Rovaniemellä valmistaudutaan mammuttiurakkaan – ensi viikolla alkaviin masters MM-kilpailuihin on tulossa yli 800 painonnostajaa

,

Rovaniemellä valmistaudutaan kuumeisesti ensi viikon torstaina alkavaan mammuttiurakkaan. Kymmenen tiiviin kilpailupäivän aikana rauta kolisee painonnoston masters maailmanmestaruuskilpailuissa Lapin urheiluopistolla.

Masters MM-kilpailuihin ilmoittautui ennakkoon 829 urheilijaa 61 maasta, joten kyseessä on kaikkien aikojen suurin Suomessa järjestettävä painonnostokilpailu. Järjestelyistä vastaa Rovaniemen Reipas yhteistyössä Suomen Painonnostoliiton kanssa.

 

– Masterspainonnoston suosio kasvaa tasaisesti, ja koko ajan tulee myös uusia maita mukaan kansainvälisen kattojärjestön (International Masters Weightlifting Association) alaisuuteen. Järjestimme masters MM-kilpailut ensimmäisen kerran Rovaniemellä yhdeksän vuotta sitten, ja silloin tapahtumaan ilmoittautui 526 urheilijaa 41 maasta, kilpailunjohtaja Jorma Pallari taustoittaa.

Tämän vuoden MM-kilpailut myönnettiin alun perin Venäjälle, mutta niille jouduttiin etsimään uusi järjestäjätaho Ukrainan sodan seurauksena.

– Kansainvälinen liitto myönsi kisat meille joulukuussa 2022 Yhdysvaltain Orlandossa pitämässään kokouksessa. Edellytyksenä kisojen saamiselle oli se, että ne pidetään Rovaniemellä. Vuoden 2015 masters MM-kisoista sekä vuoden 2019 masters EM-kisoista jäi myönteinen kuva kansainvälisen mastersyhteisön jäsenille, Pallari kertoo.

Merkittävä asia kisojen saamiselle napapiirille oli varmasti se, että Suomen Painonnostoliiton masterstoimikunnan puheenjohtajanakin toimiva Pallari on tehnyt aktiivisesti töitä toistakymmentä vuotta kansainvälisen masterspainonnoston parissa.

Masterspainonnoston suosion jatkuva kasvu on aiheuttanut sen, että kisapäiviä pitää lisätä. Rovaniemen MM-kisat kestävät kymmenen päivää, ja Lapin urheiluopiston isolla areenalla on kaksi kilpailulavaa aiemman yhden sijasta.

– Urheilijat tulevat luonnollisesti kamppailemaan MM-mitaleista, mutta tapahtumalla on myös suuri matkailullinen merkitys Rovaniemelle, Pallari toteaa.

Suomesta kisoihin osallistuu 171 nostajaa. Masterspainonnoston valtamaihin lukeutuvasta Yhdysvalloista tulee Rovaniemelle 120 urheilijaa.

Osanottajalistalta voi poimia lukuisia nimekkäitä rautakouria. Itävallan Sargis Martirosjan voimailee nuorimman ikäluokan (M35) sarjassa 109 kiloa. Hän oli helmikuussa mukana yleisen sarjan EM-kilpailuissa Sofiassa ja sijoittui sarjassaan yhdeksänneksi.

Martirosjan nosti EM-pronssia vuonna 2018. Samassa yhteydessä hän voitti tempauksessa lajikohtaisen Euroopan mestaruuden.

Järjestävää seuraa Rovaniemen Reipasta edustavalla ivalolaisella Uolevi Kahelinilla on myös palkintokaapissaan yleisen sarjan MM-mitali. Sen hän sai Los Angelesissa 1984, kun siellä nostettiin viimeisen kerran MM-mitaleista olympialaisten yhteydessä. Kahelin voimaili lajikohtaisen mitalin, pronssisen, työnnössä.

Masters MM-kilpailujen vanhin osanottaja on Yhdysvaltain 90-vuotias Rudolf Kotlikov. Vanhin naiskilpailija on helsinkiläistä Heraklesta edustava 79-vuotias Terttu Huuskonen.

Painonnoston masters MM-kilpailut pyörähtävät käyntiin torstaina 5. syyskuuta Lapin urheiluopistolla, Rovaniemellä kello 9:00. Ensimmäisenä rautatankoon tarttuvat vanhimpien ikäluokkien (M80 ja M85) miehet. Suomalaisista pelin avaavat Sawon Voimailijoiden Toivo Ruotsalainen, Kurikan PunttiKlubin Taisto Purola ja Keljon Viestin Juhani Oikarinen.

Viimeinen kilpailupäivä on lauantai 14. syyskuuta. Kisojen viimeisessä kilpailuryhmässä kello 14:30 rautaa kesyttää muun muassa Sargis Martirosjan.

Masters MM-kisojen livelähetyksen linkki:

https://www.youtube.com/watch?v=gmDxQnSzGz0

Lisätietoa IMWLA:n sivulla:

https://www.imwla.com/2024-world-masters-championship

Lisätietoa kisasivulla:

https://masters2024.fi/

Masters MM-kisojen Facebooksivu:

https://www.facebook.com/masters2015