In memoriam: Mikko Karppinen

Pitkän painonnostouran tehnyt Mikko Karppinen menehtyi 13.3.2019 Karkkilassa 86 vuoden iässä alzheimerin taudin uuvuttamana. 50- ja 60-luvulla Kemissä aktiivisesti urheillut Karppinen edusti Karihaaran Tenhoa. Aluksi lajeina olivat nyrkkeily, voimistelu ja piirinmestaruustasolle yltänyt paini. Vuodesta -52 lähtien alkoi keskittyminen painonnostoon ja kovan harjoittelun tuloksena nopea nousu kansalliselle kärkitasolle. Hän saavutti 67,5 kg:n sarjassa SM-pronssia v. 57, hopeaa v. 58 ja kultaa v. 59. Piirinmestaruuksia kertyi tuona aikana 10. Hän edusti myös A-maaottelutasolla kolmesti, yhteistulosennätyksenään 335 kg.

Seuraavat vuosikymmenet Karppinen piti yllä peruskuntoaan monipuolisella liikunnalla kotipaikkakunnallaan Karkkilassa. Vuonna -92 hän sattui käymään Tapanilan Erän salilla, jossa hänen harjoitteluaan seuranneet kannustivat osallistumaan veteraanien kilpailuihin. Kipinä syttyi, ja seuraavat 15 vuotta kuluivat SM- ja ennätystehtailussa Karkkilan Urheilijoita edustaen. Suomenmestaruuksia kertyi 69 kg ja 77 kg sarjoissa yhteensä seitsemän, viimeisin vuonna 2008, 75 vuoden iässä. Veteraanien EM-nostoissa Karppinen saavutti pronssia -95 ja kultaa -99. Maailmanmestariksi hän nosti Puolan Koszalinissa vuonna -97 tuloksella 162,5 kg. Hänen haltuunsa jäivät vanhojen painoluokkien Suomen ennätykset M75-sarjassa 69kg ja 77 kg yhteistuloksin 145 kg ja 137 kg.

Karppisen erityinen vahvuus oli tarkka tekniikka ja hän jakoi mielellään osaamistaan seuratovereille ja kilpailijoille. 50-luvun loppupuolen hän toimi TUL:n Lapin piirin piiriohjaajana ja myöhemminkin hänen kannustuksensa ja neuvonsa ovat saaneet kiitosta monilta salillakävijöiltä vuosikymmenten varrella.