Juniori Cupin loppuhuipentuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Tampereella lauantaina 26.10.2024

Juniori Cupin Loppuhuipentuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Nääshallilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä.

Loppuhuipentumaan oli kutsuttu tyttöjen ja poikien 6 parasta molemmista ikäryhmistä 12-vuotiaat tai alle sekä 13-16-vuotiaat, kilpailu käytiin sinclair-pistekilpailuna.

Pisteitä Juniori Cupissa on kerätty pitkin vuotta neljässä eri osakilpailuissa, josta ensimmäiset kilpailut olivat Porissa helmikuussa Peruskoululaisten mestaruuskilpailut. Kevätkisa järjestettiin ensimmäistä kertaa ns. salikisana, joka toi lisää nuoria mukaan Juniori Cupiin ja osallistujamäärät tuplaantuivat edellisvuosiin ja samalla saatiin mukavia pikkukisoja saleille järjestettäväksi ja ilahduttavasti moni pienempikin paikkakunta oli järjestänyt omat pikkukisat, vaikka olisi ollut vain yksi osallistuja.

Kisojen järjestäminen on seurojen perustehtäviä ja näin saatiin toimintaa saleille muutaman innokkaan vapaaehtoisen voimin. Tämä on lisännyt myös tuomaritoimintaa lisää aktiivisuutta ja SPNL:lla on nyt jo 650 tuomaria toiminnassa mukana, joka on sekinmäärä  tuplaantunut muutamassa vuodessa.

Kesällä järjestettiin Juniori Cupin 3. osakilpailu, unohtumaton tapahtuma Punttikarnevaalit Tampereella toi lisää kavereita lajin parista ja malttamattomana odotellaan jo ensi vuoden tapahtumaa, joka on tarkoitus jälleen pitää Tampereella 21-25.7.2025.

Syksyn viimeinen osakilpailu järjestettiin jälleen salikilpailuna ja tämä toimintamalli todettiin kustannustehokkaaksi ja ketterästi toteutettavaksi. Idea syntyi salikisasta alun perin, kun SPNL tekee yhteistyötä muiden kamppailulajien kanssa ja mietittiin Ympäristöohjelmaa, miten kokonaismatkustamista voitaisiin vähentää. Koko Juniori Cupissa tehtiin n. 350 yhteistulosta, kun vuotta aikaisemmin tuloksia oli reilut 200 ja uusia seuroja oli saatu mukaan lisää.

Loppuhuipentuma

Nääshalliin oli saapunut jännittyneen oloisia nuoria painonnostajia ja ensisijaisesti Juniori Cupissa ollaan totuttu tekemään paljon onnistuneita nostoja ja omia uusia ennätyksiä. Omia henkilökohtaisia ennätyksiä onnistuttiin tekemään loppuhuipentumassa jopa 39 kappaletta. Kai Ollonen oli yksi heistä ja Kaitsun tulokset olivatkin uusia Suomen ennätyksiä alle 17-vuotiaiden 61 kilon sarjassa, tempaus 92 kg, työntö 117 kg ja yhteistulos 209 kg. Kai teki myös huikean kovan sinclair-pistetuloksen 305,503.

Tyttöjen alle 12-vuotiaiden ryhmässä tulokset olivat kärkikolmikolla nousseet upeasti vuoden aikana. Lotta Koutonen (KJ) yhteistulos on parantunut peruskoululaisten kisoista Loppuhuipentuman tulokseen 50 kilosta 72 kiloon, jo Punttikarnevaaleilla oli Lotalla viikon sisällä nähtävissä reilua tuloskehitystä. Kun on motivaatiota treenata, niin tulosta syntyy säännöllisellä harjoittelulla. Roosa Koikkalainen (LeKi)nosti onnistuneesti ja nousi loppupisteissä toiseksi. Kolmanneksi tuli Fanni Keski-Jyrä(FP), joka taisteli jopa loppuhuipentuman voitosta sinclair-pisteissä.

Poikien alle 12-vuotiaden parhaasta tuloksesta vastasi Neo Kopakkala, joka oli kerännyt lähes täydet lähtöpisteet 29 pistettä. Neo yritti rohkeasti pistää ennätyksiään uusiksi, kun oli jo käytännössä varmistanut itselleen voiton kokonaiskilpailuissa. 7 pistettä voitosta riitti mestaruuteen, eikä lisäpisteillä ollut käytännössä väliä enää, jotka olisivat tulleet omista ennätyksistä. Kokonaiskisassa toiseksi tuli kaikilla onnistuneilla nostoillaan Oskari Rajamäki (PuKa). Ryhmässä oli ehkä odotettu yllätysnostaja, kun Jusu-Matteus Kulppi paranteli omia ennätyksiään helmikuun kisoista 38 kilosta 56 kiloon.

13-16-vuotiaden tyttöjen sarjassa Oona Härkönen piti jännitystä yllä, kun hän vasta viimeisellä työntönostollaan sai tuloksen ja onnistui samaan kokoon kokonaispisteet 36 pistettä, joka riitti pisteen erolla voittoon. Kokonaispisteissä toinen ja kolmas sija jaettiin 35 pisteen saaneiden kesken Milja Junnikkalan ja Iina Lehtimäen kanssa. Iinalla oli parempi sinclar-tulos loppuhuipentumassa kuin Miljalla, niin Milja tuli kolmanneksi ja Iina toiseksi. Kaikilla kolmella olivat tulokset parantuneet helmikuusta n. 20 kilolla.

Viides kerta kun Kai Ollonen otti Loppuhuipentuman nimiinsä, nyt jälleen kerran 13-16-vuotiaiden ryhmässä. Suomen ennätyksiä lähdettiin tekemään, kun tiedettiin, että joukkuetoverit eivät samoihin pisteisiin tulisi yltämään, kun Kai oli avausnostonsa tehnyt. Kai on yksi valovoimaisimmista nuorista, jonka kehittyminen on ollut jatkuvaa, esimerkkinä Kaitsun tulos v. 2018 oli samaisessa kilpailuissa 62 kiloa ja sinclair 168.453. Joten Kaitsun tulos on kautta aikojen yksi kovimmista Juniori Cupissa sinclair-pisteissä ja nyt on Kaitsun aika siirtyä urheilijapolulla eteenpäin ja kovempiin haasteisiin.

Ensi vuonna nähdään heti alkuvuodesta Kalajoella peruskoululaisten mestaruuskilpailuissa. Mikäli merkit pitävät paikkansa nähdään yksi kaikkien aikojen suurimmista nuorten kisoista.

Ensi vuoden loppuhuipentumaan suunnitellaan uutta pistelaskua, jossa tulokset olisivat mahdollisimman yhdenvertaisia tyttöjen ja poikien kesken, kun huomioon otetaan yhteistuloksen lisäksi nostajan paino ja ikä.

 

Ryhmä1 tytöt 12-vuotiaat tai alle

Ryhmä1 tytöt 12-vuotiaat tai alle

Ryhmä1 pojat 12-vuotiaat tai alle

Ryhmä 3 tytöt 13-16-vuotiaat

Ryhmä 4 pojat 13-16-vuotiaat

Kai Ollonen, kuva hänen ensimmäisistä JC-loppuhuipentumakisasta 2018 Rovaniemellä.

Kuvat: Harri Norberg