15- ja 17-vuotiaat EM 2022, Puola

Tämän vuoden 15- ja 17-vuotiaiden Euroopan mestaruuksista käytiin kilpailuja edellisvuoden tavoin Puolassa, erona oli kilpailujen pitopaikaksi vaihtunut Raszyn. Suomalaisittain kilpailuihin lähdettiin suurella joukkueella, joka koostui 19 nuoresta urheilijasta. Valmentaja mukana oli liiton puolesta kaksi, sekä nostajien mukana oli omia henkilökohtaisia valmentajia. Osalle nostajista kilpailut olivat ensimmäiset kansainväliset kilpailut, joka saattoi näkyä ajoittain pienenä hermoiluna ja osaltaan kisarutiinien puuttumisena. Mukana oli kuitenkin ikäänsä nähden todella kokeneita kilpailijoita ja tämä näkyi etenkin kisalavan puolella. Osalta nostajista odotettiin hyviä suorituksia ja niiden johdosta myös mahdollisuudet mitaleihin olivat todella hyvät. Myöskin tyttöjen joukkuekilpailussa on mahdollisuus sijoittua täyden joukkueen ansiosta.

Kilpailupäivät ja tulokset:

torstai 11.8.

U-17, 49 kg
Saara Postila Ounasvaaran Atleettiklubi, sijoitus 7. yhteistulos 118 kg (53+65)

Saaran kommentit kilpailusta:
”Kisat menivät Ihan hyvin, työnnössä on ollut hieman ongelmia mutta sain korjattua näihin kisoihin! Painon tiputtaminen 49 kg sarjaan ollut vaikeaa, joten pikkuhiljaa siirrymme 55 kg.  Kilpaileminen tuntui samalta kuin Suomessa ja kisan puitteet olivat hyvät. Itse nostamiseen olisi ollut enemmän paukkuja. Tekniikka hieman hajosi raskaimmissa nostoissa ja työntö sujui paremmin kuin tempaukset. Yritykset loppuivat kesken muuten olisi voinut nostaa enemmänkin. Pohjois-Suomen mestaruuskilpailut ovat seuraavat kilpailuni, joissa olisi sitten vaihto 55 kg sarjaan.”

Saara Postila

Inka Tiainen

lauantai 13.8.

U-17, 55 kg
Iiris Savolainen Lempäälän Kisa, sijoitus 10. yhteistulos 134 kg (61+73)
Matilda Jauhojärvi Ounasvaaran Atleetti Klubi, sijoitus 13. yhteistulos124 kg (56+68)

U-17, 59 kg
Mona Herva Ounasvaaran Atleetti Klubi, sijoitus 10. yhteistulos 131 kg (58+73)
Inka Tiainen Puntti-Karhut, sijoitus 5. yhteistulos 160 kg (72+88) 219,75 p.

Inka Tiaisen kommentit kilpailusta:
”Kilpailuihin valmistautumisessa oli haasteita, kun en ollut pystynyt tekemään lajinostoja, otteen kanssa olleiden hankaluuksien takia. Ennen kisoja kyykkäsin ja tein vetoja tosi paljon. Näissä kisoissa tuntui, että olisi ollut hieman isoimmissakin kisoissa. Jännitti mutta se oli enimmäkseen vain mukavan tuntuista ”fiilistelyä”. Tempaus sujui yllättävän hyvin! Oletin, että ei menisi hyvin peukalon vuoksi mutta olen tyytyväinen suoritukseeni. Kilpailut menivät todella hyvin siihen nähden, että nämä olivat ensimmäisiä kertoja kuukauteen, kun otin lajinostoja. Hieman jäi harmittamaan juryn hylkäämä 92 kg työntö, mutta mennään eteenpäin. Päällimmäisenä fiiliksenä jäi kauhea jano isoihin rautoihin.”

sunnuntai 14.8.

