Pohjoismaiset mestaruuskilpailut
Kööpenhamina 12.-13.11.2021

Toinen kilpailupäivä

Kaikkonen tempasi Suomen ennätysraudat

Miesten sarjat pyörähtivät käyntiin Suomen Henri Kaikkosen (Tampereen Pyrintö) tempausnostoilla sarjassa 67 kg. Hän varmisti ensimmäisillä nostoillaan pohjoismaisen mestaruuden ja loput nostot käytettiin ennätysten lyömiseen. Tempauksessa taktiikka onnistui ja uusi Suomen ennätys on nyt 113 kg. Työnnössä uusi Suomen ennätys 142 kg, jolla EM-raja olisi ylittynyt, ei nähnyt päivänvaloa vaan tällä kertaa rauta taltutti miehen, lopputulos 243 kg (113 kg + 130 kg).

Sarjassa 73 kg Suomea edusti saman seuran Mikael Kouhia, jolla oli teknisiä ongelmia niin tempauksessa kuin työnnössä. Onnistuttuaan alkupainoissaan (116 kg + 138 kg = 254 kg) hän nosti pronssimitalin, kun Ruotsin Victor Ahlm ohitti hänet kilolla onnistuessaan viimeisessä työnnössään (111 kg + 144 kg = 255 kg). Mestaruuden vei Norjan Daniel Stömsborg ylivoimaisesti tuloksella 278 kg (118 kg + 160 kg).

Päivän toisessa ryhmässä nostivat kaksi naisten sarjaa. Sarjassa 71 kg Nelli Nurmi (Turun Atleettiklubi) oli 85 kilon tempauksellaan kiinni mitalinsyrjässä, mutta kahden epäonnistuneen työntönoston jälkeen hän hävisi pronssin vain kahdella kilolla Islannin Eyglo Fanndal Sturludottirille (82 kg + 106 kg = 188 kg). Nurmen kolmas työntö 101 kilon raudasta oli teknisesti kohdallaan ja tuli helposti ylös, yhteistulokseksi näin 186 kg. Tanskan Line Ravn Gude nosti mallikkaasti mestariksi tempaisten 92 kg ja työntäen 115 kg (yhteistulos 207 kg) ja toiselle sijalle ylsi Norjan Marit Årdalsbakke kilon yhteistuloksella (89 kg + 105 kg).

Tampereen Pyrinnön ja Suomen Jutta Selin kävi mestaruuskamppailua sarjassa 76 kg Ruotsin Ida Rönnin kanssa. Ruotsalainen pääsi kuromaan neljän kilon eron jo tempauksessa ja näin Selinin kaulaan ripustettiin hopeinen mitali. Suomalainen tempaisi 90 kg ja työnsi varmasti 112 kg (yhteensä 202 kg 23-v. SE), kun Rönn lastasi tankoon 94 kg tempauksessa ja 120 kg työnnössä (yhteistulos 214 kg). Pronssille nosti Tanskan Maiken Buch Christensen (83 kg + 102 kg = 185 kg) norjalaisen jäädessä ilman tulosta työnnössä.

Sarjassa 81-kiloiset miehet Suomen Jonathan Räsänen Lappeenrannan Painonnostajista kävi tasaisen taistelun Ruotsin Samuel Lundbergin (121 kg) kanssa, joka tempauksen jälkeen oli neljä kiloa Räsästä (117 kg) edellä. Kun Räsänen sai hyväksytyn työnnön 154 kilosta ruotsalaisen 149 kiloa vastaan, ohitti hän ruotsalaisen yhteistuloksessa tarvittavalla kilon erolla: suomalaiselle kirjattiin 271 kg ja lopputuloksena pronssimitali. Sarjan mestariksi leivottiin Tanskan kokenut Tim Kring tuloksella 298 kg (136 kg + 162 kg) ja hopeaa nosti Ruotsin David Börjesson tuloksella 290 kg (135 kg + 155 kg).

Miesten 89-kiloisissa ei nähty yhtään suomalaista ja mestaruuden otti Omed Alam uusilla Tanskan ennätyksillä (150 kg + 182 kg = 332 kg). Hopealle nosti Ruotsin Ivar Olsson (130 kg + 165 kg = 295 kg).

Päivän neljännessä ryhmässä kilpailivat naisten kolme raskainta sarjaa. Lohja-Liftingin Meri Ilmarinen onnistui kaikissa tempauksissaan (93 kg) ja lähti työntöön kilon Tanskan Clara Jul Andreasenin (94 kg) takaa. Jul Andreas teki onnistuneen kisan kuudella onnistuneella nostolla ja lopetti työnnön 110 kiloon antaen Suomen EM-mitalistille tilaisuuden haalia lisää mestaruusmitaleita kotiin. Ilmarinen ei jättänyt mitään arvailujen varaan vaan tykitti kolme varmaa työntöä päätyen 120 kiloon ja 213 kilon yhteistulokseen.

