Johtokunnan tiedote 9/2024

,

Johtokunnan tiedote 9/2024, osa 1 (julkaistu  13.9., lopussa osa 2)

Johtokunta kokoontui 13.9.2024 Masters MM-kilpailuiden yhteydessä Rovaniemellä toisen kerran vuodessa kasvokkain. Rovaniemelle oli saapunut puheenjohtaja Karoliina Lundahl, 2. varapuheenjohtaja Pasi Vierelä, valmennuksen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Heikki Keskitalo, varajäsenet Markku Inkeroinen ja Jyri Ruutu sekä kunniapuheenjohtaja Esa Lomma. Tämä tiedote kirjoitetaan kahdessa osassa, kuten johtokunnan kokouskin vedettiin. Tauolla kävimme katsomassa johtokunnan jäsenen Sadia Noor-En palkintojenjakoa.

Kevään liittokokouksessa Rovaniemen Reipas teki esityksen seurajoukkuekilpailun uudistuksesta. Huhtikuussa liittokokous toivoi, että laaja esitys kiertää ensin työryhmissä ja että se tulee uudelleen äänestykseen syysliittokokouksessa. Nyt esitys oli pohjaltaan sama, mutta siihen oli lisätty myös nuorten ja tyttöjen ja poikien kilpailu. Johtokunta keskusteli esityksestä ja totesi että se kaipaa lisätyötä. Esitys palautetaan asiantuntijaryhmille ja johtokunta asetti raamit toiminnan kehittämiselle:

  • Yksipäiväiset kilpailut, maksimissaan n. 50 nostajaa
  • Seurojen toivotaan aktivoivan lisää nuoria mukaan toimintaan, niin alle 17-vuotiaita kuin alle 20-vuotiaita
  • Tulosseurannan automatisoituminen
  • Seuran yhteishengen vahvistaminen: nuorella on mahdollisuus nostaa samassa joukkueessa seuran huippujen kanssa
  • Pistelasku tulosten pohjana; KTA tekee esityksen johtokunnalle, joka tekee päätöksen mitä taulukkoa käytetään (Sinclair, Q-pisteet, GAMX)

Sääntömuutokset lähetetään 11.10.2024 mennessä sääntömuutostoimikunnalle, jonka puheenjohtaja Juuso Tuulinen vastaanottaa esitykset ja kutsuu esitysten tekijät yhteiseen palaveriin. Tavoite on että 18.10.2024 mennessä on 1 tai useampi esitys valmis äänestystä varten liittokokouksessa.

Johtokunta tarkensi SM-kilpailuiden tulosrajoja vuodelle 2025 kentältä tulleen kritiikin perusteella. Johtokunta totesi, ettei naisten ja miesten tulosrajoihin ole tarvetta tehdä tarkennuksia. Sen sijaan kaikkiin ikäluokkien 15v. 17v. 20v. ja 23v. tulosrajat tarkennettiin seuraavin perustein:

  • Poistettiin tilastokärki osallisena tulosrajan muodistamista
  • Jos painoluokassa on 15 tilastotulosta, valittiin 15. tulos sillä ehdolla että se on vähintään sama kuin minimi-Sinclair kyseiseen ikä- ja painoluokkaan
  • Esitetyistä kahdesta vaihtoehdosta (Rovaniemen Reipas, Valmennuksen asiantuntijaryhmä) valittiin alempi Sinclair-tulos
  • Nostajalla on oikeus kilpailla niissä painoluokissa, joihin hänellä on tilastotulos

Vuoden 2025 SM-kilpailuiden tulosrajat on julkaistu(13.9.2024):
https://painonnosto.fi/kilpailu/tulos-ja-luokkarajat/

 

Johtokunnan tiedote 9/2024 Osa 2

Kentältä tulleiden esitysten lisäksi johtokunta käsitteli perusteellisesti talousasioita. Lisenssejä oli 12.9. mennessä lunastettu 1196 kappaletta, ja tilanne vaatii koko ajan seurantaa. Seurantaa hoitaa työharjoittelija Mili Kröger, jonka apu otetaan vastaan avosylin. Mili vastaa kysymyksiisi sähköpostitse osoitteessa talous@painonnosto.fi. Työn alla on parhaillaan urheilijatilien selvitykset niin että urheilijat saavat edellisten vuosien kannusteet käyttöönsä. Jos kirjanpitomme näyttää että Sinulla on liitosta saatavia, olet saanut yhteydenoton sähköpostitse talous-meilistä.

Kilpailujärjestelytoiminnan puolella talousarviointi on mennyt miinuksen puolelle, koska kaikkia kilpailumaksuja ei ole korotettu vastaamaan tämän päivän hintoja. Suomen Painonnostoliitto kustantaan toimitsijat SM-tason kilpailuihin ja nyt kun tapahtumat ovat kolmipäiväiset, kulut ovat nousseet ohi kilpailumaksujen tulopuolesta. Etsimme kuumeisesti muita kustannuspaikkoja, jossa oltaisiin menty plussan puolelle korjaamaan tätä miinusta. Kilpa- ja huippu-urheilussa niin aikuiset kuin nuoretkin ovat pysyneet budjetissaan, huomioiden toki että suurimmat kansainväliset kilpailumme ovat vasta tulossa: aikuisten PM- ja MM-kilpailut sekä nuorilla 20/23EM-kilpailut sekä 17/20PM-kilpailut. Vaikkakin monet matkustavat omakustanteisesti, maksaa SPNL valmentajat paikalle ja suuret joukkueet vaativat useamman toimijan paikalle.

