Kisaraportti nuorten 20- ja alle 23-vuotiaiden EM-kilpailusta, Durres, Albania

,

Suomen joukkue

EWF loppuraportti kisoista

Kilpailuissa oli yhteensä mukana 342 urheilijaa 31 eri maasta. Suomi sijoittu toiseksi alle 23-vuotaiden naisten joukkuekilpailuissa.

Parhaasta suomalais-saavutuksesta vastasi Jutta Selin TP ottamalla hopeaa tempauksessa, työnnössä sekä yhteistuloksessa.

Kilpailujen parhaana nostajana palkittiin Robi-pisteiden mukaan;

  • Paras alle 20-vuotias nainen: Stercikx Nina (BEL)
  • Paras alle 23-vuotias nainen: Konotop Kamila (UKR)
  • Paras alle 20-vuotias mies: Bratu Tudor (MDA)
  • Paras alle 23-vuotias nainen: Robu Marin (MDA)’

Mailman ja Euroopan ennätyksiäkin nähtiin:

  • Nina Sterckx (BEL), European and World Junior records in Clean and Jerk (118) and Total (213), category 55kg
  • Mihaela Valentina Cambei (ROU), European Junior records in Snatch (87kg), Clean and Jerk (102kg) and Total (189kg), category 49kg
  • Kamila Konotop (UKR), European U23 record in Snatch (104), category 59
  • Irakli Chkheidze (GEO), European U23 record in Clean and Jerk (216), category 102kg

Kaikki tulokset: https://easywl.com/results/

Suomalaisten sijoitukset ja tulokset: https://painonnosto.fi/20-ja-23-vuotiaiden-em-kilpailut-durres-albania/

Kilpailujen tiukin ja ehkä monella tapaa jännittävin kisa käytiin naisten alle 23-vuotiaiden 64 kilon sarjassa, kun tempausnostot eivät kenelläkään oikein sujunut tai sitten mitalikamppailu oli niin tiukka, että piti aloittaa mahdollisimman korkealta. Tulostaulu herätti paljon valmentajissa keskustelua, myös niissä maissa, jotka eivät olleet osallisena ja tätä pidettiin omanlaisena ennätyksenä myös, kun onnistumisia tuli vaan 8/30.

Naisten alle 23-vuotiaiden joukkuekilpailussa Suomi sijoittui hopealle

Suomen naisten 🏋️‍♀️ alle 23-vuotiaiden joukkue otti 2. sijan 🏆 painonnoston joukkuekilpailuissa nuorten Euroopan Mestaruuskilpailuissa Durresissa, Albaniassa.
Suomen hopea 🥈 joukkue:
Jutta Selin 🔥
Ronja Leppiaho 🔥
Sofia Rönkkö 🔥
Siri Sytelä 🔥
Anette Kirkanen 🔥
Ilona Teittinen🔥
Tämä on paras saavutus Suomen joukkueelta koko SPNL historiansa aikana.

Jutta Selin EM-hopeaa

Suomalaiset Durresissa

Suomesta lähti ulkomaille ennätysmäärä urheilijoita, kaikkiaan 26 urheilijaa. Muutama poisjäänti oli tullut viime hetkellä. Suomalaisia saapuu 9 eri päivänä kilpailuihin eli lähes joka päivä. Ongelmiltakaan ei olla selvitty, osa matkatavaroista, jotka oli laitettu ruumaan, saapuivat vasta kisapäivän aamuna perille. Punttikengät ja trikoot oli laitettu käsimatkatavaroihin varmuuden vuoksi. Muilla mailla on ollut samoja ongelmia, ettei matkalaukut ole saapuneet ajallaan. Harjoitusvuorot on kerran päivässä sovittuun aikaan, mutta pohjoismaalaiset ovat jakaneet vuoroja keskenään ja etenkin heillä on täällä muutenkin erittäin hyvä yhteishenki.

Kisapaikkana toimii Durresin keskustassa sijaitseva Sport Complex, jonne hotellilta on 10km matka.

Hotelli on ollut urheilijoiden mieleen ja ruoka on ollut erittäin monipuolista ja hyvää, toki siitä pääsee vasta kisapäivän jälkeen nauttimaan. Harjoitushalli sijaitsee hotellin alakerrassa, jossa on 25 Eleikon harjoittelulavaa.

Lentokentältä urheilijat tulevat suoraan hotellille ja käyvät koronatestissä sekä testipunnituksessa. Kisoissa toki nähtiin sunnuntaina samanlainen tapaus, kuin mitä Janette Ylisoini teki viime kisoissa, kun moldovialainen tyttö leikkasi 100g hiuksia päästäkseen sarjaan.

Suomalaiset ovat saaneet paljon huomiota kilpailuissa, kun ollaan mukana isolla joukkueella. Myös suomalaisten tekninen osaaminen on tullut esille ulkomaalaisten kanssa, suomalaisten nostotekniikka on ollut huomion arvoista. Paljon on myös eri maiden valmentajien kanssa jaettu kokemuksia ja harjoitusmetodeita. Leirikutsuja on myös monesta maasta tullut ja myös Suomen harjoitusolosuhteet ovat saanut kiinnostusta.

Kisoissa oli selkeästi nähtävissä, miten pohjoismaalaiset pitävät yhtä ja auttavat toisiaan, myös harjoitusvuoroja on pyritty jakamaan keskenämme. Monet täällä kilpailevista scandinaaveista, odottavat innolla myös tulevia PM-kilpailuja Islannissa.

