Urheiluyläkoulun “starttimalli” Porissa

Urheiluyläkoulu on Suomen Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelman johdolla käynnistämä urheiluyläkoulukokeilu, joka aloitettiin syksyllä 2017. Kokeilussa on mukana 25 yläkoulua 14 kunnasta eri puolilta Suomea. Kolmivuotisen kokeilun aikana rakennetaan valtakunnallista urheiluyläkoulumallia, jossa toteutuu mahdollisuus 10 liikunta- ja urheilutuntiin kouluviikon aikana.

Urheiluyläkoulussa tavoitteellisesti urheileva nuori saa ohjausta elämäntaitojensa kehittämiseen sekä valmiuksia opintojen ja urheilun vaativampaan yhdistämiseen. Haastattelimme Porin Puntti-Karhujen Mika Vallista painonnoston urheiluyläkoulun käynnistämisestä.

Mistä idea lähti?

Useita juniorinostajiamme opiskelee urheiluyläkoulussa, jossa 7. luokan keväällä koululaisten tulee tehdä valinta jatkavatko he 8. ja 9. luokalla yleisellä urheilulinjalla vai valitsevatko he valmennuslinjan. Valmennuslinja tarkoittaa oman lajin harjoituksia kouluajalla, yhteensä 4 tuntia viikossa. Toisella asteella ja korkea-asteella akatemiaurheilijana Puntti-karhuista on ollut Suvi Talasterä ja yläkoululeirityksissä on ollut mukana useita junioreitamme mutta urheiluyläkoulutoiminnasta seurallamme ei ole aiempaa kokemusta.

Mistä löysit tietoa aiheesta?

Urheiluyläkoulu tuli puheeksi otolliseen aikaan, sillä olimme juuri käyneet läpi akatemiatoimintaa Lift VAT-koulutuksessa sekä tammikuussa valmentajayhteisön tapaamisessa Varalassa. Painonnostoliiton koulutus valmentajille ja tosielämän tarpeet seuratyössä kohtasivat oikeaan aikaan konkreettisesti.

Mihin tahoihin otit yhteyttä?

Pidin palaverit sekä paikallisen urheiluyläkoulun koordinaattorin että urheiluakatemian valmennuspäällikön kanssa.

Mitä nämä asiat vaativat?

Urheiluyläkoulun valmennuslinja tarkoittaa Porissa maanantaisin ja torstaisin klo 8-10 oman lajin treenejä. Meiltä piti siis löytyä valmennusta näihin harjoituksiin vähintään kahdeksi seuraavaksi lukuvuodeksi. Satakunta Sports Academyssä harjoituksia on kolmena aamuna: tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Urheiluyläkoulussa opettajan – eli valmentajan – tulee olla aina läsnä koska kyseessä ovat oppitunnit. Urheiluakatemiassa toisella asteella ja korkea-asteella myös omatoiminen harjoittelu on mahdollista urheilijan tilanteesta riippuen.

Millaisia panostuksia tarvittiin?

Seuran tuli löytää riittävät resurssit eli käytännössä aamutunteihin valmentajat. Yhteistyö urheiluyläkoulun ja akatemian kanssa on ollut helppoa ja mutkatonta eikä muuta varsinaista panostusta tarvittu.

Puntti-Karhut täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja kun seura on aina tunnettu laadukkaasta juniorityöstä ja punttikouluista, oli hienoa että juuri nyt saimme luotua selkeän polun jota lajia harrastava lapsi tai nuori voi kulkea. Toivottavasti tämän mallin myötä voimme tukea paremmin junioreitamme koulunkäynnin ja harjoittelun yhdistämisessä. Neljä 8. ja 9. luokkalaista junioriamme aloittaa elokuussa aamutreenit osana koulupäivää ja lisäksi peräti kuusi Puntti-Karhujen nuorten kisaryhmäläistä on mukana Vierumäellä Painonnostoliiton yläkoululeirityksessä lukukaudella 2019-2020. Porista Tampereelle muuttanut Suvi Talasterä on mukana Tampereen urheiluakatemiassa ja potentiaalisia painonnostajia Satakunta Sports Academyyn kartoitetaan tälläkin hetkellä.

Lisätietoa urheiluyläkoulusta:

Yläkoulutoiminta on Olympiakomitaen koordinoimaa, joka tähtää urheilun ja koulun yhteen sovittamiseen. Lisää tietoa urheiluakatemian yläkoulutoiminnasta löydät osoitteesta: https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheiluakatemiaohjelma/ylakoulutoiminta/

Kiinnostuitko urheilun ja koulun yhteensovittamisesta? Löydät seurravasta osoitteesta koulut, jotka ovat toiminnassa mukana: https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheiluakatemiaohjelma/ylakoulutoiminta/urheiluylakoulukokeilu/