Johtokunnan tiedotteet 11/2023 ja 1/2024

Johtokunnan järjestäytymiskokous (11/2023)

Kokous pidettiin 19.12.2023 Teamsissä ja paikalla olivat puheenjohtaja Karoliina Lundahl, varsinaiset jäsenet Tomi Tolsa, Heikki Keskitalo, Sadia Noor-E, Ina Pajula, Pasi Vierelä, Juuso Tuulinen ja varajäsen Jyri Ruutu. Tomi Tolsa valittiin SPNL:n ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja Juusu Tuulinen 2. varapuheenjohtajaksi. Sihteeriksi kutsuttiin Juuso Tuulinen, kun toiminnanjohtaja oli sairaslomalla. Sairasloman takia johtokunnalle ei oltu valmistettu taloudellista katsausta ja se päätettiin siirtää seuraavaan kokoukseen.

Kokoukseen liittyi Masters MM-kilpailuiden pääsihteeri Jorma Pallari, joka kertoi johtokunnalle missä vaiheessa kilpailujärjestelyt ovat. SPNL:n ja järjestävän seuran Rovaniemen Reippaan välinen sopimus allekirjoitetaan tammikuussa 2024.

Vuoden parhaista nimityksistä  oli lähetetty viesti SPNL:n asiantuntijaryhmiin, jotka tekivät ehdotuksensa johtokunnalle. Johtokunta kuunteli asiantuntijaryhmien mielipiteitä ja seurasi heidän esityksiään. Vuoden Parhaat 2023 palkitaan SM-kilpailuiden yhteydessä pidettävässä 90-vuotisjuhla Gaalassa lauantaina 9.3.2024 klo 20. Samalla johtokunta päätti nimetä Hannes Keskitalon Lapin parhaaksi painonnostajaksi.

Asiantuntijaryhmien puheenvuoroa käyttivät Kilpailutoiminnan asiantuntijaryhmä (KTA) ja Markkinoinnin, myynnin ja tiedotuksen asiantuntijaryhmä (MMT). Johtokunta hyväksyi KTA:n esitykset kansainvälisistä tuomareista eri arvokilpailuihin seuraavasti, ja SPNL hakee kyseisiä paikkoja kattojärjestöiltä (EWF, IWF):

Yleiset EM-kilpailut, Bulgaria – Taisto Kuoppala, Esa Lomma
IWF World Cup, Thaimaa – Taisto Kuoppala
17v. MM-kilpailut, Peru – Taisto Kuoppala
15v. & 17v. EM-kilpailut, Kreikka – ei esityksiä
20v. MM-kilpailut, Espanja – Taisto Kuoppala
Yleiset PM-kilpailut, Färsaaret – Jari Hirvonen, Timo Kukkonen
17v. & 20v. PM-kilpailut, Tanska – Jari Hirvonen, Ahti Hämäläinen
20v. & 23v. EM-kilpailut, Puola – Taisto Kuoppala, Esa Lomma
Ruotsi-Suomi maaottelu , Suomi – Ahti Hämäläinen, Kalervo Nuutinen
Yleiset MM-kilpailu, Bahrain – Timo Kukkonen

MMT raportoi edistyksistä luoda SPNL:lle markkinointistrategia sekä yhteistyössä Teemu Roinisen kanssa aloittaa urheilijasopimusten laatimiset. Tavoitteena on saada ulkopuolista tukea lajiin kun tiedossa on että valtion tuki tulee heikkenemään tulevina vuosina.

Muissa asioissa mainittiin että SPNL on jättänyt OKM:n valtiontukihakemuksen hyvissä ajoin ennen viimeistä päivää 4.12.2023. Seurasiirrot hyväksyttiin (Seurasiirrot) ja todettiin että matkalaskukriteerit ja dopingsakko pysyvät samana kuin edellisenä vuonna.

Johtokunnan kokous 1/2024

Johtokunta kokoontui etänä Teamsissä 31.1.2024 seuraavasti: paikalla Karoliina Lundahl (toimi sihteerinä), Tomi Tolsa, Heikki Keskitalo, Sadia Noor-E, Pasi Vierelä, Ina Pajula, Juuso Tuulinen, urheilijajäsen Väinö Suoniemi ja varajäsen Jyri Ruutu. Toiminnanjohtaja on lomautettuna toistaiseksi alkaen 19.1.2024 kun SPNL:n talous on loppuvuodesta heikentynyt merkittävästi.

Kokouksessa kuultiin asiantuntijaryhmien puheenjohtajia tai jäseniä ja johtokunta päätti heidän esitysten mukaan aloittaa täydennyshaun asiantuntijaryhmiin. Haku päättyy 8.2.2024 klo 12 ja tiedote on SPNL:n nettisivuilla (Asiantuntijaryhmiä täydennetään).

KTA toi esille vuoden 2023 juhlavuosimuistamiset, joista kaikki asianomaiset eivät ole saaneet johtokunnan hyväksymiä muistamisia. Päätettiin että v. 2023 muistamiset jaetaan SPNL:n 90-juhlavuoden Gaalassa Kalajoella 9.3.2024 yhdessä Vuoden 2023 Parhaiden kanssa. Johtokunta päätti myös että haetaan kaikkia IWF:n ansiomerkkejä menneiltä vuosilta, jotka johtokunta on myöntänyt.