Matka näin isolla joukkueella on myös opettanut monella tapaa myös joukkueenjohtoa ja urheilijoiden tarpeet pyritään huomioimaan jatkossa paremmin. Matkavalmisteluihin tullaan käyttämään paremmin resursseja, jotta urheilijat voivat paremmin vaikuttaa omiin lentoihinsa ja olla mukana jo suunnitteluvaiheessa, sillä moni olisi halunnut olla täällä pidempääkin ja lennotkin olisi voinut olla päiväsaikaan ainakin tultaessa ja siitä oltaisiin vaikka valmiita maksamaankin vähän enemmän. Myös henkilökohtaisia valmentajia, ystäviä ja sukulaisia täällä nähtiin kannustamassa suomalaisia, heidän tulemisensa kisakoneeseen pitäisi jatkossa mahdollistaa paremmin.

Joukkue on välillä ollut hajallaan, koska etäisyys kisapaikkaan on 10km päässä, niin aina ei olla saatu riittävästi kannustusjoukkoja esim. aamun ryhmiin, siihenkin on osana vaikuttanut se, että porukka saapuu tänne aamuyön lennnoilla, niin nukkuakin pitäisi. Ruokahuolto on toiminut, vaikkakin kylmäketjusta ei täällä aina ole tietoa, niin sitten ollaan kisapaikalta hankittu tarvittavat eväät. Eväspusseja on päästy itse tekemään ja ruokailu on järjestynyt kisajärjestäjiltä, vaikka lennot ovat tulleetkin aamuyöstä.

Nähtävyyksiä täällä ei hirveästi olla ehditty näkemään, kun paikalla olo aika on kovin lyhyt, mutta Adrianmeren ranta on tullut tutuksi sitäkin paremmin.

Urheilijat ovat voineet tilata kuvia ja videoita paikan päältä ja onnistuu parhaiten seuraamalla kuvaajia Instagramissa ja he pystyvät sitten katsomaan, löytyykö urheilijoista minkälaista materiaalia.

11. Kilpailupäivä

Hanno Keskitalo 149/165/314 tulokset oikeuttivat kuudenteen sijaan EM-kisoissa

Työntö oli farssi

Tavoitteena oli kisoihin lähtiessä, että ennätyslukemiin päästäisiin. 323 kilon yhteistulos oli selkeä tulostavoite, mutta siihen ei tänään vaan rahkeet riittäneet.

Kivan näköinen paikkahan tämä Albania on, juuri sellainen kuin osasin odottaa. Hotelli oli erittäin mukava.

Tempauksen lämmittelyt menivät hyvin ja nostot tuntuivat hyvälle. Itse kisassa ensimmäinen tempaus 145 kilosta tuli ilman ongelmia onnistuneesti, mutta seuraavissa nostoissa alkoi jo hiukan sormissa ja kämmenissä tuntumaan. Toinen nosto 149 kilosta oli helposti otettavissa, mutta viimeinen 152 kilon nostossa ei vaan repimisvoima riittänyt. Työntönostoihin lähdettäessä tuntui hiukan väsyneeltä tempausnostojen jälkeen ja huippasi hiukan lämmittelyssä 160 kilon kohdalla. Kisanosto 165 kiloa meni vähän runttaamalla, enkä ollut siihen nostoon oikein tyytyväinen, mutta tulos tuli sentään tehtyä. Vähän väkisin lähdin toista työntönostoa repimään 170 kilosta, eikä se seuraavakaan 172 kilosta ollut sen kummoisempi. Kuudenteen sijaan oli tänään tyytyminen ja vielä tähän ikäryhmään pääsee ensi vuonna näyttämään sitten kuntonsa. Nyt katse kohti seurajoukkue finaalia Tampereelle. -Hanno

 

Matias Tuovinen 147/182M23SE/329M23SE ennätykset paukkuivat työnnössä ja yhteistuloksessa

Otan mieluummin pari hyvää kisaa vuodessa, kuin monta huonoa

Hyvä kisa ja ensimmäinen ulkomaan kilpailu ja tulokseen voi olla tyytyväinen. Ei ollut suurempia odotuksia ja onnistuneita nostoja lähdin hakemaan sekä kokemusta lisää. Ei olo seuraavalla kerralla sitten pupuja housuissa.

Puitteet olivat hienot ja välineet olivat myös kunnossa, kisalava tuntui hyvältä ja pito oli Eleikon lavassa kohdillaan. Ei tarvinnut hartsia laittaa kenkiin.

Lämmittelyssä tuntui jalat vähän ”tökköiseltä”, kun oli lentokin vähän myöhässä, niin äkkiä piti totutella näihin helteisiin. Onneksi kisapaikalla ilmastointi toimi ihan hyvin.

Ensimmäinen tempaus oli hyvä rauta 142 kilosta, sain pidettyä pään kylmänä ja toinenkin 147 kilosta osui hyvin kohdalleen ja riittävän hyvä nosto, viimeinen tempaus oli lähellä 152 kilosta, herpaannuin ja nosto jäi vähän eteen, veto oli hyvä. Pikkujutusta oli kiinni ja se olisi muuttanut noston erilaiseksi, joka olisi onnistuessaan ollut myös ikäryhmän SE ja pikkasen se jäi harmittamaan. Sijoitus oli tempauksen jälkeen seitsemäs.

Työnnössä kulki hyvin jo heti lämmittelyssä, eikä avausnoston 170 kilon raudat painaneet juuri mitään, vaikka jäikin hiukan eteen. Tänä vuonna vaihdoin lähtöasentoa hiukan työnnössä ja tuntui toimivan. Toinen työntökin tuntui hyvälle 177 kilosta ja vielä viimeiseen sain pistää komeat SE-raudat 182 kiloa suorille käsille.

