In Memoriam Pekka Kare 1931–2022

,

 

Suomen Painonnostoliiton kunniapuheenjohtaja Pekka Kare menehtyi lyhyen sairauden jälkeen 8. marraskuuta 2022 Siuntiossa. Hän oli syntynyt Viipurin maalaiskunnassa Perojoella 14. huhtikuuta 1931 ja oli kuollessaan 91-vuotias.

Sota väritti Pekan lapsuuden kokemuksia. Hän lähti äitinsä ja kahden sisaruksensa kanssa evakkoretkelle sen jälkeen, kun Neuvostoliitto oli pommittanut Viipuria talvisodan alussa joulukuussa 1939. Perheen isä oli reserviläisenä Suomen armeijassa ajaen tankkiautoa, niin kuin hän oli tehnyt jo ennen sotaa.

Perhe asettui rauhan tultua Valkeakoskelle, missä Pekka oli perustamassa paikallista painonnostoseuraa. Hän lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan oikeustiedettä ja sai 1960-luvun alussa varatuomarin arvon.

Pekan pikkuveli Tauno Kare oli Suomen parhaita painonnostajia edustaen Suomea yli 40 maaottelussa. Siinä sivussa isoveli rakensi omaa uraansa urheilujohtajana.

Kun Pekasta tuli Suomen Painonnostoliiton puheenjohtaja 1967, hän kertoi toteuttavansa 1950-luvulla Kansainvälisen Painonnostoliiton puheenjohtajana toimineen Bruno Nybergin periaatteita: kansainvälisyyttä ja pyrkimystä toimia kotimaassa yli politisoituneiden liittorajojen.

Pekka Kare valittiin Kansainvälisen Painonnostoliiton hallitukseen vuonna 1968. Seuraavana vuonna hän osallistui Puolassa Euroopan Painonnostoliiton perustamiseen. Kansainvälisen Painonnostoliiton hallituksessa hän toimi 1968–1974 ja uudelleen 1990-luvulla. Euroopan Painonnostoliiton hallituksessa hän oli liiton perustamisesta lähtien 1969 vuoteen 2003.

Pekka Kare toimi Mexicon olympiakisoissa 1968 painonnostojoukkueen johtajana. Niissä kisoissa Kaarlo Kangasniemi voitti olympiakultaa. Hänestä tuli Suomen kaikkien aikojen painonnostaja.

Neljä vuotta myöhemmin Pekka Kare valittiin Suomen olympiajoukkueen ylijohtajaksi Münchenin olympiakisoihin 1972. Silloin Suomella oli ainoan kerran olympiahistoriassa nostaja jokaisessa painoluokassa.

Kansallisesti Pekan merkittävimpänä saavutuksena voi pitää painonnoston maailmanmestaruuskilpailujen saamista Suomeen. Kilpailut järjestettiin Lahdessa vuonna 1998.

Kotimaassa Pekka Kare toimi Suomen Painonnostoliiton puheenjohtajana kahteen otteeseen: 1967–1974 ja 1980–1992, jonka jälkeen hänestä tehtiin liiton kunniapuheenjohtaja.

Pekka Kare toimi myös Suomen Olympiakomitean ja suomalaisen urheilun johtavan kotimaisen keskusjärjestön Suomen Valtakunnan Urheiluliiton (SVUL) varapuheenjohtajana.

Pekka Kare toimi kahden vuosikymmenen ajan kansallisen peliyhtiö Veikkauksen tytäryhtiön painotalo Kvartto Oy:n toimitusjohtajana.

Pekka Kareen muistelmakirja ilmestyi vain puoli vuotta ennen hänen kuolemaansa. Lapset, lapsenlapset ja sukulaisten ja ystävien laaja piiri jäivät kaipaamaan runoja ja laulamista harrastanutta luotettavaa ystävää.

KALLE VIRTAPOHJA, Pekka Kareen ystävä ja muistelmien kirjoittaja.