EM -kisat 2025, Moldova – kisaraportti

Kuvat: Tytti Becker, SPNL Some-tiimi
Teksti: Matti Keskiniemi, SPNL Some-tiimi

Päiväkohtaiset raportit:
13.4. – Sonja Koponen ja Anette Kirkanen
15.4.- Siri Sytelä ja Saara Retulainen
17.4. – Aino Luostarinen ja Janette Ylisoini
18.4. – Eetu Hautaniemi, Nelli Nurmi ja Minni Hormavirta
19.4. – Emma Gleisner ja Antti Peltokangas
20.4. – Rebin Rezazadeh ja Roni Peltonen
21.4. – Hanno Keskitalo

13.4. – Suomalaisten urakka alkaa

Ensimmäisenä Suomalaisena lavalle asteli Rovaniemen Reipasta edustava Anette Kirkanen. Sarjan N55 B-ryhmässä nostava Kirkanen aloitti vakuuttavasti tempausnostoilla, kirjaten toisella itselleen 78 kilon tempaukseen. Viimeiseen nostoon lastattiin kilon alle SE-raudan, 80 kiloa, mutta se oli tänään hitusen verran liikaa pyörähtäen yli. Kirkasen tempaustulos 78 kiloa oli B-ryhmän 3. paras tulos. Työntönostoissa Anette aloitti 90 kilosta, jotka hän selvittikin rutiininomaisesati. Toiseen työntöön lastattiin 95 kiloa, joka nousi suorille käsille asti, mutta jäi harmittavasti himpun verran eteen. Viimeiseen työntöön ladattiin kaikki, mitä otettavissa oli. Työntö oli edeltäjää paremmin suunnattu, mutta valitettavasti sekin jäi himpun verran eteen. Aneten työntötulokseksi siis tänään 90 kiloa, joka yhdessä 78 kilon tempauksen kanssa antaa 168 kilon yhteistuloksen. Aneten sijoitus B-ryhmän kolmas. Lopullinen sijoitus 12.

Aneten kommentit:

Tuntui hienolta nostaa ensimmäisissä yleisen sarjan EM-kisoissa. Tulokseen olin kuitenkin pettynyt, mikä varmasti näkyi.

Toisena suomalaisnostajan nähtiin Tampereen Pyrintöä edustava Sonja Koponen, joka Aneten tavoin on ollut huikeassa kunnossa alkuvuoden. Sarjassa N45 kilpaillut Sonja aloitti tempausurakkansa 63 kilosta, joka onnistui tyylikkäästi. Toiseen nostoon lastattiin strategisesti 66 kiloa, jolla oltiin tempausten puolivälissä kolmantena. 66 kiloa oli ensimmäistä parempi. Kolmanteen lastattiin uusi Suomen ja Pohjoismaiden ennätys 69 kiloa, joka harmillisesti pyörähti yli. Työnnöt Sonja aloitti 80 kilosta, joka tuli rinnalle lähestulkoon kuin tyhjää.  Työntö jäi hieman eteen, mutta Sonja ei kokeneena nostajan siitä hätääntynyt. Toiseen työntöyritykseen lastattiin kilo lisää ja se onnistui tyylikkäästi. Tuloksen varmistamisen jälkeen Sonja lähti metsästämään uutta Suomen ja Pohjoismaiden ennätystä 84 kilosta. Rinnalleveto oli höyhenenkevyt, mutta harmillisesti ylöstyöntö jäi hitusen vajaaksi ja jouduttiin hylkäämään. Sonjan yhteistulos 147 kiloa, jolla irtosi EM-kisojen 6. sija

Sonjan kommentit kisoista:

Fiilikset on hyvät. 147 kilon yhteistulos ja sijoitus on onneksi todella hyvät. Painonveto vaikutti tällä kertaa yllättävän paljon, pummasin pari lämppätempausta. Siihen nähden 66kg tempaus lämmittää mieltä. Työnnössä pimeni vintti pari kertaa, mikä vaikutti. Harmittaa, ettei sen jälkeen osannut tehdä mitään “järkevää.”