Loppuvuosi menee treenatessa ja Leader Cup on vielä tähtäimessä. -Matias

10. Kilpailupäivä

Ei suomalaisnostajia

9. Kilpailupäivä

Sakari Pietarinen 130SE20v/156SE20v/286SE20v kaikki tulokset ovat uusia Suomen ennätyksiä

Hienoa, että olen tähän pisteeseen päässyt

Hyvin erilainen kulttuuri täällä on verrattuna Suomeen ja aika nopeasti tähän tottui. Pienellä varauksella joutui ruokiin suhtautumaan, hotellin ruoat olivat monipuoliset ja varmasti jokaiselle löytyi jotakin ja pizza taisi olla kaikkien suosikki, kun sitä sai tuoreena koko aika lisää ja jonot olivat sen mukaiset. Uiminen jää nyt kisan jälkeen tehtäväksi.

Kisat on hurjan hienosti järjestetty ja nimenomaan urheilijat huomioiden, puitteista ei tämä kisa jäänyt kiinni.  Lämmittelynostot meni suunnitellusti ja aika terävää tekeminen ylipäätään oli. Suuri kiitos Rebinille ja Fannille, huolto pelasi täydellisesti, antoivat urheilijalle hyvin aikaa ja pitivät jatkuvasti ajan tasalla, rauhoittaa myös itseään urheilijana, kun huoltajilla on homma hanskassa.

Omaa parasta tulosta lähdin hakemaan avoimin mielin ja asennoiduin kisaamaan samalla tavalla kuin muihinkin kilpailuihin. Tavoitteena oli SE-lukemat pistää reilusti uusiksi ja siinä onnistuinkin. Hienoa, että olen tähän pisteeseen päässyt ja erityisesti suurkiitokset managerilleni Heino Tolvaselle, joka on pitkään tehnyt kanssani johdonmukaista työtä ja isälleni Janne Pietariselle, jonka valmennusoppeja nyt täällä voi kiittää.

Tempaus aloitusraudat 125 kiloa oli hiukan varmisteleva rauta, mutta jokainen nosto sen jälkeen tuntui vaan, aina vahvemmalta ja helpommalta, joten tuntuma tankoon oli hyvä. Toinen tempaus 130 kilosta, oli ehkä koko kisojen helpoin nosto. Viimeiseen uskalsin laittaa 134 kiloa ja veto oli niin hyvä, että rauta iski vähän vastaan ja vasen käsi sen seurauksena pumppasi ja nosto hylättiin.

Työntö 151 kilosta oli suht varma rauta, mutta korkeilla raudoilla toki aloitin, koska tulosta tänne tultiin tekemään ja 7.sija sieltä tuli taisteltua. 156 oli hiukan holtiton työntö ja se epäonnistui toisella nostolla, viimeisellä yrityksellä se tuli puhtaasti ja vähän jäi harmittaan, ettei päässyt 160 kilosta yrittämään.

Islannissa PM-kisoissa pääsee kokeilemaan kovempia rautoja ja etenkin sitä 160 kiloa.

 

Sofia Rönkkö 75/95/160 mitali oli lähellä

Kisan jälkeen oli mukava huomata, kun ihmiset tunnistavat ja zemppaavat, niin se tuntuu hienolta

Tavoitteena oli kisoihin lähtiessä tehdä mahdollisimman paljon onnistuneita nostoja. Olisihan se kiva omia ennätyksiä aina tehdä, kun näin on tähän mennessä käynyt kisa toisensa jälkeen. Kansainvälisessä kisassa, kun onnistuu nostoissa vaikeassa paikassa, niin onhan siihen pakko olla tyytyväinen. Lajiin kuulu se, ettei vaan aina kulje, eikä joka kisassa voi ennätyksiäkään aina tehdä, vaikka olisi kuinka valmistautunut kisaan, kuten aikaisemminkin. Nyt oli melkein sillä lailla, että olisin voinut kisata jo vaikka päivää aikaisemmin, kun kropassa oli latautunut olo. Täällä kisahotellissa, kun ollaan ja hengittää pelkkää painnonostoa, niin tuntuu, että on koko ajan semmoisessa painonnostokuplassa ja se on omalla tavallaan raskasta, kun joutuu keskittymään koko ajan.

Valmentajani Jyrki Kononen antoi hyvät neuvot lämmittelynostoihin ja kaikki mitä oli etukäteen sovittukin, toteutui lämmittelynostoissa ja kaikki meni suunnitelmien mukaan. Tempauksen aloitusraudat 72 kilosta onnistui hyvin, toinen nosto 75 oli vaan huolimaton, eikä se mitään painanutkaan viimeisellä yrityksellä ja 75 kiloa oikeutti tempauksen jälkeen sijalle 7. Työntönostoissa tuntui jo lämmittelyn aikana nosto hiukan pehmeältä, eikä avausnosto rinnallevedossa mitään painanut, mutta ylös asti en saanut sitä hyväksytysti tehtyä, kuin vasta toisella yrittämällä. Harmitti, että viimeinen työntö epäonnistui, kun sillä olisi voinut hetken aikaa olla jopa työntömitalissa kiinni, sain sen ylös suorille käsille, vaikkei sitä sitten hyväksyttykään. 95 kiloa oikeutti lopulta kuudenteen sijaan työnnössä ja lopulta myös yhteistuloksessa.

Nyt katse kohti tulevaa ja treeni intoa kyllä riittää. Seuraavat kisat ovat Karvialle helmikuussa järjestettävät yleisen sarjan SM-kilpailut. -Sofia.

