Janette Ylisoini 17-vuotiaiden MM-hopeaa

Janette Ylisoini jatkaa hurjaa arvokisamenestystään tuoden Albaniassa pidetyistä 17-vuotiaiden MM-kilpailuista hopeaa 91 kilon tempaustuloksella. Työnnössä tulos oli 107 kiloa ja 5.sija. Tällöin yhteistulokseksi tuli 198 kiloa, joka oikeutti 4. sijaan. Harmittavan lähelle jäänyt pronssimitali oli vain yhden kilon päässä.

Minni Hormavirta valitettavasti tempauksessa ilman tulosta, mutta työnnössä 14-vuotias Minni sai tulokseksi tasan sata kiloa.

Kilpailuissa mukana oli SPNL valmentajan Juha Kukkosen lisäksi myös Minnin henkilökohtainen valmentaja Laura Niemelä. Ennen kilpailuja tunnelmat olivat hyvät ja valmistautuminen paikan päällä itse kilpailuun sujui mallikkaasti. ”Kisoissa on 57 maata edustettuna ja se luo tunnelmaa, että kyseessä eivät ole mitkään pikkukisat vaan ihan oikeat MM-kisat. Valmentajan näkökulmasta nostajat ovat kovassa kunnossa ja luottavaisen oloisia. Starttilistojen perusteella sarja on melko tasainen ja mitä vain voi tapahtua. Olen varsin luottavaisella mielellä.” Kommentoi Kukkonen ennen kilpailua.

Tyttöjen kilpailuihin saatiin hieman lisäjännitystä, kun koko hallista menivät sähköt ryhmän esittelyn jälkeen. Sähkökatkon jälkeen kisan alkua lykättiin vielä ylimääräiset 10 minuuttia. Tämä haittasi erityisesti alkupään tempaajia.

Itse kilpailussa Minni jäi valitettavasti ilman tulosta ja ensimmäiset MM-kisat olivat nyt oppimisreissu. ”Lämmittely sujui hyvin, mutta ensimmäinen tempaus yllätti keveydellä ja pyörähti yli. Toisessa klassinen korjaus liikaa eteen ja kolmas kohdilleen, mutta harmittavasti pienellä pumppauksella. Ei siis tulosta tempauksesta. Työnnössä 100 kg avaus oli helppo, mutta sen jälkeen löpö loppui ja seuraavat yritykset 105 kilosta painoivat jo vedossa. Huonosta kisasta huolimatta hyvä kokemus isompien tyttöjen kisoista. Tässä ikäluokassa on vielä kaksi vuotta jäljellä ja ensi vuonna tulemme vahvempina takaisin. Nyt katseet kohti oman ikäluokan EM-kisoja heinäkuussa.”
Summaa kilpailun kulkua Minnin osalta valmentaja Niemelä.

Janeten osalta kilpailut sujuivat sitten erinomaisesti. Lämmittely saatiin tehtyä suunnitelmien mukaan ja varsin pian kisan alussa oli selvää, että mitalia tänään haetaan. Huolimatta siitä, että viimeiseen seitsemään viikkoon Janette ei ole pystynyt harjoittelemaan täysipainoisesti. Kisassa olikin tarkoitus tehdä vain raakanostoja.

”Janeten tempaukset onnistuivat kaikki ja hän oli vielä johtoasemassa, kun vain yksi nosto oli enää jäljellä. Thaimaan nostaja nosti kuitenkin viimeisellään 92 kiloa. Hopeaa Suomeen ja olen siihen enemmän kuin tyytyväinen. Ensimmäisessä työnnössä lähdettiin suunnitellusta kilomäärästä. 104 kg kääntö oli hieman varovainen, mutta työntö oli hyvä. Toiseen nostoon laitettiin 107 kg, mikä nousikin huomattavasti avausnostoa paremmin. Kisa oli tiukka ja viimeiseen nostoon pyydettiin 110 kg. Veto onnistui hyvin, mutta vastaanotto oli varovainen ja painot putosivat alas. Tässä vaiheessa Janette johti yhteistuloskilpailua. Kisassa oli kuitenkin vielä 5–6 nostajalla työntöjä jäljellä. Turkin nostaja nosti ensimmäisellään Janetesta ohi. Useimmat puolestaan epäonnistuivat tai eivät edes yrittäneet ohittaa Janette yhteistuloksessa. Lopulta Venezuelan nostoja onnistui viimeisellään ohittamaan Janeten yhdellä kilolla. Thaimaan nostaja voitti jo aloituspainollaan koko kilpailun ja Janette jäi yhteistuloksen 4. sijalle. Lähtökohdat huomioiden olen erittäin tyytyväinen Janeten kilpailuun.” Kommentoi Kukkonen Janeten kilpailusuoritusta.

Janeten tunnelmat kilpailun jälkeen olivat iloiset:

”Fiilis on hyvä ja olen positiivisesti yllättynyt siitä kuin hyvin meni. Vähän kuitenkin harmittaa, kun tiedän, että terveenä olisin taistellut tosissaan kilpailun voitosta. Kisan lämmittely ja taktiikka eivät olisi voineet osua paremmin kohdilleen. Tein ennätykseni raakanostoissa ja MM-hopeaa. Tempauksessa minulla ei sellaista vielä ollutkaan.”