IWF:n hallituksen jäsen Karoliina Lundahl Tokiossa

Tokion 2020 olympialaisten painonnostokilpailut nostetaan isossa konsertti- ja kongressitalossa Tokion keskustassa. Katsomoon mahtuisi parituhatta katsojaa, mutta yleisönä ovat tällä kertaa tutut joukkuetoverit ja lukuisat paikalliset vapaaehtoiset. Kisoja painostaa Kansainvälisen olympiakomitean uhka poistaa painonnosto Pariisin 2024 ohjelmistosta, jos laji ei pysty tekemään muutosta toimintasääntöihinsä ja äänestämään uuden johdon ennen vuoden loppua. Näillä saroilla tullaan jatkamaan keskeytynyttä sääntömuutoskokousta elokuun lopulla ja sen perään vaalit vielä 2021 vuoden puolella.

Kansainvälinen olympiakomitea on listannut kirjelmässään 10. kesäkuuta neljä pääkohtaa, joihin se toivoo muutosta. Liiton anti-dopingtyön tulee laajeta myös käsittämään johtoportaan, josta esimerkkinä oli viiden hallituksen jäsenen akkreditoinnin poistaminen vain viikkoa ennen matkustusta. Näistä viidestä Euroopan Painonnostoliiton presidentti Maxim Agapitov (RUS) vei asiansa CAS:iin (Courts of Arbitration of Sports, urheilun tuomioistuimeen) ja voitti tapauksensa. Agapitov, joka vuonna 1994 kärsi henkilökohtaisen dopingsanktion, sai akkreditointinsa takaisin ja ilmestyi kisapaikalle seuraamaan kisoja. Oikeuden päätöksestä voidaan tehdä päätelmä, että elinikäinen kilpailukielto on kohtuuton. Päätöksessään CAS mainitsee kuitenkin että KOK:lla saattoi olla tarkoitus puuttua IWF:n hallinnollisiin epäkohtiin ja historiallisiin dopingongelmiin, joihin IWF:n on tehtävä parannus jos haluaa pitää paikkansa Pariisissa.

Toinen tärkeä asia on vaaliehdokkuus, johon on ilmestyttävä ikä- sekä aikaraja, vaaliehdokkaiden taustojen tarkistus sekä mahdollisuus estää maiden, joilla on useita dopingrikkeitä menneisyydessään osallistuminen vaaleihin. Kolmantena ja neljäntenä asiana ovat urheilijoiden ja naisten osallistuminen päättäviin elimiin. Olympialiikkeessä on tavoitteena 20 % urheilijoita ja 30 % naisia päättävissä elimissä.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach (GER) vieraili painonnoston kilpailupaikalla noin tunnin verran toisena kilpailupäivänä. Vastalauseena IWF:n hallituksen kyvyttömyydelle tehdä tarvittavat muutokset nopeasti, hän tapasi vain urheilijakomission jäseniä. Urheilijakomission puheenjohtaja Sarah Davies (GBR) sanoi että Bach kertoi urheilijoille että he haluavat pitää painonnoston olympialajina mutta ilman nykyistä johtoa. Varapuheenjohtaja Forrester Osei (GHA) oli tyytyväinen että urheilijat saivat KOK:n huomion.

Suomen Karoliina Lundahl istuu IWF:n hallituksessa ja taistelee lajin puolesta työryhmässä, joka laatii sääntömuutosta. Tokion neuvottelut kaikkien osallisten kanssa toivotaan tuomaan tulosta niin että tarvittavat 2/3 jäsenmaista äänestävät muutoksen puolesta. Seuraava koetus on puhtaat olympiakilpailut painonnoston osalta, ja loppuvuodesta tulee johtoportaassa tapahtua muutos, jotta tempausta ja työntöä voidaan seurata myös ranskaksi Pariisissa: arraché ja épaulé-jeté.