 

Jutta Selin 91/110/201 EM-hopeaa tempauksessa, työnnössä ja yhteistuloksessa

Oli kiva päästä tosissaan kisaamaan!

Saavuin Durresiin mitalinkiilto silmissä, edes upeat hiekkarannat eivät häikäisseet, kun keskittyminen oli kohti uran tämänhetkistä kohokohtaa. Ulkoympäristö muutenkin hotellin ympärillä olihieno, toki kisapaikalla ja hotellissa huomaa, ettei olla Suomessa. Mitalia lähdin täältä Durresista hakemaan ja tulihan se sieltä lopulta, vaikka vaikeuksia olikin. Kulta oli selkeä tavoite, mutta jotain odottamatonta tapahtui ensimmäisessä työntönostossa, kun alavatsa kramppasi pahasti ja ensimmäinen yritys 110 kilosta epäonnistui. Sen piti olla ihan satavarma rauta ja toisella yrittämällä se sentään tuli. Kolmannessa työntöyrityksessä ei ollut enää mitään tehtävissä, alavatsan edelleen krampatessa, niin uran ensimmäinen EM-mitali oli lopulta hopean värinen. Lämmittelynostot menivät hyvin, ehkä pieni terävyys puuttui ja työntö muutenkin tuntui asteen verran pehmeälle. Tempaus lähti hyvin liikkeelle 88 kilosta ja toinen tempaus 91 kilostakin oli ihan hyvä. Kolmannessa 93 kilosta pikku pumppu jäi harmittamaan, mutta ensimmäistä kertaa tulin ylös asti näillä raudoilla. 93 kiloa oli tavoitteena ja olisin sillä parantanut omaa SE-tulosta kilolla.

Hyvältä se tuntuu, kun on nyt mitali taskussa ja kun vielä kisaa viimeistä kertaa juniori sarjoissa. Yleisessä sarjassa sitten seuraava EM-mitali taskuun. Hyvältä se tuntuu päästä muiden suomalaismitalisten joukkoon ja olla osa suomalaista painonnostohistoriaa ja vieläpä saada ensimmäisenä suomalaisena alle 23-vuotiaiden naisten hopeamitali. Saavutukseni on tullut pitkäjänteisellä työllä, kun aloitin painonnoston 17-vuotiaana ja olen malttanut luottaa prosessiin. Junnuna ei tarvitse tehdä parhaita tuloksia, vaan ne tulokset kyllä odottavat, kun jaksaa tehdä suunnitelmallisesti töitä.

Seuraavat kisat ovat seurajoukkuekilpailun finaali Tampereella.

Joonas Hasu 110/150/260 tavoitteena oli saada nimi listaan

Tulos ja sijoitus tuli tehtyä ja nyt on nimi listassa.

Näistä kisoista lähdin hakemaan kokemusta ja näkemään siistiä tapahtumaa sekä hyvää ilmapiiriä. Kilpailu näin isolla lavalla oli hieno kokemus. Pitkäjänteinen työnteko johti lopulta siihen, että pääsin näihin kilpailuihin. Kesällä tämä on varmaan tosi upea paikka, lämmintähän täällä oli nytkin, ihmiset olivat mukavia ja hotelli ranta-alue kahviloineen oli todella hieno ja tietyllä tapaa täällä oli ihan omanlaisensa hyvä meininki.

Tempauksen lämmittely tuntui ihan hyvälle, ehkä vähää löysyyttä oli kyynärpäissä. Lämmittely sujui lopulta ihan hyvin ja mahtavaa, kun on oma lava, missä sai lämmittelynostot tehtyä. Ei siinä hirveästi muita ehtinyt seuraamaan, kun keskittyminen oli niin kovaa. Toimiva huolto takasi sen, että nostaminen sujui suunnitelmien mukaan.

Tulos ja sijoitus tuli tehtyä ja nyt on nimi listassa. 150 kilon työntö oli kunnon taistelu, ei tullut rinnalleveto hyvin, mutta hyvä, että sain sen työnnettyä. Nostamalla sain Slovenialaisen voitettua työnnössä ja se lämmitti kovasti omaa onnistumista.

2019 aloittanut nostamisen tosissaan. 5-10 vuoden kulutta sitten nähdään, missä mennään, kun on tehnyt riittävästi tekniikka ja on saanut nostot automatisoitua.

Kuusankosken mestaruuskisat ja yleisensarjan SM-kilpailut sitten seuraavaksi. Nyt hankitaan voimaa ja korjataan tekniikkaa. Kuusankosken mestaruus vielä puuttuu.

7. Kilpailupäivä

Juuso Hartikainen 117/150/267 päivän kunto riitti 12. sijaan

Henkisesti kisa meni paremmin kuin aikaisemmat kisat

Mahtavaa, että pääsee näkemään erilaisia paikkoja, kuten upeat Durresin hiekkarannat ja kulttuuri on muutenkin kovin erilainen, kokonaisuus osataan hoitaa, mutta pikkujutut tuppaavat jäädä tekemättä. Kisapaikka oli erinomainen ja olosuhteet nostamiseen oli loistavat.

Viimeisimmät kisat ovat olleet henkisesti raskaita, kisan käyminen alusta loppuun on ollut tosi raskasta. Sain nyt rennoin mielin kisata, kun tavoitteet ei ollut etukäteen niin korkeat, eikä jännittänyt. Valmistautuminen tänne oli mennyt poikkeuksellisen huonosti, täällä harjoituksissa tuntui jo onneksi paljon paremmalta ja pystyin tekemään kisan kokonaisuudessaan loppuun saakka.