 

15.4. – Sirin debyytti, Saaralle työnnön EM-kulta

15.5. nosti 2 suomalaista. Urakan aloitti Siri Sytelä N59 B-ryhmässä. Pieni haparointi ensimmäisessä 75 kilon tempauksessa korjaantui nopeasti ja Siri tempaisi vakuuttavan oloisesti 77 kiloa viimeisellä yrityksellään.  Ryhmä oli suuri, joten työntönostoihin saatiin varsin mukavasti lepoaikaa. Siri aloitti työnnöt 95 kilosta, jonka hän selvitti ongelmitta. Toiseen lastautettiin 98 kiloa, joka nousi ylös edellistä paremmin. Viimeiseen työntöyritykseen lastattiin kilon alle oman ennätyksen – 101 kiloa. Harmillisesti nosto jäi rinnallevedoksi.

Sirin kommentit kisasta:

Olipahan pähee kokemus. Oli hienoa päästä nostamaan näin isolla lavalla. Nostoissa varsin hyvä suoritus vaikeasta valmistautumisesta huolimatta. Toki vielä kahden noston verran olisi ollut parannettavaa, mutta tähänkin tulokseen voi olla tyytyväinen

Toisena nostajana N59 A-ryhmässä nähtiin viime vuoden EM-mitalisti Saara Retulainen. Saara aloitti tempauksensa 92 kilosta, mutta harmillisesti tällä kertaa oli tyytyminen painonnostajan perinteisiin: 2 tempausta eteen, 1 takaa yli. Saaralla oli kuitenkin mahdollisuus ottaa työnnöstä vielä lajikohtainen mitali, joten ei sopinut luovuttaa! Taistelu oli vielä kesken.

Tempausten epäonnistuttua kisastrategiaksi valikoitui upporikas tai rutiköyhä: Mitali tai ulos. Korotuspelin lopuksi Saaran aloitusrauta työnnössä valikoitui 115 kiloon. 2 ensimmäistä työntöä epäonnistuivat. Onnistuneella työnnöllä varmistettaisiin työnnön mitali, väri jäisi epäselväksi. Saara piti yleisöä jännityksessä, mutta viimeinen työntö onnistui: Mitali oli varmistettu! Muiden maiden nostajien epäonnistuessa työnnöissä yksi kerrallaan, alkoi Saaran mitali kirkastua. Kisan viimeisen noston epäonnistuminen ratkaisi lopulta sen, mitä me kaikki odotimme: Saara sai lajikohtaisen kultamitalin työnnössä! Suuret onnittelut!

Tuoreen EM-mitalistin tunnelmat kisojen jälkeen:

Fiilis on kyllä ihan uskomaton eilisen kisapäivän jäljiltä. Vaikee vielä käsittää, että sieltä oikeasti tuli (työnnön) Euroopan mestaruus. Kisa oli sellainen thrilleri, että oksat pois ja en tiiä mitä muuta sanoa kuin, että aina kun on nostoja jäljellä niin on mahdollisuus mihin vaan.

 

 

17.4. – Luostarinen ja Ylisoini ennätyksiin

17.4. nosti suomalaisnostajia sarjassa N71 niin A- ja B-ryhmässä. B-ryhmässä päivän nostot aloitti Aino Luostarinen. Aino sai aloitusraudan 90 kilosta toisella yrityksellä. Kolmanteen lastauttiin henkilökohtainen ennätys 94 kilosta, joka taltutettiin tyylipuhtaasti. Työntönostoissa Aino aloitti B-ryhmän kärkipaikalta 115 kilolla, joka ei paljon vastustellut. Seuraavat yritykset 120 kilosta olivat vähintään yhtä kevyitä, mutta suuntaus oli hiuksen hienosti edessä, minkä takia työnnöt eivät tänään tarttuneet. Tästä huolimatta Aino oli B-ryhmässä kirkkaimpia tähtiä sijoittuen kolmanneksi. Kokonaiskilpailuissa Ainon sijaksi määräytyi 12.
Ainon kommentit kisan jäljiltä:

Valmistautuminen meni täydellisesti. Tämän vuoden kaikissa kisoissa on tullut joku ennätys. Tänään tempaus jopa vähän yllätti, mutta toisaalta työntö oli vähän pettymys, kun jäätiin vain 115 kiloon. Perinteisesti nyt on tyhjä olo kisan jälkeen, mutta tämä oli vasta välietappi.