KTA:n esitysten mukaisesti tullaan tekemään kaksi sääntömuutosesitystä kevätliittokokoukseen, jonka alustava päivämäärä on 22.4.2024. Ensimmäisessä pyritään takaamaan että painonnostoa harrastavat aktiivit ostavat itselleen lisenssin, jotta harrastajamäärämme ovat paremmin tilastoituna. Kyseessä on esitys harrastajalisenssistä, joka läpi mennessään tarkoittaa että jokaisella jäsenten välisissä kilpailuissa tulee olla vähintään harrastajalisenssi. Toisena esityksenä johtokunta hyväksyi että SPNL:n Reilun Pelin sääntöjen rikkomisesta toimija voidaan sulkea niin edustus- kuin luottamustehtävästä. Tällä hetkellä sanamuodossa mainitaan vain edustustehtävä. Johtokunta hyväksyi KTA:n esitykset ja ne tulevat seurojen äänestykseen kevätliittokokouksessa.

Toisen urheilijajäsenen valinnassa johtokuntaan tullaan tekemään ehdotus että urheilijat valitaan vuorovuosittain kahden vuoden mandaatille. Väinö Suoniemi valittiin syksyllä 2023 ja näinollen jos johtokunnan hyväksymä esitys että syksyllä 2024 valittava naisurheilija istuu myös kaksi vuotta niin urheilijat pääsevät samanlaiseen vuorotteluun kuin varsinaiset jäsenet. Seurojen pitää ensin hyväksyä tämä kevätliittokokouksessa.

Pohjoismaisen liiton (NWF) ylimääräinen sääntökokous pidetään digitaalisena 7.2.2024. Suomea edustaa Pasi Vierelä. Asialistalla on uudet pohjoismaisten mestaruuskilpailuiden painoluokat sekä urheilijakomission valinnat (Lue lisää Nordic Weightlifting Federation ). Näitä kahta asiaa on valmisteltu jo Landskronan ja Rovaniemen NWF kongresseissa, mutta aika loppui kesken. Suomi on jo puoltanut kumpaakin esitystä, nyt on kyseessä esitysten sanamuotojen kirjaus. V. 2024 PM-kilpailuissa on vain kuusi (6) painoluokkaa mutta kilpailijoita voi olla kolme (3) per painoluokka. Kun esitys menee läpi, on alimman ja ylimmän painoluokan kilpailu pistekilpailu (Sinclair tai joku muu vastaava).

Vuosikertomus 2023 tullaan kirjoittamaan helmikuun aikana, koska sen tulee olla valmis yhdessä tilinpäätöksen kanssa. Toiminnanjohtajan lomautuksen takia pyydetään apua asiantuntijaryhmiltä, että he vastaavat omien alueidensa teksteistä. Puheenjohtaja apunaan toimisto (NKP Jarno Tiainen) ovat ottaneet kopin vuosikertomuksen kokoamisesta. Huomioidaan, että TJ:n lomautuksen aikana Jarno lukee toimiston meilit ja vastaa kaikkiin puheluihin. Hänen työaikansa on klo 8-16 välillä maanantaista perjantaihin eli yhteydenotot pyydetään tekemään toimistoaikana tai sähköpostitse. NKP:n tehtäviä on jaettu eteenpäin asiantuntijaryhmille niiltä osin kuin ne ovat jaettavissa, jotta NKP pystyy ottamaan koko vastuun toimistosta. Talousasioissa apua saadaan liiton 1. varapuheenjohtajalta Tomi Tolsalta. Otathan talousasioissa yhteyttä Tomiin osoitteessa talous@painonnosto.fi.

Taloutta käytiin läpi syvällisesti. Tomi Tolsa esitti talouslukuja johtokunnalle vuosien varrelta, josta nähtiin selvästi ettei taloudellinen tilanteemme ole vain tämän vuoden ongelma, vaan pääoman väheneminen on tapahtunut useampana vuonna. Johtokunta pohti syitä näihin ja todettiin että olemme viime vuosina eläneet varojemme ylitse. Syysliittokokouksissa on nähty miinustulokset, mutta tarpeeksi kovia otteita ei ole pystytty viemään läpi. Tämän seurauksena johtokunta päätti ettei SPNL:lla ole varaa maksaa kannusterahoja urheilijoillemme vuoden 2023 menestyksistä. Kannusterahat ovat budjetin ulkopuolisia bonusrahoja*, joista johtokunta päättää kauden päätteeksi. Nämä rahat on kuitenkin käytetty suoraan urheilijoille valmennuksen kautta, kun SPNL on järjestänyt leirejä ja maksanut urheilijoiden ja valmentajien matkoja arvokilpailuihin.

Näihin pysähdyttäviin uutisiin johtokunta päätti kokouksensa. Puheenjohtajan terveiset koko painonnostokansalle on, että kun osallistut Kalajoella pidettäviin liiton 90-juhlavuoden Gaalaan, tuet suoraan painonnostoa. Jos et pääse Kalajoelle, Suomi Sportissa on myytävänä Kannustuslisenssi, jonka avulla tuet jokaista meidän urheilijaa – niin nuorta kuin vanhaa.

 

 * Päivitys 6.2.2024

Alkuperäisessä tekstissä on ilmaistu väärin että kannusterahat olisivat budjetinsisäisiä rahoja. Tämä oli väärin ilmaistu, ne ovat budjetin ulkopuolisia rahoja. Johtokunta päättää vuoden päätteeksi mahdollisista bonuksista taloudellisen tilansa mukaisesti.