Tempauksessa on saanut edellisen kerran treeneissä 110 kiloa ja vähän hakuammuntaa tuo tempaus on ollut, nyt 117 oli ihan kelpo tulos ja yritys 125 kilosta melkein pääsi yllättämään. Työnnössä olen pari vuotta sitten työntänyt 150 kiloa ja onnistuin nyt sen täällä tekemään, eikä se viimeinen yritys 158 kilosta ollut kaukana onnistua. Seuraavia kisoja ei kalenterissani ole, motivaatio harjoitteluun täällä nousi kuitenkin mukavasti ja harjoituskalenteriin on jo sopivat suunnitelmat. Pitkällä tähtäimellä suunnitelmissa on varmaan PM-kisat sitten Färsaarilla, jos niitä aiotaan kisoja järkätä. -Juuso

Jenni Immonen 84/100/184 EM-kisoihin on nyt pohjat tehty

Kisaaminen oli parasta tähän mennessä

Täällä Durresissa sai nauttia upeista rannoista ja kokemuksena tämmöinen reissu on ihan mieletön, saa nähdä kovia urheilijoita ja näkee missä taso menee, tuntuu, että kun saa kokemusta ja treenikertoja lisää, niin kyllä omat mahdollisuudet tulevaisuudessa ovat hyvät. Itselläni on kuitenkin muihin nähden hyvin vähän painonnostoharjoittelua takana päin. Kisaaminen oli parasta tähän mennessä, ja alkaa pääsemään lajiin kunnolla kiinni. Motivaatio on kohdillaan ja uusia juttuja täältä sain heti mukaan, miten voin omaa harjoittelua parantaa.
Tempauksessa nostot tuntuivat hiukan raskaalta etenkin se viimeinen 87 kiloa, enkä saanut ihan parasta suoritusta tempauksessa tehtyä. EM-kisoihin on nyt pohjat tehty ja 84 kiloa jäi parhaaksi tempaus tulokseksi. Työnnössä oli ihan perus tekemistä ja 100 kiloa avauksessa oli jo perusrauta, yläkroppa ei ehkä ollut tarpeeksi rentona lähtiessäni ylöstyöntöön, rinnalleveto puolestaan 103 kilosta ei painanut juuri mitään ja harmittavasti molemmat yritykset epäonnistuivat työnnettäessä.
Tällä hetkellä olen saanut harjoittelun hyvin rytmitettyä työni kanssa ja motivaatio on huipussaan. Islannin PM-koissa on odotettavissa vahvoja suorituksia. -Jenni

 

Max Barkman 122/155/267 työntöennätys parani jopa kahdeksalla kilolla

Työntö meni enemmän kuin putkeen, ykköstavoite oli, että saan tulokset. Nyt tekniikka vaan löytyi, olen vieläkin ihmeissäni, kun ne raudat onnistuivat, taisin jollain autopilotti moodilla mennä

Tavoitteena oli, että saa hyvän kansainvälisen kisakokemuksen ja nyt sain tästä paljon enemmän irti. Tässä kaudessa oli jo selvästi ajatusta. Tulosten suhteen ei ollut juuri odotuksia, mutta tulokset yllättivät, sillä olen päässyt treenaamaan viime aikoina aika vähän. Nuorten maajoukkueura loppui tähän kisaan. Kisojen aikana on syttynyt palo omaa treeniä kohtaan ja aika toiveikas olo on nyt kisojen jälkeen. Parasta on, kun pääsin kisaamaan joukkuekavereiden kanssa, kun olen pitkään joutunut harjoittelemaan Lontoossa yksin iltamyöhällä. Täällä pääsee katsomaan maailman huippuja, niin onhan tämä hienoa.

Nämä ovat ensimmäiset kisani ulkomailla ja oli aikamoiset puitteet harjoitella ja kisata. Kisahotelli on aika ”magee”, kun kaikki ovat täällä samanhenkisiä, niin joka hetki tuntee olevansa keskellä painonnostomaailmaa. Kotimaan kisat olivat viime vuonna tosi kivat, mutta onhan tämä aivan eri juttu kilpailla ulkomailla, kun on lämmintä ja upea Adrianmeri heti hotellin edessä. Kisa motivoi treenamaan lisää, että pääsisi uudestaan tämmöisiin karkeloihin.

Asennoituminen kisaan onnistui, taisi olla juuri oikea lähestymistapa. Treenihallissa kun on kansainvälisiä tähtiä, niin täällä harjoitellessa tuli uusia ahaa elämyksiä ja uskalsin kokeilla uusia asioita näin viime hetkelläkin ja siitä hyvä osoitus ovat työntötulokset, PR parani kahdeksalla kilolla.

Tempauksessa, olen kehittynyt hyvin viimeisen vuoden aikana ja saanut uuden lähestymistavan, mihin keskittyy nostoissa. 122 kiloa jäi parhaaksi tulokseksi toisella yritykselläni ja 126 kiloa tuntui kevyeltä nostaa, mutta veto oli niin kova, et se lensi lopulta yli, enkä saanut sitä taisteltua onnistuneeksi. Työntö meni enemmän kuin putkeen, ykköstavoite oli, että saan tulokset. Nyt tekniikka vaan löytyi, olen vieläkin ihmeissäni, kun ne raudat onnistuivat, taisin jollain autopilotti moodilla mennä. 155 kiloa oli kova tulos, mutta nyt tuntuu, että nyt kun tekniikka on kohdillaan, niin katsotaan sitä sitten seuraavan kerran Karvialla SM-kisoissa.