U-17, 73 kg
Eetu Hautaniemi Puntti-Karhut, sijoitus 9. yhteistulos 244 kg M17SE+PE/20SE (109 M17SE+PE/20SE+135 M17/20SE)
”Valmistautuminen sujui hyvin. Nämä olivat kolmannet EM-kilpailut itselleni. Mielestäni nyt oli asiat hoidettu paremmin kuin aikaisemmilla kerroilla ja kaikki toimi. Tempaus sujui hyvin, hieman harmillinen pumppi viimeisessä 111 kg yrityksessä. Myöskin työntö sujui ihan hyvin. Tuli 7 kg kisaennätykseen lisää, vaikka reenienkasta jäätiinkin 5 kg. Hyvillä fiiliksillä eteenpäin ja seuraavaksi nostankin Etelä-Suomen mestaruus kisoissa.”

U-17, 64 kg
Vilma Rättyä Raution Kisailijat, sijoitus – yhteistulos – (66+-)
Iita Kononen Äänekosken Huima, sijoitus 9. yhteistulos162 kg (75+87)

U-15, 73 kg
Julius Viio Kalajoen Junkkarit, sijoitus 7. yhteistulos 190 kg (82+108)

Eetu Hautaniemi

maanantai 15.8.

U-17, 81 kg
Miro Manderbacka Kalajoen Junkkarit, sijoitus 13. yhteistulos 224 kg

Hannes Pränni Ounasvaaran Atleettiklubi, sijoitus 10. yhteistulos 228 kg (102+126)

U-15, 64 kg
Kaisa Rautio Ounasvaaran Atleettiklubi, sijoitus 3. yhteistulos 157 kg (67+90)
Rautio 3. tempauksessa, 2. työnnössä

Suomalaisittain mitalitili alkoi karttua maanantaina 15.8. kun Ounasvaaran Atleettiklubin Kaisa Rautio otti tyttöjen alle 15-vuotiaiden 64 kg sarjassa kolme mitalia. Ensin Kaisa otti tempauksen pronssia tuloksella 67 kg ja työnnöstä irtosi hopea tuloksella 90 kg, nämä tulokset oikeuttivat 157 kg yhteistuloksella EM-kilpailujen pronssimitaliin.

Kaisa Rautio, Janette Ylisoini, Minni Hormavirta

Niemelä Laura, Juha Kukkonen

Seuraavat mitalit saatiin heti perään tiistaina 16.8. kun Keravan Bodonoksen Janette Yloisoini voitti tyttöjen alle 17-vuotta 71 kg sarjassa Euroopan mestaruuden näytöstyyliin, kun mitalit ratkesivat molemmissa nostomuodoissa ensimmäisillä nostoilla. Tempauksessa kultaa tuli tuloksella 90 kg ja samoin työnnössä tuloksella 111, mestaruus irtosi yhteistuloksella 201 kg. Tiistain mitalisadetta jatkoi vielä Lohja-Liftingin Minni Hormavirta tytöt alle 15-vuotta sarjassa 71 kg. Tempauksessa Minni sai kultaa tuloksella 75 kg, työnnössä tulos 90 kg riitti hopeaan ja yhteistuloksella 165 kg Hormavirta toi Suomeen päivän toisen Euroopan mestaruuden.

Myös uusien Euroopan mestarien (Janette ja Minni) henkilökohtaiset valmentajat Juha Kukkonen ja Laura Niemelä palkittiin kultamitalein.

Tiistai 16.8.

U-17, 71 kg
Janette Ylisoini Keravan Bodonos, sijoitus 1. yhteistulos 201 kg (90+111)
Ylisoini 1. myös tempauksessa ja työnnössä
Gerta Jürgenson Raution Kisailijat,

U-17, 96 kg
Jonne Akujärvi Ounasvaaran Atleettiklubi, sijoitus 11. yhteistulos 245 kg (110+135)

U-15, 71 kg
Iina Heikkilä Lappeenrannan Painonnostajat, sijoitus 6. yhteistulos 137 kg (61+76)
Minni Hormavirta Lohja-Lifting, sijoitus 1. yhteistulos 165 kg (75+90)