Kisaraportti 15- 17-vuotiaiden SM-kilpailut 2024 Rovaniemi(OAK)

Kisaraportti alle 15- ja 17-vuotiaiden SM-kisoista (Rovaniemi 18.-19.5.2024)

Teksti: Harri Norberg ja Jaarli Pirkkiö (Kaisa Raution haastattelu)

Kuvat: Jani Laurila

 

Huippusuorituksia ja tunteiden paloa junioreiden SM-lavalla

Alle 15- ja 17-vuotiaiden SM-mitaleista kisailtiin tänä vuonna Rovaniemellä Ounasvaaran Atleetti Klubin toimiessa kisaisäntänä. Kilpailuun osallistui lähes ennätysmäärä junioreita, kun tilastoja tarkastellaan viimeisen kymmenen vuoden ajalta: yhteensä 72 junioria pääsi näyttämään taitojaan SM-lavalla. Tyttöjä oli muutama vähemmän (39) kuin vuotta aiemmin Porissa, mutta poikia puolestaan neljä enemmän (33).

– Kilpailuun osallistuneiden kokonaismäärä oli hieman enemmän kuin vuotta aiemmin, joten voidaan olla erittäin tyytyväisiä kilpailijoiden määrään. Eri painoluokkien jakaminen lauantaille ja sunnuntaille onnistui niin ikään hyvin, kun lauantaina nosti viidessä kisaryhmässä yhteensä 47 ja sunnuntaina kolmessa ryhmässä 25 nostajaa. Käytäntö, että lauantai on pidempi ja sunnuntai lyhyempi kisapäivä on koettu hyväksi, kun näin pitkänmatkalaiset pääsevät lähtemään kotimatkalle hyvissä ajoin, toteaa kilpailun johtaja Harri Norberg.

Kilpailussa nähtiin useita ennätyksiä niin Suomen kuin Pohjoismaidenkin tasolla. Suomalaisjunioreiden taso on tällä hetkellä kova ja pitkäjänteisen juniorityön myötä edelleen nousussa myös EM- ja MM-tasolla. Osa Rovaniemellä nostaneista oli SM-tason kilpailussa ensikertalaisia, kun toisilla oli jo aiempaakin kokemusta. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa suomalaisen juniorityön taustalla jo lähes 10 vuotta pyörinyt Juniori Cup, joka on ollut hyvä ponnahduslauta uusille lajin pariin tuleville junioreille päästä kisaamaan säännöllisesti ja kannustavasti. Juniori Cupin kautta on matala kynnys siirtyä kisaamaan myös junioreiden SM-lavoille.

Lauantaina nostivat tyttöjen ja poikien kevyimmät painoluokat, tytöt alle 59-kiloisiin ja pojat alle 67-kiloisiin asti. Suomen ennätykset menivät uusiksi heti tyttöjen keveimmässä painoluokassa, kun Puntti-Karhujen Ruska Hirttiö tempaisi hienosti alle 15-vuotiaiden tyttöjen SE:n 38 kiloa. Tätä nostoa edeltäneen 37 kilon SE-tempauksen jälkeen Ruska teki hänelle useista kisoista tutun tuuletuksen eli puolivoltin taaksepäin!

OAK:n Wilhelmiina Juntto nosti samassa sarjassa Ruskan kanssa ja tempaisi myös 37 kiloa. Kun työnnössä nousi kovan taistelun jälkeen 46 kiloa, syntyi alle 40-kiloisten sarjaan uusi yhteistuloksen SE 83 kiloa, jolla Wilhelmiina kiri kilolla Ruskan edelle. Erittäin tasainen ja näyttävä kilpailu Ruskan ja Wilhelmiinan kesken!

Tyttöjen 55-kiloisten sarjassa mestariksi nostanut OAK:n Pinja Eskelinen ylsi työntönostoissa vain kolmen kilon päähän Janette Ylisoinin SE:stä 77 kilosta. Yhteistulosta syntyi 130 kiloa (56+74), jolla Pinja oli myös koko kisojen paras alle 15-vuotias tyttönostaja sinclairpisteissä. Pinjalle tämä kisa oli hyvä valmistautuminen kesäkuussa Kreikan Thessalonikissa nostettaviin alle 15-vuotiaiden EM-kisoihin.

Ensimmäisen kisapäivän huippusuorituksiin kuuluu myös OAK:n Torbjørn Russellin upeat nostot poikien keveimmässä sarjassa alle 49-kiloiset. Topen tulokset kantoivat Pohjoismaiden ennätystilastoihin asti. Toppe teki tempauksessa kolme onnistunutta nostoa ja nappasi hienolla tekniikalla ylös 66 kilon raudat. Työnnön Toppe aloitti 78 kilosta ja toiseen nostoon kuormattiin uudet SE- ja PE-raudat 82 kiloa, joka ei noussut vielä ensimmäisellä yrityksellä. Kolmanteen nostoon Toppe tuli uudella sisulla ja raudat hienosti ylös. Toppe otti näin haltuunsa kaikki alle 15- ja 17-vuotiaiden SE:t ja lisäksi alle 17-vuotiaiden Pohjoismaiden ennätykset! Torbjørn Russell oli näiden SM-kisojen paras alle 15-vuotias poikanostaja.

Alle 61-kiloisten sarjassa OAK:n Kai Ollonen oli niin ikään hurjassa vireessä. Tempauksessa nousi viimeisellä nostolla 90 kiloa, jolla Kai paransi omissa nimissään ollutta alle 17-vuotiaiden SE:tä kahdella kilolla. Sarjan PE on vielä toistaiseksi Tanskan Gustav Wangin nimissä 93 kiloa, mutta tämänkin ennätyksen voidaan odottaa rikkoutuvan tämän vuoden aikana, koska Kain kisapaino oli vielä yli kaksi kiloa alle 61-kiloisten painorajan.