A-ryhmässä nostovuorossa puolestaan oli Janette Ylisoini. Janette aloitti tempaukset 100 kilosta, jonka hän selvitti äärimmäisen helpon näköisesti. Toiseen nostoon lastattu 103 oli edeltäjänsä toisinto. Kolmanteen tempausnostoon lastattiin uusi SE-rauta 107 kilosta, joka sekin talttui ongelmitta. Janette oli uuden SE-tuloksen saattelemana kisassa neljäntenä, kun työnnöt alkoivat. Ensimmäiseen työntöön lastautettiin 125 kiloa, joka hyppäsi jousen lailla suorille käsille. Tässä vaiheessa kasattu yhteistulos 232 kilosta oli niin ikään uusi Suomen ennätys!
Toiseen työntöön Janetelle lastautettiin 130 kilogrammaa, joka onnistuessaan sivuaisi Karoliina Lundahlin nimissä olevaa absoluuttisesti suurinta naisnostajan työntämää rautamäärää. Rinnalleveto kävelytti Janettea jonkin verran, joka osiltaan vaikutti siihen, että työntöä Janette ei lähtenyt yrittämään. Viimeiseen työntönostoon lähdettäessä kilpakumppanit polttivat palautumiskellon pois, jolloin Janetelle jäi vaihtoehdoiksi joko korottaa tai yrittää lyhyellä palautumisajalla uudestaan 130 kiloa. Strategiaksi valittiin jälkimmäinen ja se lähestulkoon tuotti tulosta. Rinnalleveto oli edellistä parempi, mutta työntö suuntautui niin eteen, ettei sitä saatu pideltyä. Janeten tuloksena 2 uutta Suomen ennätystä sekä EM 4. sija. Onnittelut ennätyksistä Janetelle!

Janeten kommentit:

Kolmen sijoituksen parannus viime vuodesta on kova juttu. Tempaus kyllä kulki todella hyvin ja mahtava onnistuminen EM-lavalla. Hyvä oma kisa ja oma tulos järkyttävän kovassa seurassa.
130 työntö tietysti jäi hampaankoloon. Yritystä kuitenkin niissä oli, siitä ei ollut kiinni.
Parin viikon päästä U20 MM-kilpailut Perussa ja tämä enteilee hyvää sinne.

18.4. Eetulle SE:t, Nellille peeärrät, Minnille kenraaliharjoitus MM-kisoihin.

Kolmen suomalaisnostajan päivän. Urakan aloitti Eetu Hautaniemi, joka sarjan miehet 89kg  B-ryhmässä tehtaili uusia alle 20-vuotiaiden Suomen ennätyksia. Tempaukseen kirjattiin uusi SE 138 kilosta, eikä 140 kiloakaan kaukana ollut! Työnnössä Eetu jatkoi samaa rataa työntäen toisella uuden ikäluokan SE:n 165 kiloa. Tämäkään ei Puntti-karhulle piisannut, sillä viimeiseen lastattu 168 kiloa taltutettiin hyväksytysti. Suomen ennätys työnnössä parani huimat 4 kiloa. Yhteistulos 306kg on niin ikään uusi Suomen ennätys sekin. Eetu oli B-ryhmän 5., kokonaissijoitus 12.

Fiilis on mahtava. Lämmittely ja nostot lavalla, oikeastaan koko paketti, onnistui hyvin. Nostaminen tuntui todella hyvältä, eikä oikeastaan jäänyt mitään hampaankoloon, ehkä 140 hieman harmittaa mutta pitää olla tyytyväinen omaan suorittamiseen

Naisten urakointia jatkoi puolestaan sarjan Naiset 76kg B-ryhmässä 2 nostajaa: Nelli Nurmi, sekä Minni Hormavirta. Nellin debyytti maajoukkueessa onnistui hyvin, sillä hän teki ensimmäisen 6 onnistuneen noston putken parannellen omia ennätyksiään! Tempauksesta kirjattiin tulokseksi 88 kiloa ja työnnöstä 109 kiloa. 197 kilon yhteistulos on ylivoimaisesti Nellin paras kisatulos painonnostossa! Nellin sijoitus B-ryhmän 9. Lopullinen sijoitus selviää A-ryhmän nostojen jälkeen.