Haluan jatkaa kisaamista ja nyt kohti aikuisten kisoja. Kiitosta seuralle, liitolle ja valmentajalle, että ovat koko kauden jaksaneet tukea. -Max

6. Kilpailupäivä

Janette Ylisoini 86/—/— tulos jäi tällä kertaa saamatta työnnössä

Vielä saan näissä kisoissa 4 vuotta kilpailla, neljän vuoden kuluttua on kiva katella, mitä tänne kirjoiteltiin. Itse asiassa tässä tehdään pohjaa tulevaisuudelle ja saapa nähdä mihin tämä vielä johtaa.

Oli taas hauskaa lähteä arvokisoihin, olin tosi luottavaisilla mielin lähdössä kisaamaan ja valmistautuminenkin oli mennyt ihan nappiin. Oli huikea kisapaikka ja yleisö oli tosi hyvin mukana hyvä Janette kaikua monesta suunnasta myös eri maiden kannattajista, pohjoismaat olivat tulleet paikalle kannustamaan valmentajia myöden, niin onhan täällä ihan huikeaa kisailla tämmöisessä ympäristössä. Täällä oli myös tosi nättiä kaikkine upeine rantoineen ja hotellin puitteet jää kyllä myös hyvin mieleen. Treenit oli mennyt tosi hyvin ja lämmittelyssä tunsin, että nyt rauta liikkuu kevyesti, joten odotin paljon parempaa mihin nyt pystyin. Lämmittelyssä tuntui ihan hyvälle ja oli hyvä kisafiilis, eikä myöskään jännittänyt, niin silti ei tullut tulosta. Kilpaileminen on välillä tällaista eikä aina voi onnistua, vaikka olo olisi kuinka varma lämmittelynostoissa. Oli tosi helpottavaa, kun muiden nostajien lisäksi myös heidän valmentajat tulivat antamaan kannustusta tuleviin koitoksiin, vaikkei nyt nämä kisat ihan nappiin menneetkään. Työnnössä en saanut vaan rytmiä kuntoon mitenkään ja tietysti tunteet tulivat esille, kun työntönostot epäonnistuivat, mutta tuntuu vain, että tämän takia minusta tulee entistä vahvempi ja tämmöinenkin kisakokemus on aina hyvästä. Tuskin maltan odottaa seuraavia kisoja, jotka ovat nuorten PM-kisat Islannissa ja siitä katseet kohti aikuisten MM-kisoja Kolumbian Bogotaan. – Janette

5. Kilpailupäivä

 

Olivia Kononen 64/83/147 Ensi kerralla sitten kovempiin rautoihin

Pidin Durresin kisapaikasta, lämmittelyalue ja kisalava olivat todella hyvät, ehkä vähän oli epäsiistiä ja huonot puntarit.

Valmistautuminen meni hyvin, treeneissä nostot onnistuivat varmaan paremmin kuin koskaan ennen ja tuntui hyvältä, vähän yli viikkoa ennen kisapäivää kuitenkin tulin kipeäksi ja nousi kuume, joten se vaikutti osaltaan valmistautumiseen. Valmistautuminen näihin kisoihin meni oikein hyvin ja olin todella tyytyväinen siihen asti, kunnes tulin kipeäksi mutta ainakin sain lisää kokemusta isoista lavoista. Olen hieman pettynyt, koska tuntui että valmistautuminen kisoihin meni hyvin, mutta itse kisassa en pystynyt aloittamaan painoista, joista olisin halunnut aloittaa ja tulokset jäivät alhaisiksi myös epäonnistumisten vuoksi. Seuraavaksi kisaan Islannin PM-kisoissa ja siellä toivottavasti kunto on parempi ja voitaisiin nähdä enemmän onnistumisia ja uusia ennätyksiä. – Olivia

 

Eetu Hautaniemi 108/132/240 työnnässä lähettiin hakemaan ennätystä, ensi kerralla sitten sykkii kunnolla.

En oikein saanut jalkoja sykkimään kunnolla

Mukava oli lähteä Albaniaan kisaamaan, kun ei varmaan muuten tulisi koskaan käytyä ja hienot rannathan täällä ovat ja merivesikin oli mukavan lämmintä. Kisapaikalla oli mukavasti yleisöä kannustamassa ja oli hyvä tunnelma. Valmistautuminen meni hyvin, Rebin ja Fanni hoiti tosi hyvin aikataulullisesti kaikki huoltohommat, joten oli helppo mennä nostaa. Tempaus tuntui hyvältä, muttei kuitenkaan tuomarien mielestä. Vähän jännitti viimeinen tempaus, mutta tulihan sekin sieltä sitten ja nyt hyväksytysti. Lämmittelyssä tuntui siltä, et työnnössä tulee ennätys, muttei tullut. Jalat hyytyivät ja painonveto varmaan siihen vaikutti. Islantiin PM-kisoihin seuraavaksi ja isompiin rautoihin, kun saa nostaa sarjaa ylempänä. – Eetu

 

Juuso Kokko 106/125/231 olen tyytyväinen, että sain tehtyä tuloksen ekoissa arvokisoissa

