Dopingvalvonta COVID-19 tilanteessa

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry

Maailmaanlaajuinen COVID-19-pandemia vaikuttaa kaikkeen toimintaan. Myös dopingvalvontaa mukautetaan tilanteen vaatimalla tavalla asettaen kaikkien toimijoiden terveyden etusijalle. SUEK ohjeistaa urheilijoita niin viranomaisten ohjeiden kuin Maailman antidopingtoimisto WADAn suositusten pohjalta.

 

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ottaa huomioon koronaviruksen luomat poikkeukselliset olosuhteet ja suhtautuu tilanteeseen asian vaatimalla vakavuudella. Kilpailutoiminnan keskeydyttyä suuria testitapahtumia ei ole. Kilpailun ulkopuolisia testejä voidaan toteuttaa viranomaisten ohjeistuksia noudattaen.

 

– Vaikka testimäärä hetkellisesti vähenisi, on hyvä muistaa, että dopingvalvonta on kestävyyslaji. Testaus on vain yksi osa valvontaa. Käytössä on myös muita keinoja, kuten tutkinnalliset menetelmät sekä vuosia kestävä huippu-urheilijoiden yksilöllinen pitkäaikaisseuranta. Urheilijat voivat olla normaalisti yhteydessä SUEKiin, mikäli heillä on mitä tahansa kysyttävää dopingvalvonnasta. Kaikkien, niin urheilijoiden kuin testihenkilöstön terveys on nyt tärkeintä, SUEKin testauspäällikkö Katja Huotari sanoo.

 

Tämä tiedote on tehty WADAn kysymyksiä ja vastauksia urheilijoille asiakirjan pohjalta. WADA on laatinut kysymykset ja vastaukset yhdessä urheilijakomiteansa kanssa. Ne on tarkoitettu vastaamaan kysymyksiin, joita urheilijoilla voi olla antidopingasioihin liittyen tässä maailmanlaajuisesti haastavassa ja nopeasti muuttuvassa tilanteessa. SUEK on täydentänyt kysymykset ja vastaukset sopiviksi tämänhetkiseen Suomen tilanteeseen. Linkki alkuperäiseen englanninkieliseen tekstiin on tiedotteen lopussa.

 

– Tämä tilanne yhtä lailla poikkeuksellinen kaikille urheilijoille maailmanlaajuisesti. Jokaisella on monta asiaa mielessä, miten turvata oma ja läheisten terveys, miten jatkaa harjoittelua, kun harjoittelupaikat ovat pääosin sulkeutuneet eikä treenikavereiden kanssa voi harjoitella. Jokaisen pitää sopeuttaa toimintaansa poikkeuksellisiin olosuhteisiin, näin myös dopingvalvonnan osalta. Tämän vuoksi WADA on tehnyt urheilijoille kansainvälisesti yhtenevät ohjeistukset, tavoitteena selkiyttää heille tilannetta dopingvalvonnan osalta, WADAn ja Kansainvälisen olympiakomitean urheilijavaliokuntien jäsen Emma Terho sanoo.

 

Kysymykset ja vastaukset

 

  1. Voidaanko minua edelleen testata COVID-19-pandemian aikana, vaikka käytössä on monia sosiaaliseen etäisyyteen ja eristykseen liittyviä rajoituksia?

 

Kyllä. Testaus on edelleen mahdollista missä ja milloin tahansa. Toiminnassa otetaan huomioon viranomaissuositukset. SUEKin dopingtestaajaverkosto kattaa koko maan.

 

  1. Jos minut testataan, mitä tehdään tartunnan mahdollisuuden minimoimiseksi?

 

SUEK käyttää tehostettuja ja terveysviranomaisten suositusten mukaisia toimenpiteitä terveytesi ja dopingtestaushenkilöstön terveyden suojaamiseksi. Lisätietoa on WADAn 20.3.2020 julkaisemissa ohjeissa antidopingorganisaatioille, jonka linkki löytyy tämän tiedotteen lopusta.