Fiilis mahtava, lähdin kisaan taktiikalla ”hymy huulilla rennosti mutta täysillä” ja se todellakin toteutui ja oli toimiva taktiikka. Suosittelen kaikille. 😊
Nostot (pois lukien rive) tuntui hyvältä ja kevyeltä. Valmistautumisessa on ollut hieman haasteita lonkkavamman vuoksi ja siksipä tänään kaikki yli 100kg työnnöt oli itselle valtavan isoja onnistumisia.
Tästä ei todellakaan jäänyt hampaankoloon, mut mietityttämään jäi että miten hienolta se voikaan tuntua josvielä joskus pääsee nostamaan vastaavassa tilanteessa ilman kiputiloja?! Sitä kohti 😉💪🏽

Samassa ryhmässä nosti kovissa kansainvälisissä kisoissa marinoitu Minni Hormavirta. Ryhmänsä nuorin nostaja ei jättänyt kanssakilpailijoille epäilyksen varaa tempaistessaan 90 kiloa ja työntäessään 115 kiloa. Yritykset 92 kilon tempauksesta ja 120 kilon työnnöstä epäonnistuivat. Minnin tuloksella sijoituttiin B-ryhmässä sijalle 5. Lopullinen sijoitus selviää A-ryhmän nostojen jälkeen.

Hyvä fiilis, valmistautuminen ei ollut paras mahdollinen. Ylöstyönnön rytmi ollu hakusessa, mutta täällä saatiin sekin takas normaaliin. Eli siihen nähden erinomainen suoritus. Energiatasot ei ollu ihan parhaimmillaan tempauksissa, mutta vikoihin työntöihin parani.
Nyt jatketaan reenejä, jotta kahden viikon päästä oltais MM-kisoissa vielä kovemmassa kunnossa.
Minni valmistautuu 2 viikon päästä käytäviin alle 17- ja 20- vuotiaiden MM-kilpailuissa yhdessä Janette Ylisoinin kanssa.

 

19.4. – Emman kisacomeback, Antti tavoittelee Pohjoismaiden ennätyksiä

Naisten joukkueen nostot tuli viimeistelemään sarjan N81 B-ryhmässä Emma Gleisner. SM-kisoissa saatu kyynärpäävamma oli kuntoutunut kisakuntoon, joten comebackin aika oli tullut. Tempauksissa Emma sai tuloksen 85 kilosta. 89 kilon yritykset suuntautuivat hieman eteen, eikä Emma kyennyt niitä pitelemään. Työnnöissä Emma pääsi loistamaan, kun 107 ja 110 kilon työnnöt saatetiin suorille käsille kuin tyhjää vain. Viimeinen rauta 115 kilosta jäi odottamaan seuraavaa kertaa. Emman sijoitus B-ryhmässä 3, kokonaissijoitus 13.
Emman kommentit kisojen jäljiltä:

Nostettuihin kiloihin en ole tyytyväinen. SM-kisoissa tullut kyynärpaavamma vaikeutti valmistautumista, eikä isoja nostoja ollut hirveästi alla. Tein kuitenkin parhaani valmistautumisessa, joten en ole pettynyt. Kyynärpää alkaa olla kunnossa, joten nyt vaan kovaa treeniä ja kohti seuraavia kisoja.

Miesten nostoja tarjoili sarjan 96 B-ryhmässä Antti Peltokangas. Vaikka ensimmäinen tempaus 130 kilosta epäonnistui, näki raudan liikkeestä Antin olevan kunnossa. Toisella yrityksellä nosto onnistui. Viimeiseen lastattu 134 oli lähellä onnistua. Antti taisteli raudan kanssa loppuun asti, mutta tällä kertaa rauta voitti. Työnnön aloitusrauta 180 kilosta ei tuottanut Antille vaikeuksia. 185 kilon työntö kävi suorilla käsillä, mutta ponnahti sieltä pois tippuen ennen aikojaan. Tästä lannistumatta Antti lastasi uuden Suomen ja Pohjoismaiden ennätysraudan 189 kiloa viimeiseen työntöön. Työntö oli edeltäjää parempi, mutta viime sekunnin sadasosilla tanko karkasi takaa käsiltä jättäen tämän ennätyksen vielä Eero Retulaisen nimiin. Antin sijoitus B-ryhmän 8. kokonaissijoitus 15.

