Karvian Kiri järjesti onnistuneet SM-kilpailut

Karviassa on yksi yhteinen asia, se on seura Karvian Kiri: kunnassa jossa on juuri ja juuri 2300 asukasta, on seuran jäseniä yli 400. Tämä näkyi onnistuneessa kilpailutapahtumassa jossa mestaruuskilpailuiden arvoinen kilpailulava ja nostajia kirittävät katsojat loivat mestaruuskilpailuiden tunnun. Kilpailujen johtaja Arto Lähdekorpi on tyytyväinen kilpailutapahtumaan, ei vain painonnostollisesti vaan siitä että katsomo oli täynnä painonnostajien lisäksi lajia seuraamaan tulleet ulkopuoliset. Usean sarjan aikana katsomo on ollut täynnä eikä ääniä säästelty. Painonnostoa on nähty aikaisemminkin Karviassa, mutta nyt ensimmäistä kertaa Kirin omana tapahtumana, kun voimailujaosto otti ohjelmaansa painonnoston. Kunnassa toimii punttikoulut niin nuorille kuin aikuisille, ja seurojen yhteistyö auttaa esiteini-ikäistä Kiriä tukemaan kehittyneimpienkin urheilijoiden harjoittelua ympäri Suomea. “Vain soitto johonkin seuraan missä päin Suomea tahansa ja treenitilat löytyvät heti. Tämä on mahtavaa yhteishenkeä,” kertoo Lähdekorpi.

Karviasalin mestaruuslava

Parasta kilpailuiden annissa on ollut tasaiset mitalikamppailut. Vain Suomen ehdottomat huiput ovat pystyneet treenaamaan SM-kisojen läpi, mutta suurin osa nostajista on tavoitellut omia henkilökohtaisia ennätyksiään ja katsomo syttyy nimenomaan näiden synnyttämistä kamppailuista. Johtopaikka on muuttunut useassa sarjassa useaan kertaan nostajien ylittäessään itsensä mitalikamppailuissa. Nuorten vastaleivottu vastuuvalmentaja 15- ja 17-vuoden ikäryhmille Juha Kukkonen kuvailee nuorten osalta kilpailuja onnistuneeksi ja pilke silmäkulmassa lisää että he ovat jopa päässeet kiusaamaan vanhempia nostajia. Some, CrossFit ja SPNL:n Junior Cup lienevät taustalla painonnoston profiloitumisesta naisten lajiksi. Nimenomaan kansainvälistä huomiota saanut Junior Cup on antanut nuorille lisäpotkua tavoitteelliseen harjoitteluun.

Aikuisten maajoukkue alkaa pian viimeistelynsä ennen kevään EM-kilpailuita. Kuinka suuri joukko suomalaisnostajia lähtee kilpailuihin on riippuvainen Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) johtokunnan päätöksestä tulevassa kokouksessaan 28.-29.3.2023. Suomen olympiakomitean ja muiden pohjoismaisten olympiakomiteoiden yhteisessä lausunnossa tuodaan ilmi ettei vielä olisi aika sallia kaikkien sodan osapuolten osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin. Odotamme mielenkiinnolla maaliskuun lopun päätöstä. Venäläisten ja Valko-Venäläisten urheilijoiden nimet ovat alustavilla listoilla ja näin on hyvä, sillä nyt hekin osallistuvat lajin kansainvälisiin dopingkontrolleihin.

Tampereen Pyrintö 2023

Viikonlopun viimeisten nostojen valmistauduttua ratkesi vuoden 2023 SM-kilpailuiden paras seura. Pokaalina on raskas käsipaino, jossa kiinnityksiä on vuodelta 2011-2022. Vaikka kiinnityksiä on kaksitoista kappaletta, niin niitä on vain yhdellä seuralla, Tampereen Pyrinnöllä. Viikonlopun uurastuksen jälkeen Rovaniemeltä kaksi seuraa haastoi Tampereen nostajat, mutta Tampereen Pyrintö piti pintansa. Ounasvaaran Atleettiklubi ja Rovaniemen Reipas olivat pistekilpailuissa seuraavana.

SM-kilpailuiden parhaana naisnostajana palkittiin Turun Atleettiklubin Saara Retulainen ja miesten paras nostaja oli Hannes Keskitalo Ounasvaaran Atleettiklubista.