 

  1. Mihin erityisiin toimenpiteisiin antidopingorganisaatiot ryhtyvät minimoidakseen tartunnan mahdollisuuden?

 

WADA ohjeistuksen mukaisesti SUEK toteuttaa vain kaikkein kriittisintä dopingvalvontaa. SUEKin testaajat noudattavat vastuullisesti niin viranomaisohjeista kuin WADAn suosituksia dopingtestien toteuttamisessa. Testiryhmä käyttää asianmukaisia suojavarusteita. Lisäksi urheilijat ja dopingtestihenkilöstö noudattavat mahdollisuuksien mukaan suositeltua sosiaalista etäisyyttä, joka on kaksi metriä.

 

  1. Mitä minun pitäisi tehdä, jos minulla on COVID-19-virukseen viittaavia oireita?

 

Sinun on asetettava etusijalle oma terveytesi ja läheistesi terveys. Jos epäilet saaneesi virustartunnan, tärkeintä on, että eristäydyt muista ja noudatat muita viranomaisten suosittelemia varotoimenpiteitä.

 

Mikäli olet testauspooliurheilija, voit kertoa tilanteestasi olinpaikkatietojen lähettämisen yhteydessä ADAMS -järjestelmään tai suoraan SUEKille sähköpostilla osoitteeseen antidoping@suek.fi. Sinun pitää kertoa tilanteestasi mahdollisen dopingtestikutsun yhteydessä. Mikäli et kuulu testauspooliin, sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa tilanteestasi SUEKille. Sinun pitää kuitenkin kertoa tilanteestasi dopingtestihenkilöstölle mahdollisen dopingtestikutsun yhteydessä.

 

  1. Tarvitsenko edelleen erivapauden, jos minulla on kiellettyä ainetta tai menetelmää edellyttävä sairaus?

 

Niin kauan kuin olet testauksen piirissä, sinulla tulee olla voimassa oleva erivapaus. Jos sinulla on COVID-19-pandemian aikana vaikeuksia päästä lääkärille erivapaushakemusta tukevien asiakirjojen hankkimista varten, sinun on dokumentoitava kaikki asiaankuuluvien vaatimusten noudattamiseksi suoritetut toimet ja näiden esteet. Tilanteet käsitellään tapauskohtaisesti.

 

  1. Jos urheilijoita ei testata säännöllisesti tai jos heitä testataan tavallista vähemmän, mitä WADA tekee varmistaakseen puhtaan kilpailun, kun tilanne palaa normaaliksi?

 

WADA seuraa tarkasti, missä testausmääriä on vähennetty tai missä testaus on peruttu kokonaan. Kun urheilumaailma palaa normaaliin, näihin testauksen mahdollisiin puutteisiin voidaan puuttua ylimääräisellä ja kohdennetulla testauksella.

 

SUEK mukauttaa dopingvalvontaa vallitsevaan tilanteeseen, joka tarkoittaa tällä hetkellä testimäärän vähemmistä muun muassa kilpailutapahtumien peruunnuttua. WADA ohjeistuksen mukaisesti SUEK toteuttaa vain kaikkein kriittisintä dopingvalvontaa. Tilanteen salliessa uudelleen arvioidaan testaussuunnitelmaa esimerkiksi testimäärien, painotusten sekä kohdentamisien osalta. Dopingtestaus on kuitenkin yksi osa dopingvalvontaa. Käytössä on muun muassa tutkinnalliset menetelmät sekä vuosia kestävä huippu-urheilijoiden yksilöllinen pitkäaikaisseuranta.

 

  1. Onko minun edelleen toimitettava olinpaikkatietoni?

 

Mikäli kuulut testauspooliin, on sinun edelleen toimitettava ajantasaiset olinpaikkatietosi. Jos haluat antaa tietoja terveydentilastasi, eristyksestä, liikkumisrajoituksista ym. asioista, joilla voi olla vaikutusta dopingvalvontaan, voit ilmoittaa kyseiset tiedot esimerkiksi olinpaikkatietojen lähetyksen yhteydessä. Lisätietoa kysymyksessä 4.