Valmistautuminen sujui tosi hyvin ja elämän parhaassa kunnossa oltiin lavalla, siksi en kauhean pettynyt osaa olla tulokseen vaikka se jäi alakanttiin.
Näillä näkymin Martti Pirkkiön muistokisat ovat seuraavat kilpailut ja viimeiset tässä painoluokassa, niin sielä se (työntö) sitten napsahtaa kohdilleen!

Jäämme innolla odottamaan Antin seuraavia kilpailuja!

20.4. – Rebin ja Roni pukevat Suomi-trikoot ylleen

Toisiksi viimeinen suomalaisnostajien kisapäivä. Vuorossa oli sarjan Miehet 109kg B-ryhmä, jossa nostivat Rebin Rezazadeh sekä Roni Peltonen. Rebin aloitti onnistuneesti tempausnostot 140 kilosta. Seuraavat raudat 144 ja 145 kilosta jäivät ikävästi eteen. Roni aloitti vastaavasti 143 kilosta, mutta tänään rauta oli miestä väkevämpää. Harmillisesti Ronin kaikki tempaukset jäivät eteen ja yhteistuloskisasta tiputtiin pois. Työntölämmittelyjen aikana Roni päätti tiputtautua koko kilpailusta pois. Huono päivä osuu välillä jokaisen meidän kohdalle, Ronilla se näytti olevan tänään. Toivotellaan tsemppiä Ronille ja muistetaan, että huonoja päiviä sattuu meistä jokaiselle. Rebin puolestaan jatkoi työntönostoihin ja taltutti 181 kiloa varsin mallikkaasti. Viimeiseen työntöön lastattu ennätysrauta oli tänään himpun verran liikaa.

Ronin kommentit kisan jäljiltä:

Valmistautuminen meni hyvin. Tällä kertaa vähensin jopa kisaviikolla töitä, ehkä ei olisi kannattanut. Nostoissa kisassa ei ollut painetta vaikka viimeiset kovemmat nostot reenissä meni erittäin hyvin. Jos olisi vahvempi olisi lavalla tuntunut paremmalta.

Ehkä jopa ensiviikolla (kisataan), mutta lajina BeachVolley ja paikkana Turkki.

Rebinin kommentit EM-debyytin jäljiltä:
Jännitti olla ekaa kertaa kilpailijana, eikä valmentajana arvokilpailussa. Ennen SM-kisoja liukastuin ja siitä lähtien ollut quadricep-jänteen kanssa ongelmaa, siihen nähden olen tyytyväinen tulokseen.
Ei tullut pelkkiä vetoja tällä kertaa 😁

21.4. – Hanno Keskitalo päättää suomalaisten nostot

Hanno Keskitalo tuli päättämään Suomen joukkueen nostot Sarjan +109kg B-ryhmässä. Hanno aloitti tempaukset 155 kilosta, joka nousikin perin vakuuttavasti. Toinen yritys 160 kilosta oli lähellä onnistua, mutta toinen jalka lipesi alta, jolloin nosto kaatui eteen. Kolmas yritys jatkoi toisen linjaa, jääden himpun verran eteen. Työntönostoissa Hanno aloitti 180 kilosta, joka noudatti tempauksista tuttua linjaa: Rauta vikisee, kun Hanno vie. Seuraava yritys 185 kilosta ei ollut yhtään sen hankalampi. Hannon henkilökohtainen ennätysyritys 190 kilosta jäi tänään vedoksi. Yhteistulosta kertyi 340 kilon verran, joka jää vain 6 kiloa vajaaksi Hannon kautta aikan parhaasta tuloksesta! Hanno sijoittu B-ryhmässä kolmanneksi, lopullinen sijoitus selviää A-ryhmän nostojen jälkeen.

Työntöhän onnistui ihan hyvin, tempauksessa jäi tuo 160 ottamatta joka olisi tietenkin ollut hieno saada. Fiilis on ihan ok ja nostellessa oli ihan täysi kisafiilis.

Hannon nostojen myötä on Suomen nostajien urakka taputeltu. Tässä vaiheessa onkin siis paikallaan kiittää niin huoltajia, valmentajia kuin kannustusjoukkoja Suomen joukkueen puolesta!