36 lajiliiton ja Olympiakomitean vetoomus: Lasten urheiluun yhteinen suunnanmuutos!
Kyllä, lasten urheilun tilasta ollaan huolissaan. Suomen Olympiakomitean teettämään kyselyyn vastanneiden lajiliittojen signaali on hätähuuto muutostarpeille. Asia vaatii välitöntä toimintaa.
Miksi muutos tarvitaan?
Kansallinen Liitu-tutkimus valaisee synkän todellisuuden: lasten aktiivisuus vähenee ja paikallaanolon määrä kasvaa. Vain 36 prosenttia 7–15-vuotiaista lapsista saavuttaa kansallisen liikkumissuosituksen. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että lasten harrastamisen aloittamisikä on varhaistunut. Samoin on valitettavasti aikaistunut myös seuratoiminnan lopettamisen ajankohta. Varhaisen harrastustoiminnan aloittamisen lisäksi keskittyminen yhteen lajiin tapahtuu yhä aikaisemmin. Mikään näistä trendeistä ei ole tutkimustiedon valossa positiivinen asia liikunnalliseen elämäntapaan kiinnittymiselle, liikunnallisten taitojen oppimiselle eikä huippu-urheilu-uran luomiselle.
– Parhaimmillaan liikunta ja urheilu avaavat lapselle mahdollisuuden elinikäiseen hyvinvointiin. Ilman terveyden ja toimintakyvyn kohentamista nykyistä yhteiskuntamalliamme ei voida säilyttää, eikä myöskään pitää yllä nykyisenkaltaista urheilujärjestelmää. Kyseessä on urheiluyhteisön yhteinen ponnistus, jolla haluamme tarjota lapsille kestävämmän polun niin liikunnalliseen elämäntapaan kuin kilpaurheiluunkin, ja samalla tuottaa elinvoimaa koko Suomeen, korostaa Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.
36 lajiliittoa mukana ottamassa uutta suuntaa lasten urheiluun
Lajiliitot kysyvät nyt itseltään: mitä voimme tehdä kääntääksemme huolestuttavan trendin? Urheilujärjestelmän on vastattava tähän haasteeseen yhdessä perheiden, koulujen, kuntien ja koko yhteiskunnan kanssa. Muutos on tehtävä nyt ja se tehdään yhdessä. Meidän on tarkasteltava ja tarvittaessa muutettava alle 12-vuotiaiden lasten urheilun käytänteitä lapsen näkökulmasta.
– Lasten urheilutoiminnasta on tullut merkittävin ja vaikuttavin lasten liikuttaja. Laadukkaalla lasten kasvua ja kehittymistä kunnioittavalla urheilutoiminnalla urheiluliike rakentaa kaikille urheilussa mukanaoleville lapsille edellytyksiä liikunnalliselle elämäntavalle ja mahdollistaa myös jatkumon nuoruus- ja huippuvaiheen kilpaurheiluun. Olen äärettömän iloinen, että lajiliitot ovat laajasti ilmaisseet tahtotilansa laadukkaan lasten urheilun yhteiselle määrittelylle ja kehittämiselle, toteaa prosessin suunnitteluryhmään kuuluva Suomen Urheiluliiton valmennuksen- ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.
Lasten urheiluun vaikuttaviksi keskeisiksi toiminnan osa-alueiksi kuuluvat mm. kilpailujärjestelmät, harjoitustapahtumat, valmennus- ja koulutusjärjestelmät sekä harrastamisen kustannukset.
– Prosessissa etsimme suuntaviivoja mm. lasten liikunnan määrän lisäämiseen, kilpailujärjestelmiin, usean lajin samanaikaisen harrastamisen esteiden poistamiseen, kustannuksiin, lasten urheilun valmennusosaamiseen ja arvostukseen, toteaa prosessia vetävä Juha Sten Olympiakomiteasta innostuneesti.
Työ alkaa nyt
Urheilujärjestöt aloittavat yhdessä kriittisten tekijöiden tunnistamisen muutoksen vauhdittamiseksi. Yhteisessä prosessissa lajiliitot auttavat toinen toisiaan kehittämään lasten urheilua. Jokaisen lajin oma prosessi etenee lajin määrittelemällä aikataululla ja liitot ovat nimenneet prosessiin oman vastuuhenkilönsä. Osa lajiliitoista on aloittanut työnsä jo aiemmin ja tuo kokemuksensa tähän yhteiseen prosessiin.
Aikataulu ja teemat:
- 10.9.2024 Lasten urheilun arvopohja
- 11/2024 Liikunnan määrä, monipuolisuus ja monilajisuuden mahdollistaminen
- 1/2025 Lapsuusvaiheen valmennuksen osaamisen ja arvostuksen lisääminen
- 3/2025 Lasten kilpaurheilu ja kilpailujärjestelmät
- 6/2025 Kustannukset
Mukaan ilmoittautuneet lajiliitot:
Sukeltajaliitto ry
Suomen Agilityliitto
Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon liitto ry
Suomen Ampumaurheiluliitto ry
Suomen Brasilialaisen Jujutsun liitto ry
Suomen Cheerleadingliitto ry
Suomen Curlingliitto ry
Suomen Frisbeegolfliitto ry
Suomen Golfliitto ry
Suomen Hiihtoliitto ry
Suomen Judoliitto ry
Suomen Jääkiekkoliitto ry
Suomen Karateliitto ry
Suomen Keilailuliitto ry
Suomen Koripalloliitto ry
Suomen Käsipalloliitto ry
Suomen Lentopalloliitto ry
Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry
Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto ry
Suomen Nyrkkeilyliitto ry
Suomen Painonnostoliitto ry
Suomen Palloliitto ry
Suomen Paralympiakomitea ry
Suomen Pesäpalloliitto ry
Suomen Purjehdus ja Veneily ry
Suomen Ringetteliitto ry
Suomen Salibandyliitto ry
Suomen Squashliitto ry
Suomen Suunnistusliitto ry
Suomen Taekwondoliitto ry
Suomen Taitoluisteluliitto ry
Suomen Tanssiurheiluliitto ry
Suomen Tennisliitto ry
Suomen Uimaliitto ry
Suomen Urheiluliitto ry
Suomen Voimisteluliitto ry
Suomen Olympiakomitea ry