Toiminnallinen Urheilu
Lisätietoja toiminnallisesta urheilusta saat osoitteesta fin2f.fi, paikkakuntasi toiminnallisen harjoittelun seurasta, tai ottamalla yhteyttä Suomen Painonnostoliiton toimistoon.
“Toiminnallinen Urheilu” juontaa juurensa englanninkieliseen termiin “Functional Training”, joka tarkoittaa suoraan suomennettuna “toiminnallista harjoittelua”.
Toiminnallisessa urheilussa kehitetään kehon hyvinvoinnin ja terveyden kannalta monia tärkeitä ominaisuuksia, kuten liikkuvuutta, nopeutta, koordinaatiota, lihasvoimaa, kehonhallintaa, räjähtävyyttä sekä hapenottokykyä.
Harjoittelun tavoite on kehittää ihmisen kokonaisvaltaista toimintakykyä ja kuormittaa ihmiskehoa sille ominaisilla liikeradoilla ja suunnilla, jotta arjessa toimiminen helpottuu. Toimintakyvyn parantamisessa keskitytään monipuoliseen yleiskunnon parantamiseen sisältäen muun muassa voimantuoton, liikkuvuuden, aerobisen kestävyyden ja lihastasapainon. Toiminnallisen urheilun tarkoitus on haastaa ja kehittää kehoa ja sen rajoja, monipuolistaa harjoittelua sekä ehkäistä vammojen syntymistä.
Toiminnallinen urheilu sopii monipuolisuutensa ansiosta kaikille kunto- ja taitotasosta riippumatta. Lajista hienon tekee se, että tasosta riippumatta jokaiselle urheilijalle löytyy oma variaatio ja taso tehdä liikkeitä. Kehityksen kautta liikkeet varioidaan haastavammiksi tai kehitetään kykyä suorittaa vaadittu liike nopeammin ja taloudellisemmin. Lajin parhaita puolia on myös se, että kaikki eri tasoiset harrastajat pystyvät harjoittelemaan lajia samoissa harjoituksissa. Tämä luo yksilölajiin joukkuehengen tuntua ja tärkeitä sosiaalisia kontakteja.
Toiminnalliseen urheiluun pääset helpoiten tutustumaan kuntosalien tai seurojen kautta, jotka tarjoavat palveluita toiminnalliseen harjoitteluun. Seuratoiminta ja kilpailu edellyttävät jäsenseuraan liittymistä ja lisenssin ostamista. Näin on mahdollisuus kilpailla liiton alaisissa toiminnallisen urheilun kilpailuissa ja osallistua MM-kilpailuihin.
TOIMINNALLINEN URHEILU KILPAILULAJINA
Kilpailulajina toiminnallinen urheilu testaa urheilijan suorituskykyä ja taitoa eri osa-alueilla sekä kykyä suoriutua erilaisista liikkeistä ja liikeyhdistelmistä mahdollisimman taloudellisesti. Kilpailuissa esiintyy osia mm. kestävyyslajeista, voimistelusta sekä painonnostosta ja voimanostosta. Kilpailuissa pyritään testaamaan kaikkia osa-alueita tasapuolisesti.
Kilpailut kestävät yhden tai useamman päivän. Kilpailujen aikana urheilijoita testataan vaihtelevassa määrässä eri lajeja. Kaikki lajit pisteytetään, ja parhaat kokonaispisteet saanut urheilija voittaa kilpailut.
Lajissa voi kilpailla sekä yksilönä että 4 henkilön joukkueissa. Naisille ja miehille on omat sarjansa.
Nuorten kilpailusarjat alkavat kansainvälisesti 12-vuotiaista. 12-vuotiaille on oma sarja, ja 13-vuotiaista eteenpäin sarjat kulkevat kahden vuoden välein 18-vuotiaisiin asti. 18-29-vuotiaiden sarjaa kutsutaan yleiseksi sarjaksi. 30-vuotiaista ylöspäin alkaa masters-ikäluokkien kilpailusarjat, aina 5 vuoden välein vaihtuen. 65+ sarja on viimeinen ikäluokka, ja siihen saavat osallistua kaikki yli 65-vuotiaat. Suomessa tullaan näkemään heti alusta alkaen ainakin yleisen sarjan ja master-sarjan kilpailuja, ehkä myös nuorten kilpailuja!
Toiminnallisen urheilun kilpailut noudattavat aina kansainvälisen ja kansallisen kattojärjestön asettamia sääntöjä.
FIN2F hyväksyy vuosittain yhdet kansalliset Mestaruuskilpailut (SM-kilpailut) jokaista kilpailuluokkaa kohti (juniorit, yleinen ja masters). Jokaisen sarjan parhaat saavat oikeuden lähteä edustamaan Suomea iF3:n järjestämiin Toiminnallisen Urheilun maailmanmestaruuskilpailuihin.
Suomessa kilpailulajina sekä -tapahtumana toiminnallisen urheilun kilpailut ovat tähän asti järjestetty yksityisten toiminnallista harjoittelua harjoittavien yritysten toimesta ilman valvontaa. Virallisen jaoksen ansioista kilpailutoiminnasta tulee jatkossa tasavertaisempaa ja laadukkaampaa, säilyttäen kuitenkin lajien yllätyksellisyyden.