Kevätliittokokoustiedote 22.4.2024
Suomen Painonnostoliitto ry:n kevätkokous pidettiin hybridinä maanantaina 22.4.2024 klo 16.00. Kevätkokouksen puheenjohtajaksi valittiin Suomen Taekwondoliiton toiminnanjohtaja Tatu Iivanainen, sihteeriksi Ina Pajula ja ääntenlaskijoiksi sekä pöytäkirjantarkastajiksi Jari Hirvonen ja Markki Inkeroinen. Kutsut oli lähtetty seuroihin 22.3. ja kokoukseen osallistuivat 20 seuraa:
Kasitonnisen Urheilijat
Lohja-Lifing
Kuusankosken Kisa
Tampereen Pyrintö
Ounasvaaran Atleettiklubi
Parkanon Puntti
Lake End Lifting
Kalajoen Junkkarit
Äänekosken Huima
Rauma Lifting
Sumiaisten Kunto
Harjun Woima Jyväskylä
Lohtajan Veikot
Lempäälän Kisa
Punttipossut
Herakles
Puntti-Karhut
Voimailuseura Bodonos ry.
Turun Atleettiklubi
Rovaniemen Reipas
Kokouksen aluksi Jorma Pallari kertoi liittokokoukselle menestyksekkäästä Grand Masters SM-tapahtumasta sekä MaMM-Rovaniemen valmisteluista. Masters-toimikunta on myös valmistelemassa opasta uusille toimijoille mm. säännöistä, harjoittelusta ja kilpailutapahtumasta.
Rahastonhoitaja ja liiton 1. varapuheenjohtaja Tomi Tolsa esitteli menneen vuoden tilinpäätöksen. Loppuvuodesta 2023 liiton taloudellinen tila heikentyi merkittävästi ja näiden syitä avattiin liittokokoukselle. Johtokunta toimi välittömästi saatuaan tiedon ja aloitti lomautuksen ennakkoselvityksen, joka johti toiminnanjohtajan lomautukseen ja irtisanomiseen. Tulot eivät ole kasvaneet samassa suhteessa kuin menot ja näin liiton pääomaa on syöty viimeisen kolmen vuoden aikana kiivaalla tahdilla. 2023 päättyi alijäämäiseksi 28 233,31 eurolla ja maksuvalmius on laskenut hyvästä kohtuulliseksi. Kyselytuokion ja keskustelun jälkeen johtokunnalle myönnettiin vastuuvapaus. Lopuksi keskusteltiin lyhyesti tulevaisuuden näkymistä, huolenaiheita löytyy esim. hallituksen päätöksestä nostaa arvolisäveroa jolloin kaikki arvolisäverollinen toiminta kallistuu.
Kevätkokoukseen oli lähetetty seitsemän muutosehdotusta, joista kaksi toimintasääntöihin ja viisi muihin sääntöihin. Seurojen ääniä oli yhteensä 110, joka tarkoitti sitä että liiton toimintasääntöjen muuttamiseen olisi tarvittu 74 ääntä ja muiden sääntöjen muuttamiseen 56 ääntä. Loppujen lopuksi esitykset hyväksyttiin tai hylättiin yksimielisesti eikä äänestyskoppia tarvinnut avata.
Johtokunnan esittämistä muutosehdotuksista toimintasääntöihin hyväksyttiin urheilijoiden vuorottainen valinta kaksivuotiskauteen sekä toiminnantarkastajan osallisuus Hyvän Hallinnon ja Yhdenvertaisuuden toimielimeen. Muut sääntömuutosehdotukset ovat osana muita SPNL:n sääntöjä. Reilun pelin rikkeestä voidaan henkilö poistaa edustustehtävän lisäksi myös luottamustehtävästä, ja seurajoukkuekilpailuun hyväksyttiin urheilijoiden tasavertaisuus pistelaskussa. Johtokunta hyväksyy tulevan vuoden seurajoukkuekilpailun pistelaskuperusteen vuosittain poistaakseen eriarvoisuuden nais- ja miesnostajien pisteissä.