Työnnössä Kai lähti tavoittelemaan alkupainon ja kultamitalin varmistettuaan todella isoja rautoja. Toiseen työntöön kuormattiin peräti 115 kiloa, joka olisi onnistuessaan ollut uusi PE. Raudat nousivat näyttävästi rinnalle ja ylös asti, mutta nosto valitettavasti hylättiin pienen punnerruksen vuoksi. Ollonen korotti vielä kolme kiloa ja myös 118 kilon raudat nousivat rinnalle, ja olivat aivan hilkulla pysyä ylhäällä ylöstyönnössä. Tunnetta oli pelissä lujasti kaikissa Ollosen nostoissa niin nostajalla kuin myös yleisöllä.

Toinen kisapäivä aloitettiin tyttöjen isompien painoluokkien ryhmällä, jossa nähtiin useita Thessalonikin EM-kisoihin valmistautuvia nostajia. Alle 64-kiloisissa EM-kuntoa testasivat OAK:n Kaisa Rautio ja Tampereen Pyrinnön Ilona Naskali. Kaisa tempaisi omaa ennätystään sivuten 77 kiloa ja Ilona puolestaan paransi kahdella kilolla omaa ennätystään 71 kiloon. Tunteenpaloa ja taitoa nähtiin näidenkin nostojen myötä!

Työnnössä Rautio aloitti 96 kilosta ja korotti toiseen työntönostoon rohkeasti yhden jokaisen painonnostajan ison tavoitteen eli tasan 100 kiloa. Raudat nousivat rinnalle, mutta ylöstyöntö suuntautui hieman eteen ja Kaisa joutui tekemään hurjan näköisen syöksyn eteen rautojen mennessä yli. Vaikka tilanne näytti hurjalta, Kaisa ei moisesta hätkähtänyt, vaan kolmanteen nostoon pyydettiin kilo lisää. Tällä kertaa tämäkin nosto epäonnistui, mutta odotettavissa on, että sadan kilon raudat tulevat työnnössä tankoon myös EM-lavalla kesäkuussa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan joko maaginen sadan kilon rajapyykki rikkoutuu siellä. Kaisa Rautio palkittiin lopulta kisojen parhaana alle 17-vuotiaana tyttönostajana. Hopea alle 64 kiloisissa ojennettiin hienosti nostaneelle TP:n Ilona Naskalille.

Suomen mestaruus oli tämän päivän tavoitteista tärkein- Kaisa

– Suomen mestaruus oli tämän päivän tavoitteista tärkein, mutta olisihan se tietysti mukava ollut nousta tuohon 100 kilon työntökerhoon. Itse asiassa haaveena oli yrittää uutta 17-vuotiaiden työnnön Suomen ennätystä, mutta palautumistauko jäi liian lyhyeksi, Ounasvaaran urheilulukiota käyvä Rautio, 17, paljasti. Alle 64-kiloisten työnnön SE on Janette Ylisoinin nimissä 104 kiloa.

Alle 71-kiloisissa käytiin kovaa kilpailua mitaleista Turun Atleettiklubin Minea Kumlanderin, Puntti-Karhujen Fiina Hietasen ja TAK:n Miina Valtosen kesken. Kultamitalin nappasi Minea Kumlander tuloksella 156 kiloa (68+88), hopeaa Fiina Hietaselle 147 kilolla (66+81) ja pronssia Miina Valtoselle 142 kilolla (62+80). Näistä tytöistä Minea Kumlander on niin ikään lähdössä alle 17-vuotiaiden tyttöjen EM-kisoihin Kreikkaan.

Poikien puolella päivän kovimpia rautoja liikuttelivat alle 89-kiloisissa Kalajoen Junkkareiden Julius Viio ja alle 96-kiloisissa TP:n Eliel Jännes. Molemmat nuoret miehet ovat myös lähdössä EM-kisoihin. Julius testaili kuntoaan temmaten 102 kiloa ja työntäen 142 kiloa. Tempauksessa 107 kiloa ja työnnössä 150 kiloa eivät aivan nousseet, mutta EM-lavalla pistetään uutta matoa koukkuun.

Eliel Jännes onnistui kaikissa kolmessa tempauksessaan temmaten hienosti 123 kiloa. Työnnössä nousivat aloituspaino 145 kiloa ja toiseen nostoon kuormattu 151 kiloa, mutta 155 kiloa oli tällä kertaa vielä liikaa. EM-lavalla kaikki on kuitenkin jälleen mahdollista! Elielille kilpailusta sarjavoiton lisäksi palkkiona sarjan alle 96-kiloiset uudet alle 17-vuotiaiden Suomen ja Pohjoismaiden ennätykset yhteistuloksessa ja työnnössä! Eliel vei työnnön PE:n Norjan William Christenseniltä ja yhteistuloksen PE:n Suomen Konsta Suoniemeltä! Ja oli lisäksi itseoikeutetusti näiden SM-kisojen paras alle 17-vuotias poikanostaja.

Ounasvaaran Atleetti Klubi voitti molempien ikäluokkien seurapistekilpailun. Puntti-Karhut Porista oli toinen ja Rovaniemen Reipas kolmas molemmissa ikäluokissa.

Kilpailun virallisena kuvaajana toimi Jani Laurila, jonka hienoja valokuvia kisanostoista, esittelyistä ja palkintojenjaoista löytyy osoitteesta https://pic.fi/H4N9XURYQF. Kuvia saa käyttää vapaasti omiin tarkoituksiin kuten someen. Kuvaajan nimi on kohteliasta mainita kuvien käytön yhteydessä.

OAK:n uudelta Youtube-kanavalta löytyy koko kisalähetys ryhmittäin.