Kosovon Astrit Hasani uudeksi EWF:n puheenjohtajaksi
Euroopan liiton (EWF) vaalikongressi pidettiin Chisinaussa, Moldovassa, 11.4.2025 päivää ennen yleisten EM-kilpailuiden alkua. Kongressissa Suomea edustivat puheenjohtaja Karoliina Lundahl ja kunniapuheenjohtaja Esa Lomma, joka tulee työskentelemään koko EM-kilpailuiden ajan toimihenkilönä.
EWF on edellisten vaalien jälkeen siirtynyt samaan käytäntöön kuin Kansainvälinen painonnostoliitto (IWF), eli kaikki ehdokkaat ovat lähettäneet kirjallisia todisteita siitä että he ovat vaalikelpoisia. Vaalikelpoisuuden todistaa tilaamalla valtiolta erilaisia rekisteriotteita, esim. rikos- sekä konkurssi- ja yrityssaneerausrekisteriotteet, ja että todistukset ovat perillä ajoissa. Vaalikelpoisuuspaneeliin kuului kolme ulkopuolista, joista vähintään kaksi heistä olivat asianajajia. Uuden käytännön takia paneeli oli hylännyt joitain ehdokkaita vaikkapa puuttuvan allekirjoituksen takia, tai että ehdokas ei ollut toimittanut materiaaleja ennen aikarajan umpeutumista. Tästä käytännöstä käytiin välillä kiivastakin keskustelua, kun tunteet olivat pinnassa. Koettiin sääntö vaikeaksi, kun ehdokas hylättiin sen takia että ehdokaslomake vaati kaksi allekirjoitusta liiton puolesta ja ehdokas oli toimittanut hakupaperit yhdellä allekirjoituksella toisen nimenkirjoittajan puuttuessa – liitossa oli vain yksi nimenkirjoittaja. On selvää, että EWF:n toimintasääntöjä tulee tarkentaa etteivät asianajajat päädy samanlaiseen tulokseen tulevissa vaaleissa.
Tämä hässäkkä vaikutti koko vaaliin niin että äänestys puheenjohtajasta, joka oli ensimmäisenä asialistalla, viivästyi. Esitettiin jopa ehdokasasettelun uudelleen avaamista ja pitämällä vaalit puolen vuoden kuluttua vasta sitten kun toimintasäännöt ovat muutettu. Loppujen lopuksi äänestys pääsi käyntiin ja uudeksi EWF:n puheenjohtajaksi valittiin Astrit Hasani Kosovosta. Istuva puheenjohtaja Moldovan Antonio Conflitti oli kolmen vuoden puheenjohtajuutensa aikana uudistanut EWF:n ilmettä jota voimme nähdä useissa eri sosiaalisen media kanavissa. Hänen uudistustyönsä ei tuonut hänelle voittoa, voidaan vain spekuloida miten viime hetken vaalikelpoisuuspaneelin päätökset vaikuttivat maiden äänestykseen. Puheenjohtaja sai aisapariksensa toiminnanjohtajaksi Serbian Milan Mihajlovicin, joka aloitti toisen kautensa samassa tehtävässä.
Pohjoismaat osallistuivat vaaleihin neljällä ehdokkaalla. Suomea on viime vuosina edustanut teknisessä toimikunnassa Taisto Kuoppala, joka ei tällä kertaa asettunut ehdolle. Tatelle hyviä vointeja, häntä muistetaan muiden toimihenkilöiden puolesta erinomaisena toimihenkilönä ja mentorina. Tanskan Tina Beiter valittiin EWF:n historian ensimmäisenä naisena ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Lokakuisiin MM-kilpailuihin valmistelevaa Norjaa edustava Stian Grimseth valittiin ensi yrittämällä yhdeksi kolmesta varapuheenjohtajaksi ja Ruotsin Patrik Helgesson hallitukseen. Naapurimaastamme Virosta Triin Podersoo valittiin maansa ensimmäiseksi naisedustajaksi EWF:n hallitukseen. Pohjoismaisen pankin räjäytti Norjan Tryggve Duun, joka myöhäisillan pitkässä äänestyksessä valittiin tekniseen toimikuntaan. Italian Antonio Urso, EWF:n kunniapuheenjohtaja ja nykyinen IWF:n pääsihteeri, tuli onnittelemaan pohjoismaalaisia ja totesi että eurooppalaisessa painonnostossa on uusi käsite: Nordic Mafia.