81-kiloisissa Ounasvaaran Atleettiklubin Sara Tervonen nosti viisi onnistunutta nostoa ja kuudeskin, sadan kilon työntö, oli pään päällä, mutta se hylättiin tuomariäänin. Saralle hopeinen mitali kaulaan, kun mestaruuden vei ylivoimaisesti Tanskan Anne Sofie Vejsgaard Jensen (96 kg + 115 kg = 200 kg).

Naisten raskaan sarjan painoluokassa +87 kg Suomen ja Turun Atleettiklubin Nea Hukkinen ylsi myös palkintopallille. Hän tempaisi kahdella onnistuneella nostollaan 86 kiloa ja työnsi kolme onnistunutta nostoa päätyen 109 kiloon ja yhteistuloksella 195 kg irtosi pohjoismainen hopeamitali. Norjan tuore 23-vuotiaiden Euroopan mestari Rovaniemeltä Solfrid Koanda onnistui myös kuudesti temmaten 98 kg ja työntäen 130 kg. Yhteistulokseksi kirjattiin 228 kg ja näiden mestaruuskisojen viimeinen naisten kultamitali ripustettiin hänen kaulaansa.

Pohjoismaiset mestaruuskilpailut saatiin päätökseen kun miesten raskaimmat sarjat nostivat viimeisessä ryhmässä. Suomen Pasi Liikka Kuusankosken Kisasta aloitti sarjan 96 kiloa tempausnostot 127 kilon tempauksella. Lavalle astui saman sarjan toinen suomalainen, Rovaniemen Reipasta edustava Antti Peltokangas, temmaten 130 kiloa. Työnnössä suomalaiset taktikoivat mitaliraudoilla yrittäen ohittaa edellään olevat ruotsalaiset ja tanskalaiset. Mestaruus meni Ruotsin Christopher Vilagille 305 kilon yhteistuloksella (142 kg + 163 kg) ja Peltokangas onnistui runnomaan itsensä toisen ruotsalaisen ja tanskalaisen ohi työntäessään 168 kg, pokaten hopeamitalin Suomeen 298 kilon yhteistuloksella. Liikan kohtaloksi oli jäädä mitalien ulkopuolelle 288 kilon yhteistuloksella (127 kg + 170 kg). Tanskan Anders Holm-Nielsen piti paikkansa suomalaisten välissä 297 kilon yhteistuloksella (130 kg + 167 kg).

Sarjassa 102 kiloa Suomen Rebin-Kardo Rezazadeh kokosi 130 kg tempauksessa ja oli Tanskan Jacob Panayotis Diakovasilisia viisi kiloa jäljessä ennen työntöä. Varmistettuaan hopeamitalin Rovaniemen Reippaan nostaja korotti mestaruuteen tarvittavat raudat viimeiseen nostoonsa. Yritys ei onnistunut ja mestaruus jäi tällä kertaa Tanskaan 307 kilon tuloksella (135kg + 172 kg). Rezazahdeh sai hopeisen mitalin kaulaansa 295 kilon yhteistuloksella (130 kg + 165 kg).

Sarjassa 109 kg Ruotsin Stefan Ågren nosti mestaruuteen 152 kilon tempauksella ja työntäen 195 kiloa, yhteensä 347 kg.

Superraskaassa sarjassa +109 Ruotsin Erik Martin taisteli norjalaista Kim Eirik Tollefsenia vastaan. Tollefsen hankki kahdeksan kilon etumatkan tempauksessa eikä ruotsalainen saanut kirittyä etumatkaa kiinni. Näin näiden mestaruuskisojen miesten viimeinen kultamitali ripustettiin sekin norjalaisen kaulaan: Tollefsen nosti 356 kg (158 kg + 198 kg) ja Martin kokosi hopeaan oikeuttavat 330 kiloa (150 kg + 180 kg).

Naisten parhaat nostajat:
1) Ine Andersson (NOR), 2) Saara Retulainen (FIN), Rebecka Jacobsen (NOR)

Miesten parhaan nostajat:
1) Omed Alam (DEN), 2) Tim Kring (DEN), 3) Stefan Åberg (SWE)

Naisten joukkuekilpailun voitti Tanska ja Suomi oli toinen. Miesten joukkuekilpailun voitti Ruotsi ja siinäkin Suomi oli toinen.