 

  1. Voinko kieltäytyä testauksesta, jos olen eristyksessä tai karanteenissa tai jos koen, ettei näytteenottohenkilöstö noudata riittäviä varotoimenpiteitä?

 

Et. Ellei voimassa ole pakollista eristystä tai ulkonaliikkumiskieltoa, sinua kehotetaan suostumaan testaukseen sekä noudattamaan SUEKin käyttöön ottamia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Jos kieltäydyt testauksesta, et anna näytettä saatuasi dopingtestikutsun tai jos et voi (tai halua) antaa näytettä suojatoimenpiteiden puutteen vuoksi, kieltäytymiseesi sovelletaan normaalia tulostenkäsittelyprosessia, joka tarjoaa sinulle asiamukaisen käsittelyn ja mahdollisuuden perustella toimintasi.

 

Kun otetaan huomioon, että käynnissä on vain vähän testaustoimintaa, urheilijoita kannustetaan suostumaan testaukseen. Urheilijalla on oikeus ottaa dopingtestiin mukaan oma avustajansa. Tätä suositellaan erityisesti alaikäisille ja vammaisurheilijoille. Mikäli avustajaa ei ole mahdollista ottaa mukaan testiin COVID-19 tilanteen vuoksi, tulee asia dokumentoida dopingtestin yhteydessä.

 

  1. Kun testauksen määrää on vähennetty, miten voin tulevaisuudessa luottaa kilpailevani puhtaassa ympäristössä?

 

Kansanterveys asetetaan nyt antidopingjärjestelmän tarpeiden yläpuolelle ja tällä on vaikutuksia urheilun dopingin vastaisessa taistelussa. Tällä hetkellä niin harjoittelu kuin kilpailuiden järjestäminen on normaalitilannetta vähäisempää. Dopingnäytteitä voidaan kuitenkin säilyttää 10 vuotta mahdollisia uudelleen analyysejä varten. Lisäksi dopingin käyttö voidaan havaita poikkeamana Urheilijan biologisen passin näytteissä, COVID-19:n jälkeen tehdyissä testeissä.

 

Vaikka testauksen määrä väheneekin tänä aikana maailmanlaajuisesti, voit edistää antidopingtoimintaa varmistamalla olevasi ajan tasalla viimeisimmistä tiedoista ja koulutuksista sekä kannustamalla kilpakumppaneitasi ja joukkuetovereitasi tekemään samoin. Voit tutustua SUEKin Puhtaasti paras -verkkokoulutukseen ja viestiä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa koulutuksen suorittamisesta. Näin ilmaiset tukesi reilulle pelille ja puhtaalle urheilulle.

 

SUEK seuraa tilannetta ja päivittää tarvittaessa toimintaansa viranomais- ja Maailman antidopingtoimisto WADAn ohjeistuksen mukaisesti.

 

Lue lisää aiheesta:
WADAn ohjeet antidopingorganisaatioille
WADAn  kysymyksiä ja vastauksia urheilijoille
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 

 

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh: 040 740 7477

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n tarkoituksena on yhteistyössä urheilutoimijoiden kanssa taata kaikille yhdenvertainen oikeus eettisesti kestävään urheiluun. SUEKin tehtäviä ovat urheilun eettiset asiat, antidopingtoiminta, kilpailumanipulaation torjunta sekä katsomoturvallisuuden ja -viihtyvyyden edistäminen.

SUEK toteuttaa tehtäväänsä koulutuksen, tutkimuksen, viestinnän ja sidosryhmäyhteistyön keinoin. Se tekee laaja-alaista yhteistyötä niin kansallisten kuin kansainvälisten urheilutoimijoiden ja viranomaisten kanssa.

suek.fi | #puhtaastiparas | @SUEK_FINCIS