellut. Välillä kisoja on pidetty joka toinen ja välillä joka vuosi. Naiset tulivat mukaan vuonna 1995.

PM-historiasta löytyy myös poikkeavia kilpailumuotoja. Viisi ensimmäistä PM-kisaa (1941-1945) käytiin ”paperikisana” eli jokaisen maan mestaruuskilpailujen voittajat yhdistettiin yhdeksi tuloslistaksi. Vuonna 2020 PM-mitaleista nostettiin koronapandemiasta johtuen online-kisana kotilavoilla. Suomalaiset suorittivat silloin urakkansa Tampereella.

Sarjan 96 kiloa tilastokärki, Rovaniemen Reippaan Antti Peltokangas on ehdolla Suomen PM-joukkueeseen. Hän nosti kaksissa edellisissä kisoissa PM-hopeaa. (KUVA: Jaarli Pirkkiö)