Raportti Kansainvälisen Painonnostoliiton (IWF) kokouksesta ja kongressista 15.-17.9.2019

Paikka: Pattaya, Thaimaa
Johtokunnan kokous: 15.-16.9. 2019
IWF kongressi: 17.9.2019
Suomen edustajat: Karoliina Lundahl ja Taisto Kuoppala

Taisto Kuoppala IWF:n kongressissa Pattayalla 2019

Kansainvälisen Painonnostoliiton (IWF) johtokunnan kokouksen ilmapiiri oli ajoittain yhtä tukahduttava kuin 100 prosentin kosteuslukemat ulkona – onneksi kokoushuoneessa oli ilmastointi! Tähän asiaan vaikuttivat isäntämaan Thaimaan anomus antaa nuorille urheilijoille lupa nostaa omissa kisoissa sekä vanha Egyptin dopingtapaus vuodelta 2016. Kyseessä on Tblisin päätös kesältä 2016, jolloin IWF joutui selkä seinää vasten tuottamaan tiukan antidopingohjelman joka on parhaillaan käytössä.

Thaimaan tapauksessa kyseeseen tuli kirjelmä maaliskuun tyttöjen ja poikien MM-kilpailuista Las Vegasista 2019, jolloin Thaimaan liiton puheenjohtaja rva Boossaba Yodbangtoey vapaaehtoisesti vetäytyi kaikista IWF:n kilpailuista saadakseen pitää MM-kilpailut kotimaassaan. Tähän ratkaisuun päädyttiin, koska uuden kisajärjestäjän löytyminen tässä vaiheessa olisi ollut erittäin kallista. Thaimaa oli jo maksanut puolet 1 000 000 USD:n kilpailumaksusta ja olisi ollut epätodennäistä löytää uusi kisajärjestäjä, joka olisi pystynyt samaan. Mutta johtokunnalle oli tärkeää, että vaikka kilpailut pidetään Thaimaassa, maan nostajat eivät pääse kisalavalle. Teknisesti heidän tapauksensa on vielä käsittelyssä eikä rangaistuksia ole vielä langetettu.

Egyptin positiiviset testitulokset ovat olleet käsittelyssä jo pitkään. Eriävien todistuslausuntojen takia on pidetty useampia kuulusteluja, joista viimeiset IWF:n nimeämän itsenäisen paneelin (Independent Member Federations Sanctions Panel) toimesta. Paneelin oikeuksiin kuuluu myös sanktiointi eli he langettavat rangaistuksen suoraan. Egyptin tapauksessa käytetään vuoden 2015 IWF:n Anti-doping ohjelmaa, joka perustui urheilijoiden kilpailukieltoon ja ekonomisiin rangaistuksiin, jonka takia vain urheilijat asetetaan kilpailukieltoon, ei muita toimijoita. Pystyykö Egypti järjestämään nuorten MM-kilpailut maaliskuussa 2020 on lähitulevaisuuden kysymys.

Vuonna 2019 IWF on ulkoistanut antidopingtyön uudelle kansainväliselle toimijalle, Independent Testing Agency:lle (ITA). Tämän vuoden alusta ITA on suorittanut kaikki IWF:n kilpailujen ulkopuoliset testit ja aloittaa kilpailutestauksen täällä Pattayassa. Jos olet urheilija ja sinua tullaan testaamaan kansainvälisesti, on mahdollista, että toimeksiantajana on IWF tai ITA. Kummassakin tapauksessa on kyse testauksesta, joka on osana IWF:n antidopingohjelmaa. ITA on parhaillaan lopettelemassa analysointia vanhojen Lontoon 2012 olympialaisten testeistä ja siirtyy piakkoin Rion 2016 testien analysointiin.

Tokion olympialaiset ovat 311 päivän päässä tästä päivästä. Organisaatio on kiireinen, koska heillä on 52 käytännön aluetta, joissa on siirrytty suunnitteluvaiheesta lopullisiin järjestelyihin. Tässä vaiheessa ei enää tehdä muutoksia suunnitelmiin vaan toteutetaan ne. Painonnosto kilpailee teatterissa Tokion keskustassa, jossa pidettiin ‘Ready Steady Tokyo!’ esikilpailut, perinteinen ystävyysottelu Japanin, Kiinan ja Korean välillä sekä kansainväliset avoimet kilpailut. Teatterin lava on rakennettu kestämään kolminkertaisen lastin tavalliseen konserttiin verrattuna. Suurin ongelma, joka ilmeni esikisan aikana, oli verryttelylavojen asettelu niin ettei näkyvyys lavalta toiselle ole estetty. Tuomarivalinnoissa Suomi jäi valintojen ulkopuolelle, joissa painotettiin missä, milloin ja kuinka monta kertaa tuomari on toiminut kansainvälisessä tehtävässä.

Olympiakarsinnat ovat siinä vaiheessa, että tiedostoissa on tällä hetkellä yhteensä 1315 urheilijaa 120 maasta, heistä 703 on miehiä ja 612 naisia. Rioon 2016 mennessä urheilijoilla oli vain seitsemän karsintakilpailua, mutta ennen Tokiota tullaan järjestämään yli 60 karsintakilpailua. Jokaisessa painoluokassa on 35-124 kilpailijaa, ja yllätyksellistä on, että joissain ei-olympiapainoluokissa on tiedostossa enemmän kilpailijoita kuin olympialuokissa.

IWF jakaa jäsenmaille kehitystukea ohjelmalla IWF Development Fund. Suomi on hakenut tukea vuosittain joko seminaarien ja koulutusten tai välinetuen muodossa. Vuoden 2020 tukisummat kansallisille lajiliitoille ovat 6 000 USD seminaareihin ja 8 000 USD välinetukeen. Tulevaisuudessa painonnoston kehittämiseen on useita internetpohjaisia tiedostopankkeja sekä oppimisalustoja anti-dopingtyön, valmennuksen ja tuomaroinnin alalla. Yhteistyötä espanjalaisten yliopistojen kanssa ollaan kehittelemässä urheilujohtamisen ja valmennuksen alalla.

Komiteat esittelivät myös työnsarkaansa johtokunnalle. Lääketieteellinen komitea tutkii ‘transgender’-asiaa, jossa IWF seuraa Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) säännöstöä: kilpaileminen naisten painoluokissa on mahdollista, kun urheilija on passin mukaan ollut vuoden ajan nainen ja hänen testosteronitasonsa ovat alle 10 nmol/l. Viime aikoina esillä olleessa yleisurheilutapauksessa on käsitelty vain juoksulajeja, ja tulevaisuudessa tulee vastaavia tapauksia käsitellä voimalajeissa, jotta painonnostossa voimme poiketa KOK:n säännöstöstä. Lajissamme on keskusteltu asettaa raja 5:een (nmol/l), mutta tähän päästään vasta Tokio olympialaisten jälkeen, kun olympiadi sulkeutuu. Olisi vaikeaa, jos lajin muissa kisoissa on eri säännöt kuin olympialaisissa. Tekninen valiokunta esitteli mediapankkia, jossa luodaan uusia sähköisiä mahdollisuuksia lajillemme. Valmennus- ja koulutusvaliokunnassa tehtiin päätös tuoda pankkiin painonnoston englanninkielinen sanasto, josta liikkeen nimi löytyy lyhyellä kuvauksella ja kuvasarjalla.

 

– Karoliina Lundahl

Karoliina Lundahl IWF kongressi 2019 Pattaya

Karoliina Lundahl IWF:n johtokunnan kokouksessa ja kongressissa Pattayalla 2019