Muutosehdotuksia joita liittokokous ei hyväksynyt oli kaksi, joista ensimmäisenä oli johtokunnan esitys vaatia nostajilta harrastajalisenssi jäsentenvälisissä kilpailuissa. Johtokunnan tavoitteena oli kasvattaa painonnoston lisenssimääriä, joka on yksi SPNL:n kolmesta tulonlähteestä, sekä helpottaa toimiston työtaakkaa, kun toimijat ovat kirjattuna Suomisportissa, jolloin yhteydenpito kenttään helpottuu ja työaikaa säästyy. Seurat näkivät että vaatimus harrastajalisenssin hankkimisesta korottaa kynnyksen aloittaa kilpaileminen lajissa. Tulevaisuuteen jää ratkaistavaksi miten kaikki ympäri Suomea seuratoiminnassa mukana olevat liiton kannalta nimettömät harrastajat saadaan rekisteröityä OKM:n tunnistamiksi painonnostajiksi. Johtokunta joutuu etsimään muita keinoja joilla se kasvattaa tuloja. Lisenssitulojen lisäksi liiton kaksi muuta tulolähdettä ovat seurojen palvelumaksut ja koulutustoiminta.
Seurajoukkuekilpailu-uudistus herätti keskustelua ja lopullinen päätös oli jatkaa uudistuksen suunnittelua ja ottaa asia uudelleen käsittelyyn syysliittokokouksessa. Herakles ja Rovaniemen Reipas olivat tehneet yhteensä kahdeksan esitystä, joiden tavoitteena oli kannustaa useampia joukkueita osallistumaan seurajoukkuekilpailuun. Reippaan esityksessä tutustuttiin seurajoukkuekilpailun historiaan sekä muiden pohjoismaiden käytäntöihin. SPNL:n puheenjohtaja Lundahl vaati ratkaistavaksi myös taloudelliset kysymykset ennen kuin SM-tason kilpailutapahtumaa kasvatetaan.
Illan ainoa äänestys käytiin toiminnantarkastajan tehtävästä. Google-linkin avulla etukäteen kiinnostuksensa olivat osoittaneet Arto Savonen ja Aino Linnamaa eikä muita ehdokkaita ilmestynyt itse kokouksessa. Äänestyksen päätteeksi Aino Linnamaa valittiin eroavan Esa Lomman tilalle varsinaiseksi toiminnantarkastajaksi ja varatoiminnantarkastajana jatkaa syksyllä valittu Tuomas Hämäläinen.
Syksyn 2023 syysliittokokouksessa päätettiin perustaa Hyvän Hallinnon ja Yhdenvertaisuuden toimielin, johon valitaan keväällä 2024 kolme jäsentä. Kun toiminnantarkastaja hyväksyttiin osana HH&Y toimielintä niin Linnamaan seuraksi valittiin yksimielisesti Ina Pajula.
Kevätkokouksen päätteeksi tutkittiin OK:n pohdintaa miten tulevaisuudessa OKM:ltä tulevia rahoja pystytään hyödyntämään paremmin urheilun toiminnassa. Skenaario 1:ssä jatkamme samaan tapaan ja vuoteen 2027 toimintamäärärahat vähenevät 23 prosentilla verrattuna vuoteen 2023. Skenaario 2:ssa pienet lajiliitot tekevät yhteistyötä niillä saroilla, joissa ei tarvita lajiosaamista ja valtiontuki kiertää OKM:ltä suoraan lajiliitoille. Skenaario 3:ssa OKM:n tuki menee Liikunnan ja urheilun keskusjärjestön kautta isoille lajiliitoille tai yhteistyötä tekeville pienille lajiliitoille. Tulevaisuudessa painonnosto menee joko laihdutuskuurille ja vähentää menoja entisestään, tai jatkaa luontevaa yhteistyötä kamppailulajien kanssa löytäen uusia organisaatioratkaisuja niiltä osin jotka eivät vaadi lajiosaamista.
Kokouksen puheenjohtaja Tatu Iivanainen kiitti runsaslukuista kokousväkeä ja päätti kokouksen klo 18.18.