Nyt ei oikein syttynyt, ei vaan ollut fiilistä

Ei varsinaisia mahdollisuuksia ollut etukäteen, eikä menestystäkään, mutta mitä ensimmäisistä arvokisoista voi oikein odottaa. Mahtavaa oli olla mukana ja kilpailla myös jälleen Eetun kanssa. Nyt ainakin näki kuinka kovaa pitää treenata, että pääsee Euroopan huipulle. Tuntui, että olen huomioin keskipisteenä, kun astuin lavalle. Toimihenkilöitä oli paljon ja arvovaltaista porukkaa muutenkin läsnä, niin olihan se upeata nostaa tv-kameroidenkin ääressä. Lämmittely meni nappiin ja tuntui hyvällä. Ensimmäiseen nostoon meni aikaa vähän turhan pitkää, kun ensimmäinen nostaja teki kaikki kolme peräkkäistä nostoa. Kävin siinä ottamassa pienen välinoston. Työnnössä alkoi lämmittelyssä tuntua jo viidenkymmenkilon kohdalla vaikealta, hyvä että edes sain tuloksen. Taisin jollain pyhälle hengellä saada tehtyä sen tuloksen ja sen jälkeen alkoi huimaamaan aika lailla lopuissa nostoissa, eikä niistä oikein sitten tullut yhtään mitään. Islannin PM-kisoissa varmasti lähtee paremmin. – Juuso

 

Ilona Teittinen 72/96/168 tempaus ei meinannut keltään sujua ja huikea nousu toi lopulta kuudennen sijan.

Lopputulos jopa hiukan yllätti, kun moni jäi ilman tulosta tempauksessa

Matkustelu avartaa, kaikki kuitenkin toimi, vaikka välillä täällä paikallisilla ehkä hiukan on haasteita saada asioita hoidettua. Kovat oli odotukset ja vielä olisi tankissa lisää tulossa ja ihan omaa perustasoa tämä kisa oli, ei voi olla ainakaan tyytymätön. Meinasihan se jännäksi mennä, kun tulostauluakin katsoo, niin ylin pitkään jopa mitalin syrjässä kiinni. Ensimmäinen kansainvälinen kisa ja saan olla tosi tyytyväinen lopputulokseen, en olisi osannut arvata, että olisin näin nopeasti Euroopan huipulla. Jalka toimi tempauksessa pirun hyvin, keskikroppa ja yläselkä oli vähän löysiä. Lisää kiloja on tulossa, mutta tänään ei napsahtanut paikalleen. Rinnallevedot olivat tosia hyviä, mutta työnnössä ehkä puhti loppu kesken ja ei vaan aina voi olla huntin työntäjä. Näistä kyllä oppii, kun epäonnistuu nostoissa. Seuraavaksi katse kohti seuran mestaruuskisoja.

 

Jannike Bäckström 83/101/184 samoja rautoja on jo pitkään tehty ja ei se kärki kovin kaukana ole.

Tuli sekin koettua, että sain tehdä välinostoja kilpanostojen välillä

Kisa voi aina yllättää, vaikka itselläni oli pienin entry-lukema, niin tiesin, etten ainakaan viimeiseksi jää. Kilpailijat olivat erittäin tasaisia, joten jokainen nosto oli tärkeä saada suoritettua onnistuneesti, lähellä oli vielä onnistua paremminkin. Pidin kovasti lämmittelyalueesta ja itse lämmittelylavasta, sain tosi hyvän tuntuman ja kaikki lämmittelynostot meni suunnitellusti ja etenkin tempauksessa tuntui, että voi jopa lähteä ennätystä kokeilemaan ja tunsinkin olevani ennätyskunnossa, en vain saanut vikaa tempausta pysäytettyä ajoissa, kun se jäi hiukan eteen ja lava loppui kesken. Välinostoja en ollut aikaisemmin kokeillut ja tuntui hyvältä tehdä näin, joten huolto pelasi tässä erittäin hyvin, joten kiitos Rebin ja Fanni, jotka toimivat loistavasti nostojeni aikana ja oli kiva nostaa, kun homma toimii. Tiedostan, että olen pysynyt pitkään samoissa raudoissa ja kuitenkin tuntuu, että olisi vieläkin lisää annettavaa. Odotan kovasti Islannin PM-kisoja ja täälläkin sai jo taistella samanikäisten pohjoismaalaisten kanssa, niin varmasti tulee sielläkin yhtä jännittävä ja tasainen kilpailu.

4. Kilpailupäivä

Ronja Leppiaho 73/90/163 nosti päivän ensimmäisenä suomalaisena ja nosti itsensä hienosti kuudenneksi

Huolto toimi erittäin hyvin. Kuudes sija EM-kisoissa, olen ylpeä itsestäni tähän suoritukseen.

Durres kisapaikkana oli ihan ok, tosin vessoissa vaan ei ollut paperia eikä käsipyyhkeitä. Kivaakin ois voinut olla, tempauksessa veto kulki, mutta tekniikka ei ollut tänään kohdillaan.  Työnnössä olen 95 kiloa viimeksi kääntänyt pari vuotta sitten. Olen ylpeä itsestäni ja huollosta, joka toimitti kahviakin paikalle, kun sitä pyysi. Nyt katse kohti seurajoukkue SM-kisoja ja yleisensarjan SM-kisat on laitettu kalenteriin ylös. -Ronja

Vilma Väisänen 71/87/158 tulokset jäivät hiukan alakanttiin ja ylipäätään tuloksen saamiseen täytyy olla tyytyväinen.

Onneksi tuli tulos ja Islannissa sitten räjähtää!

