Kansainvälisen Painonnostoliiton (IWF) kongressi 12.9.2023 Riyadh, Saudi-Arabia

Saudi-Arabia ja Riyadh tarjoaa lämpöään kansainväliselle painonnostoyhteisölle. Ulkona on päivisin noin 43 astetta lämmintä ja aurinko paistaa, mutta onneksi sisällä ilmastointi pelaa. Riyadhiin on saapunut yli 80 maata ja loput osallistuvat digitaalisesti niin että kongressin osallistumisprosentti oli 80,3, joka ylittää tarvittavat 75 prosentin vaatimuksen. Numero on tärkeä koska esityslistalla on toimintasääntöjen päivitys, joiden läpiviemiseksi tarvitaan ensin paikalle 75 prosenttia jäsenmaista ja toiseksi näiden tulee saavuttaa 75 % tuki toimintasääntöjen muutokseen. Suomea edusti SPNL:n puheenjohtaja Karoliina Lundahl.

IWF:n toimintasäännöt ovat vasta kaksi vuotta vanhat, mutta heti alkuun on huomattu, että useat toimintasäännöt on vaikea toteuttaa käytännössä. Työryhmä on käynyt vuoden 2021 toimintasäännöt läpi uudelleen ja korjannut tarvittavat epäkohdat sekä muuttanut kirjoitusasua selkokielelle englanniksi. On huomioitavaa, että lakimiesenglanti on vaativa ja jotta sääntöjä voidaan tulkita paremmin, kieliasua on yksinkertaistettu. Kongressiedustajat saivat selvityksen poikkeaviin esityksiin verrattuna v. 2021 versioon, esim. IWF:llä on nyt General Secretary (toiminnanjohtaja) ja erikseen Treasurer (taloudenhoitaja). Historiallisesti nämä kaksi tehtävää ovat olleet samalla henkilöllä, mutta nyt v. 2023 versiossa tehtäviin on kaksi eri toimijaa. Tämä lisää toiminnan läpinäkyvyyttä.

Kongressille kerrottiin keskusteluista Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) ja IWF:n välillä lajin olympiastatuksesta. Pariisin 2024 olympianostot ovat lajin viimeiset olympiakilpailut tällä hetkellä, osallistumisemme Los Angelesin 2028 olympiakilpailuihin on vielä KOK:n käsissä. Viime vuosien Anti-Dopingtyö ja hyvän hallinnon kehitykset lajissa ovat yhä asioita, joita KOK seuraa, kuten myös lajin sisäistä yhteistyötä ja kykyä tehdä tarvittavat muutokset. Tämän takia oli erittäin tärkeää että paikalle saapui yli 75 % jäsenmaista ja yhdessä nämä 139 jäsenmaata äänestivät yksimielisesti lajille uudet toimintasäännöt.

MM-kilpailut jatkuvat kongressin jälkeen vielä viidellä kilpailupäivällä. Yksi asia johon pyydettiin esityksiä oli miten saamme vietyä kilpailutapahtuman nopeammin läpi, allahan on jo yhdeksän kilpailupäivää. Jos haluat tehdä esityksen, kirjoita se englanniksi ja voit lähettää sen suoraan iwf@iwf.sport. Kirjoita aihealueeseen Proposition for Championship Competition.

Ilta pimenee Riyadhissa, lämpötila laskee alle 40:n mutta ei alle 30:n. Kongressissa edettiin rauhallisesti eteenpäin eikä salin lämpötila noussut ollenkaan: Yhteinen tavoite on kuulua olympiaperheeseen myös Pariisin 2024 kilpailuiden jälkeen.