Asiantuntijaryhmissä ollaan oltu aktiivisia. Valmennuksen asiantuntijaryhmä (VA) esitti tarkennukset v. 2025 tulosrajoihin (kts. osa 1) sekä uuden budjetoinnin seuraavalle olympiadille 2025-2028. Tulevat vastuuvalmentajat tulevat työstämään VA:n esitystä, jossa budjetoinnin kokonaissumma ei muutu, mutta rahanjako selkeytyy. Esityksessä A- ja B-urheilijoiden tuki jaetaan ryhmään kuuluvien urheilijoiden kesken niin että B-urheilijat saavat 60 % A-urheilijan stipendin suuruudesta. Stipendin voi käyttää ainoastaan kv. arvokisoihin ja liiton järjestämiin maajoukkueleireihin. Tätä jakoa tulee työstämään seuraavan olympiadin vastuuvalmentajat. Tuleville valmentajille johtokunta suosittelee pätevyystasoa liikunnan tai muu urheilualan ammattitutkintoa (päävalmentaja), SPNL:n Tason II koulutusta (vastuuvalmentaja) tai Tason I koulutusta (valmentajapooli). Nämä pätevyydet katsotaan myönteisina valintavaiheessa, ja jos pätevyyttä ei valintavaiheessa ole osoittaa, tulee osallistua kyseisiin koulutuksiin. Viimeisenä esityksenä VA toi esille Nuorison Teemavuodesta 2025, jonka johtokunta hyväksyi. Teemavuonna pyritään tekemään eri tapahtumia kentällä niin että seuroja tuetaan nuorten aktivoimisesta painonnostoon sekä heidän valmennuksestaan.

Kilpailutoiminnassa kansalliset ja kansainväliset arvokilpailut ovat olleet haussa. Kansainvälisesti seuraavat haussa olevat kilpailut ovat vuodelle 2027, kun taas kotimaisista kilpailuista jaetaan v. 2026 kilpailuja. Hakuajat kansallisten kilpailuiden osalta menivät umpeen 22.9.2024, mutta jos seurasi on kiinnostunut järjestämään EM-tason ja sitä ylempiä kilpailuja v. 2027, ota yhteys toimistoon. Kahvakuulan lajijaosto ilmoitti johtokunnalle ettei se aio osallistua SM-kisaviikolle v. 2025. Tapahtuman osallistumismaksu on 3000 euroa.

Muista ryhmistä Markkinoinnin, Myynnin ja Tiedotuksen (MMT) osalta saatiin manageriraportti Teemu Roiniselta. Teemu on ollut yhteistyön luojana Leokon ja maajoukkueurheilijoiden kesken, jonka mukaan maajoukkueurheilijat saavat proviikkaa uusista yhteistyökumppaneista, joita he esittelevät Leokolle. Maksun ehtona on että vinkki päättyy tuotemyyntiin. Toisena asiana käsiteltiin Tempaus-lehden vuosijulkaisua. Tiukan taloudellisen tilan takia lehti toteutuu kun mainosmyynnistä saadaan tarpeeksi tuloja kattamaan lehden kulut. SPNL teki kesällä sopimuksen Mihma Oy:n kanssa mainosmyynnistä ja jos Sinulla on antaa vinkkejä minne voisi ottaa yhteyttä, laita meiliä toimistoon, välitämme sen eteenpäin.

Sääntömuutostoimikunta ottaa vastaan syysliittokokoukseen tulevia esityksiä sekä henkilövalintoihin osallistuvien etukäteisesittelyjä. Johtokunta mietti myös vaalilautakunnan uudelleen herättämisestä helpottaakseen vaalien läpivientiä.

Liiton Some-tiedotus on ollut aktiivista kun Matti Keskiniemi on ottanut ohjat käsiinsä. Hommaa riittää ja niinpä Matti esittää että hän ottaisi vastaan apua tiedottamisessa. Oletko kiinnostunut somettamisesta ja haluat tuoda painonnostoa esille valtakunnallisella tasolla? Ota yhteys toimistoon, välitämme viestin eteenpäin Matille. Raportissaan Matti kertoo että somettamisen rutiinit on nyt hallussa ja että katseluluvut ovat nousseet.

Kansainvälisessa toiminnassa keskusteltiin NWF:n ja EWF:n tuomariseminaarista yhdessä aikuisten PM-kilpailuiden kanssa Färsaarilla lokakuussa. Ilmoittautumiset tapahtumaan tehdään 30.9. mennessä (kts. SPNL:n tapahtumakalenteri) ja yksi tuomari per maa saa taloudellista tukea oleskeluunsa seminaariin viikonlopun aikana. Kaikki maksavat itse matkustuksensa.

Lopuksi hyväksyttiin Elovainion Voima ry:n jäsenhakemus. Seuraava johtokunnan kokous on jälleen Teamsissä ennen syysliittokokousta. Nähdään siellä!

Terveisin,
Karoliina Lundahl
Puheenjohtaja