Kisapaikalla piti varautua siihen, et on omat vessapaperirullat mukana, kun vessakin oli sopivasti tukossa, niin olihan siinä ihmettelemistä. Tempauksen lämppä meni hyvin ja ihan kevyeltä pari ensimmäistä tempausta tuntukin ja vikakin olisi voinut onnistua. Työnnössä alkoi jo lämmittelyssä tuntumaan raskaalta ja tiputin aloituspainoa, sekään ei heti auttanut ja piti sit tehdä se tulos toisella yrittämällä. Selkä pitää saada kuntoon Islantiin mennessä ja siellä sitten räjähtää!- Vilma

Inka Tiainen 73/92/165 A-rajaa lähdin tavoittelemaan ja lähellähän se oli (167 kg)

Olin aika toiveikas, kun lähin kisaan ja sain katsomosta hyvin kannustusta. Tempaus ei ole oikein sujunut lähiaikoina, eikä oikein enempääkään olisi voinut tulla, joten tempaukseen olen ihan tyytyväinen. Yllättävän hyvältä tempausnostot tuntuivat, vaikka en ole niitä viime aikoina paljoa harjoitellut. Tarkkuutta vaan lisää, niin ei mitään ongelmaa. Ekassa työnnössä huomasin heti et jury painoi saman tien punaista, kun sain kädet suoraksi. Sama toistu viimeisessä nostossa, kädet ei vaan mennyt heti kunnolla lukkoon. Seuraavaksi tähtäimessä on Islannin PM-kisat ja kyllä se 100 kiloa työnnössä tulee sit lähiaikoina.- Inka

3. Kilpailupäivä

 

Viivi Körkkö 63/82/145 kg aloitti suomalaisnostot EM-lavalla sarjassa JU 55B, lopullinen sijoitus selviää A-ryhmän jälkeen.

Kisapaikka tuntui ihan ok:lta, vaikkakin oli aika hiljainen tunnelma. Valmistautuminen ei mennyt ihan nappiin. Lämpät meni ihan ok, mutta lavalla ei sitten onnistunut. Seuraavaksi katse kohti nuorten PM-kisoja ja opiskelemaan. – Viivi

 

Joona Viitasaari 92SE20v./115SE20v./20720v. teki uudet omat ennätykset tempauksessa, työnnössä ja yhteistuloksessa parantaen myös omaa arvokisasijoitustaan ollen hienosti viides.

Joona Viitasaari pisti alle 20-vuotiaiden SE-lukemat uusiksi

Ennen kilpailua laitoin tavoitteeksi ennätykset ja olisi voinut työnnössä haaveilin jopa 120 kilon tulosta. Lava tuntui olevan hiukan kierossa, muuten kisapaikka oli hieno. Kisa onnistui suunnitellusti paitsi, että olisi pitänyt uskoa faijaa ruokailuissa, kun tänne matkattiin. Tempaus meni hyvin, mutta oli vähän pehmeää. SE-lukemat sain kuitenkin tehtyä. Työnnössä puolestaan tuntui nosto hyvälle rinnallevedossa, työnnössä huomasin, et tanko jäi vähän liian alas. Kisaan seuraavaksi nuorten PM-kisoissa Islannissa. -Joona

 

Anette Kirkanen 77SE+SE23v./88/165 laittoin SE-lukuja uusiksi 55 kilon sarjassa, samassa tuli yleisen sarjan SE tempauksessa sekä 23-vuotiaissa.

Tulin pistämään tänne SE-luvut uusiksi

Anette kilpaili samassa sarjassa Sirin kanssa ja kilpailu oli ehdottomasti yksi kisojen parhaista ja mitaleista kamppailtiin tosissaan. Lava toimi, jalat ei, aloitti Anette kertoessaan huikeaa jännitysnäytelmää. Hermot oli kireellä tänne tultaessa ja painonveto otti koville, mutta kisaaamuna helpotti, kun aamupuntari oli kohdillaan. Tempaus meni loistavasti, vaikka se ensimmäinen tuli pummattua ja mitali oli lähellä, kun tasatuloksessa aikaisemmin sen tehnyt ottaa eikä enempääkään enää uskaltanut laittaa. Työnnössä hyydyin totaalisesti jo lämmittelyssä, mutta oli pakko yrittää mitaleille ja parin kilon päähän se sitten lopulta jäi yhteistuloksen osalta. Seuraavaksi kisaan seurajoukkue loppuottelussa ja yleisen sarjan SM-kisoissa. -Anette

Siri Sytelä 73/90/163 Surkean valmistautumisen jälkeen tulokset olivat hyviä, kertoo Siri, joka tuli kisoihin Lissabonista, missä on hän vaihdossa ja tiestin jo etukäteen, että on tulossa vaikea treenijakso, kun muuttaa toiseen maahaan ja yrittää sovittaa opiskeluja ja treenejä uudessa paikassa.

Sirin tavaramerkki ”jos ei ekalla oteta, niin vikalla sitten”

Tulos olisi voinut olla parempikin, jos olisin normaalisti päässyt harjoittelemaan ja siihen nähden ihan hyvä tulos. En ole kuukauteen edes moisia rautoja päässyt yrittämään. Olisi pitänyt vaan yrittää heti alusta asti kovempaa, tuntui, että aloitin liian varovaisesti ja yritin varmistella, niin se kostautui, vikalla tempausnostolla sytyin jo kuten aikaisemminkin. Työnnössä on tuo 90 kiloa jäänyt pelkäksi vedoksi viimeisien kuukauden aikana, mutta sopiva rennolla meiningillä sain erittäin hyvän työntönoston siitä ja mitali jäi näin vain kilon päähän työnnössä. Voisin seuraavaksi kilpailla vaikka Lissabonissa, mutta viimeistään sitten yleisen sarjan SM-kisoissa nähdään ja siitä alkaa sitten kova treeni, ensi vuoden nuorten alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin.